Питання захисту прав споживачів допомагає вирішувати урядова телефонна

Питання захисту прав споживачів допомагає вирішувати урядова телефонна "гаряча лінія"

Укрінформ
З початком літнього сезону особлива увага Держспоживінспекції приділяється оздоровчим закладам, перевірці якості та безпечності продукції

З початком літнього сезону особлива увага Держспоживінспекції та її територіальних органів приділяється оздоровчим закладам, перевірці якості та безпечності продукції, передусім дитячого харчування і товарів для дітей. Водночас у сфері захисту прав споживачів виникають питання, що стосуються безпосередньо кожного громадянина.

Як повідомили Укрінформу в Управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру (Центр), з початку поточного року органам виконавчої влади скеровано майже 2 тис. звернень, які надійшли на урядову телефонну "гарячу лінію" та стосуються питань захисту прав споживачів.

"Порівняно з аналогічним періодом минулого року загальна кількість таких звернень збільшилася на 80%, що вказує на актуальність даного питання для громадян. Головним чином громадяни скаржилися з приводу якості продукції, звернення також стосувалися підвищення цін на товари, надання неякісних послуг тощо. Зі скаргами з цих питань зверталися переважно мешканці Києва, Донецької, Харківської, Одеської та Луганської областей", - поінформували в Центрі.

Усі звернення, що надійшли на урядову "гарячу лінію", надіслано органам виконавчої влади відповідно до їх компетенції. За підсумками розгляду звернень більшість питань, порушених у них, вирішено або надано роз'яснення та консультації стосовно можливих шляхів їх розв'язання.

Так, заявниця з м.Донецьк просила сприяти у поверненні їй коштів за неякісний товар (ноутбук), придбаний у магазині "Ельдорадо", працівники якого відмовили їй у цьому. Інспекція з питань захисту прав споживачів у Донецькій області, розглянувши звернення, вжила відповідних заходів та поінформувала заявницю, що керівництво супермаркету задовольнить її вимогу.

Жителька м.Одеса поскаржилася на антисанітарні умови, в яких здійснюється продаж молочних продуктів на ринку "Привоз", та просила здійснити перевірку з метою офіційного виявлення порушень. Управлінням ветеринарної служби в м.Одеса дане звернення було опрацьовано та повідомлено, що викладені факти підтвердилися. Перевіркою було встановлено, що санітарний та технічний стан будівлі, де реалізується молочна продукція, незадовільний. Також виявлено низку інших порушень законодавства, зокрема Закону "Про безпечність та якість харчових продуктів" та Ветеринарно-санітарних правил для ринків. Адміністрації ринку надано припис з вимогою усунути порушення, всі винні притягнуті до адміністративної відповідальності.

Заявниця з м.Красний Луч Луганської області поскаржилася з приводу грубої поведінки продавців місцевого магазину, які постійно вживають ненормативну лексику у спілкуванні з покупцями. Краснолуцька міськрада Луганської області розглянула вищевказану скаргу та повідомила, що з керівництвом та працівниками магазину проведено роз'яснювальну бесіду та попереджено про недопустимість подібної поведінки у майбутньому.

Житель м.Котовськ Одеської області поскаржився стосовно незаконної реалізації тютюнових виробів на місцевому ринку, оскільки необхідні документи для продажу цього товару у продавців відсутні. Звернення розглянули працівники Котовського міського відділу ГУМВС України в Одеській області та надали заявнику відповідь, що за фактом проведеної перевірки, особи, які здійснювали продаж тютюнових виробів, справді не мали ліцензії на право торгівлі. Всіх винних притягнуто до адміністративної відповідальності.

За період з 7 по 14 червня 2013 року на урядову телефонну "гарячу лінію" та веб-сайт Урядового контактного центру надійшло 9465 звернень.

Урядова телефонна "гаряча лінія" працює за номером: 0-800-507-309, з понеділка по п'ятницю з 8 до 21 години, в суботу - з 8 до 19 години, крім неділі та святкових днів. Дзвінки зі стаціонарних телефонів у межах України - безкоштовні.

Адреса веб-сайту Урядового контактного центру - www.ukc.gov.ua.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-