Процедура держреєстрації нерухомого майна потребує вдосконалення - Урядовий контактний центр

Процедура держреєстрації нерухомого майна потребує вдосконалення - Урядовий контактний центр

Укрінформ
Основні питання громадян стосувалися реєстрації речових прав на нерухомість

В Україні державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень покликана забезпечити офіційне визнання і підтвердження державою фактів виникнення, переходу або припинення прав на нерухоме майно, обтяження таких прав шляхом внесення відповідного запису до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Тож громадяни, безпосередні користувачі нерухомого майна, потребують якісного надання послуг, вдосконалення процедури державної реєстрації нерухомості.

Як повідомили Укрінформу в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру (Центр), з початку року на урядову телефонну «гарячу лінію» надійшло понад 1600 звернень стосовно проблем, з якими стикалися заявники.

«Основні питання громадян стосувалися реєстрації речових прав на нерухомість. Переважну більшість таких звернень було надіслано на розгляд до Державної реєстраційної служби, Міністерства юстиції, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, а також Донецької облдержадміністрації. Чисельними були звернення від жителів Києва, Донецької, Одеської, Харківської, Запорізької областей та АР Крим», - поінформували в Центрі.

Серед звернень, питання по яких було вирішено позитивно, варто виокремити наступні. Так, жителька смт Жовтневе Сумської області звернулася з проханням сприяти у видачі витягу про державну реєстрацію права власності на її земельну ділянку. З приводу вказаного питання заявниця зверталася до відділу реєстрації речових прав реєстраційної служби Білопільського районного управління юстиції. Державна реєстраційна служба ретельно опрацювала звернення заявниці та вжила відповідних заходів для вирішення її питання, про що поінформувала у письмовій формі. Факт отримання витягів заявниця під час зворотного зв'язку підтвердила особисто.

Житель Києва звернувся з проханням допомогти з реєстрацією права власності на квартиру. Заявник подав необхідний пакет документів до реєстраційної служби, однак жодних дій з їхнього боку вжито не було. Після звернення на урядову телефонну «гарячу лінію» питання було вирішено працівниками реєстраційної служби у м.Києві позитивно. Реєстрацію права власності на квартиру було здійснено. Цю інформацію під час зворотного зв'язку заявником було підтверджено.

Жителька с.Бірки Зміївського району Харківської області також скаржилася на дії працівників реєстраційної служби Лозівського міськрайонного управління юстиції Харківської області, які порушили строки державної реєстрації речових прав. Лозівське міськрайонне управління юстиції Харківської області проінформувало, що вищевказана проблема пов'язана з помилкою державного реєстратора, тож заявниці було висловлено вибачення та здійснено реєстрацію права власності. Про це заявниця особисто повідомила під час зворотного зв'язку.

Також трапляються непоодинокі випадки невирішених питань у зверненнях заявників, йдеться у повідомленні Центру. Аналізуючи такі звернення, привертає увагу недостатня якість надання послуг, пов'язаних з реєстрацією прав на нерухоме майно та іншими питаннями щодо нерухомості. Зокрема, громадяни скаржаться на проблеми, що виникають у них під час звернення до державного або приватного нотаріуса (неналежну організацію прийому та обслуговування громадян у нотаріальних конторах, безпідставні відмови у прийомі документів для проведення державної реєстрації прав власності, порушення строків оформлення, неправомірне завищення вартості цих послуг тощо). Отже вищезгадані приклади якісного надання громадянам послуг державними реєстраторами мають стати тенденцією.

Загалом за період з 23 по 30 серпня 2013 року на урядову телефонну «гарячу лінію» та через Інтернет надійшло 9036 звернень.

Урядова телефонна «гаряча лінія» працює за номером: 0-800-507-309, з понеділка по п'ятницю з 8 до 21 години, в суботу - з 8 до 19 години, крім неділі та святкових днів. Дзвінки зі стаціонарних телефонів у межах України - безкоштовні.

Адреса веб-сайту Урядового контактного центру - www.ukc.gov.ua.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-