Урядовий контактний центр: На особливому контролі - погашення боргів із зарплати

Урядовий контактний центр: На особливому контролі - погашення боргів із зарплати

Укрінформ
Статистика надходжень звернень на урядову телефонну «гарячу лінію» підтверджує, що громадян хвилюють питання своєчасної виплати зарплат

Своєчасність виплати заробітної плати на державних і приватних підприємствах, в установах та організаціях як важливий чинник реалізації державної соціальної політики знаходиться під особливою увагою уряду. Статистика надходжень звернень на урядову телефонну «гарячу лінію» підтверджує, що громадян хвилюють питання своєчасної виплати зарплат.

Як повідомили Укрінформу в Управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру (Центр), загалом з початку року на урядову телефонну «гарячу лінію» надійшло понад 8 тисяч звернень з проблем щодо оплати праці. Істотне збільшення кількості цих звернень зафіксоване від жителів Закарпатської і Запорізької областей - майже втричі, Донецької і Київської - вдвічі.

"За результатами моніторингу стану опрацювання звернень щодо виплати заробітної плати встановлено, що найбільша частка позитивно вирішених питань припадає на Дніпропетровську, Івано-Франківську та Харківську області. Переважно заявниками порушувалися питання несвоєчасної виплати заробітної плати. Число скарг з цих питань зросло у Закарпатській, Запорізькій та Черкаській областях. Також заявників турбували питання щодо невиплати коштів при звільненні, загальна кількість таких звернень зросла порівняно з минулорічними показниками у Харківській та Київській областях", - поінформували у Центрі.

Зокрема, критична ситуація з погашенням заборгованості із заробітної плати та виплати розрахункових коштів склалася на державному підприємстві "Завод ім. Малишева" у м. Харкові, від співробітників якого надійшла 151 скарга, а також у ККП "Донецькміськтепломережа" м.Донецьк та Монастирищенській філії ПрАТ "Райз-Максимко" у с. Івахни Черкаської області, де майже щомісяця затримували заробітну плату (по 150 та 119 скарг відповідно), ТОВ «БМК Планета-Міст» у м. Київ (92), КП «Служба замовника» у м. Бровари Київської області (86) та ПАТ «Дрогобицький завод автомобільних кранів» у м. Дрогобич Львівської області (65).

У повідомленні Центру йдеться, що уряд жорстко контролює зменшення заборгованості із заробітної плати, зокрема, на підприємствах житлово-комунального господарства, і завдяки цьому така заборгованість на підприємствах галузі минулого року скоротилася в 1,6 раза або на понад 14 млн грн (до 23 млн грн), у поточному році - зменшилась ще на 9,4 млн грн (або на 41%). Про це поінформував віце-прем'єр-міністр України Олександр Вілкул на виїзному засіданні колегії Мінрегіону в Донецьку. Посадовець зазначив також, що завдяки спільним зусиллям центральної та місцевої влади в питанні погашення заборгованості у сфері ЖКГ спостерігається позитивна тенденція, а органи виконавчої влади та місцевого самоврядування мають вжити всіх заходів щодо погашення заборгованості та недопущення її в подальшому.

Проблема погашення існуючої заборгованості із заробітної плати та недопущення таких ситуацій у майбутньому потребує детального аналізу причин, що призвели до такої ситуації, посилення контролю за дотриманням законодавства з даного питання з боку контролюючих органів та виключення випадків формального розгляду скарг щодо оплати праці.

Загалом на урядову телефонну «гарячу лінію» та через інтернет із 26 липня по 2 серпня звернулися 10761 заявник.

Урядова телефонна «гаряча лінія» працює за номером: 0-800-507-309, з понеділка по п'ятницю з 8 до 21 години, в суботу - з 8 до 19 години, крім неділі та святкових днів. Дзвінки зі стаціонарних телефонів у межах України - безкоштовні. Адреса веб-сайту Урядового контактного центру - www.ukc.gov.ua.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-