Сексменшини у Німеччині: одностатева любов в законі

Укрінформ
Цієї суботи Берлін стане центром святкувань представників нетрадиційної сексуальної орієнтації: тут у 35 раз пройде парад сексменшин Christopher Street Day (День вулиці Крістофера) за участю щонайменше півмільйона осіб. Цей захід місцеві організації геїв та лесбіянок використовують не лише для розваг, а й з політичних мотивів. За традицією, у цей день вони виступатимуть за терпимість, солідарність, право на усиновлення дітей, зрівняння у правах одностатевих та класичних шлюбів.

Цієї суботи Берлін стане центром святкувань представників нетрадиційної сексуальної орієнтації: тут у 35 раз пройде парад сексменшин Christopher Street Day (День вулиці Крістофера) за участю щонайменше півмільйона осіб. Цей захід місцеві організації геїв та лесбіянок використовують не лише для розваг, а й з політичних мотивів. За традицією, у цей день вони виступатимуть за терпимість, солідарність, право на усиновлення дітей, зрівняння у правах одностатевих та класичних шлюбів.

Німецьке суспільство у цьому питанні є набагато толерантнішим, ніж, наприклад, у Росії, яка нещодавно ухвалила закон про заборону пропаганди гомосексуалізму, чи Україну, де теж розглядається подібний законопроект. Проте німці все-таки відстають від сусідніх Нідерландів та Бельгії, де вже давно дозволені одностатеві шлюби, чи Франції та Великобританії, де нещодавно вони були прирівняні у правах до традиційних.

У Німеччині геї та лесбіянки з 2001 року мають право реєструвати при місцевих органах влади так звані одностатеві союзи. На сьогодні, за офіційною статистикою, таких пар нараховується вже 34 тисячі. При цьому частка розлучень становить лише 10%, тоді як серед традиційних шлюбів - майже 50%. Однак німецьких представників сексменшин турбує не стільки те, яку термінологію їм приписують - шлюб чи союз, скільки рівні права з гетеросексуальними парами. Так, гомосексуали, чий союз офіційно зареєстрований, теж зобов'язані піклуватися один про одного, беруть у відношенні один одного відповідальність у разі хвороби або втрати роботи, мають ті ж права, що й інші одружені, в питаннях спадщини, отримують "сімейну" доплату, якщо вона передбачена тарифною сіткою, зрівняні у питаннях пенсійного забезпечення. Проте вони позбавлені деяких повсякденних привілеїв, якими можуть користуватися традиційні сім'ї, наприклад не мають права на знижки при відвідуванні музеїв чи на проїзні квитки у громадському транспорті.

Однією з головних вимог до влади у німецьких геїв та лесбіянок залишається дозволити їм всиновлювати дітей та надати право на податкові пільги, які надаються класичному подружжю. У цих питаннях їм вдалося вже частково домогтися свого через Федеральний конституційний суд Німеччини. Цього року він ухвалив одразу два історичні рішення. По-перше, визнав право партнерів у зареєстрованому одностатевому союзі всиновлювати прийомних дітей одне одного. По-друге, назвав антиконституційним позбавлення їх прав на податкові пільги лише через іншу сексуальну орієнтацію і зобов'язав законотворців внести відповідні зміни до податкового законодавства, які мають застосовуватися "заднім числом" з 1 серпня 2001 року.

Майже всі великі політичні сили Німеччини виступають за повне зрівняння у правах одностатевих союзів та традиційних шлюбів. Та і серед відомих політиків є чимало представників сексменшин. Так, міністр закордонних справ країни і колишній лідер німецьких лібералів Гідо Вестервелле вже не перший рік перебуває у зареєстрованому союзі із спортивним менеджером Міхаелем Мронцем. А соціал-демократ і гей Клаус Воверайт вже 12 років є мером Берліна. Свого часу він публічно заявив про свою нетрадиційну сексуальну орієнтацію, що навіть надало йому більше популярності серед виборців.

Останнім оплотом консерватизму залишаються однак правлячі Християнсько-демократичний та Християнсько-соціальний союзи, для яких класична родина є основою суспільства. Аби не допустити розколу у блоці ХДС/ХСС з даного питання, канцлер Ангела Меркель намагається відтягнути його вирішення, принаймні до наступних парламентських виборів, які відбудуться у вересні цього року. Критики навіть закидають, що ініціативу у питанні зрівняння в правах одностатевих союзів та класичних шлюбів від уряду та парламенту вже перебрав на себе Конституційний суд, з чого канцлер лише радіє. Адже у такому випадку її уряд лише зобов'язаний виконати вказівки суддів, тому консерватори не повинні сперечатися з цього на партійному з'їзді, і перед виборцями совість їх залишається чистою.

Саме ж німецьке суспільство, кажуть експерти, є прогресивнішим за провладну партію. За даними актуального соцопитування, 75% німців виступають за повну рівність перед законом традиційних та одностатевих шлюбів. У деяких навчальних закладах пропонуються навіть спеціальні уроки, на яких дітям пояснюють, чому в деяких з їх однокласників є два тата чи дві мами. Невипадково навіть президент США Барак Обама, виступаючи на цьому тижні з промовою перед Бранденбурзькими воротами, закликав до зрівняння у правах одностатевих пар та традиційних сімей. Американський лідер знав, що подібні заяви у Берліні викличуть лише позитивну реакцію. Чого поки що не можна сказати про деякі інші європейські країни, громадянам яких ще треба повчитися толерантності і поваги одне до одного.

Ганна Снігур-Грабовська, БЕРЛІН. 21 червня 2013 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-