Кількість звернень на урядову телефонну

Кількість звернень на урядову телефонну "гарячу лінію" з питань земельних відносин не зменшується

Укрінформ
Для вдосконалення процедури отримання адміністративних послуг у сфері земельних відносин уряд вживає системних заходів  

Для вдосконалення процедури отримання адміністративних послуг у сфері земельних відносин уряд вживає системних заходів. Так, згідно з прийнятою 10 квітня 2013 року Кабінетом Міністрів України постановою, передбачено реорганізацію деяких територіальних органів Держземагентства шляхом перетворення або поділу. Це, зокрема, дасть змогу створити зручні та доступні умови для отримання споживачами адміністративних послуг. А допоки кількість звернень на урядову телефонну "гарячу лінію" щодо земельних питань не зменшується.

Як повідомили УКРІНФОРМу в Управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру (Центр), з початку року на урядову телефонну "гарячу лінію" та через Інтернет із земельних питань надійшло 4 тис. 469 звернень, що майже вдвічі більше, ніж за аналогічний період минулого року (2 587).

"Домінуючою темою звернень є оформлення державних актів на землю (34,2% від загальної кількості звернень). Люди звертаються переважно з проханням прискорити оформлення та видачу державних актів на право власності на землю та право постійного користування землею, оскільки термін розгляду документів в окремих випадках триває упродовж кількох років", - поінформували у Центрі.

Значна частка звернень, йдеться у повідомленні, стосується також проблеми врегулювання земельних спорів (19%), які здебільшого виникають через неузгодженість меж земельних ділянок та несплату орендарями користування земельними паями. Не втрачає своєї актуальності питання переоформлення документів на землю (12%). У більшості випадків звертаються громадяни, які отримали земельні ділянки у спадок (57,8% від загальної кількості звернень з цього питання). Громадян турбують також питання надання земельних ділянок у постійне користування або передачу в оренду (10,4%).

Зокрема, громадянам не роз'яснено належним чином зміст Закону України "Про Державний земельний кадастр", що набув чинності з 1 січня 2013 року, а також зміни до Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" і до Земельного кодексу України, якими було змінено процедуру реєстрації права власності на земельну ділянку. Це підтверджує аналіз тематики звернень, що надходять на урядову телефонну "гарячу лінію" та через Інтернет. Більшість громадян продовжують звертатися з питаннями оформлення і переоформлення державних актів на землю.

Зі свого боку, фахівці Урядового контактного центру надають консультації стосовно нововведень у земельному законодавстві. Ситуація, що склалася, вимагає відповідного реагування органів державної влади, а саме - забезпечення належного рівня інформованості суспільства про зміни у законодавстві щодо земельних відносин. Варто зазначити, що кожне питання, порушене у зверненнях громадян, не залишається поза увагою відповідних органів виконавчої влади, яким Урядовий контактний центр надсилає звернення для розгляду. Є і чимало прикладів позитивного вирішення таких питань.

Так, заявниця з м. Суми звернулася з проханням прискорити реєстрацію успадкованої земельної ділянки. Головним управлінням Держземагентства у Сумській області поінформовано про видачу їй державного акта з проставленою відміткою про перехід права власності на присадибну ділянку.

Заявниця з м. Києва неодноразово зверталася стосовно оформлення державного акта на земельну ділянку. Після звернення на урядову телефонну "гарячу лінію" відділом Держземагентства у Рокитнянському районі Київщини поінформовано про позитивне вирішення порушеного питання.

Жителька смт Ладан Прилуцького району Чернігівської області звернулася з питанням присвоєння кадастрового номера земельній ділянці. Фахівці Урядового контактного центру переконалися, що питання вирішене. Управлінням Держземагентства у Прилуцькому районі Чернігівської області повідомлено, що прохання задоволено.

На урядову телефонну "гарячу лінію" та через Інтернет з 5 по 11 квітня звернулися 9 тисяч 751 заявник.

Урядова телефонна "гаряча лінія" працює за номером: 0-800-507-309, з понеділка по п'ятницю з 8 до 21 години, в суботу - з 8 до 19 години, крім неділі та святкових днів. Дзвінки зі стаціонарних телефонів у межах України - безкоштовні.

Адреса веб-сайту Урядового контактного центру - www.ukc.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-