Проблему зі шкільними автобусами таки можна вирішити - Урядовий контактний центр

Проблему зі шкільними автобусами таки можна вирішити - Урядовий контактний центр

Укрінформ
Виконання програми "Шкільний автобус" перебуває на постійному контролі уряду

Виконання програми "Шкільний автобус" перебуває на постійному контролі уряду. Лише за 2012 рік придбано близько тисячі шкільних автобусів. Разом з тим, громадяни продовжують звертатися на урядову телефонну "гарячу лінію" з питань забезпечення перевезення учнів сільської місцевості, хоча кількість цих звернень значно зменшилася.

Як повідомили УКРІНФОРМу в Управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру (Центр), з початку 2012-2013 навчального року на урядову телефонну "гарячу лінію" та через веб-сайт Центру надійшло понад сто таких звернень. Переважна більшість їх була з Одеської, Луганської, Чернігівської, Львівської, Запорізької та Миколаївської областей.

"Законодавством передбачено організацію безпечного, регулярного і безоплатного перевезення учнів, дітей та педагогічних працівників дошкільних і загальноосвітніх навчальних закладів у сільській місцевості, шахтарських та інших малих монофункціональних містах, селищах до місця навчання, роботи і додому. Але існують різні причини, що стоять на заваді виконання цієї програми", - наголошується у повідомленні Центру.

Зокрема, для учнів, які проживають за межею пішохідної доступності до навчальних закладів, не організовано підвезення у зв'язку з відсутністю транспортних засобів та своєчасно укладених договорів з перевізниками. Для забезпечення перевезення всіх дітей, які цього потребують, у навчальних закладів не вистачає автобусів, отже громадяни звертаються з проханням придбати додаткові або нові транспортні засоби, ввести додаткові рейси.

У більшості звернень громадяни скаржаться на нерегулярне перевезення дітей, основна причина - відсутність коштів на придбання палива, вихід з ладу застарілих транспортних засобів, незадовільний стан доріг - зруйноване покриття і несвоєчасне розчищення від снігу.

Незважаючи на всі труднощі та перешкоди, управління та відділи освіти райдержадміністрацій докладають зусиль для розв'язання проблеми. Організовують, наприклад, кілька рейсів шкільним автобусом, укладають договори на здійснення організованого підвезення перевізниками - фізичними особами або рейсовими автобусами, складають графік та маршрут руху шкільних автобусів і погоджують його в ДАІ, зберігають автобуси в обладнаних шкільних гаражах. Зокрема, таким чином організовано перевезення учнів навчально-виховного комплексу в с. Білецьківці Кременчуцького району Полтавської області, де також ведеться робота із залучення позабюджетних коштів для розширення шкільного автопарку.

Щоб діти не пропускали заняття та не долали пішки довгий та складний шлях до школи, органи місцевої влади вирішують й інші питання: удосконалюються маршрути та вводяться додаткові зупинки, здійснюється супровід дітей до місця навчання, у деяких випадках транспортуються діти, які проживають на відстані менше 3 кілометрів від навчального закладу.

Звернення, що стосуються проблеми підвозу дітей до шкіл, фахівці Урядового контактного центру оперативно надсилають у відповідні органи виконавчої влади та цікавляться станом їх виконання. Так, жителька м. Ходорів Жидачівського району Львівської області повідомила про відсутність коштів на утримання шкільного автобуса, який підвозив дітей до загальноосвітніх шкіл № 1, 2, 3 і просила сприяти у вирішенні питання. Головне управління освіти і науки облдержадміністрації повідомило, що підвезення учнів до шкіл міста та місць проживання у селах району відновлене і здійснюється регулярно.

Одинока мати з смт Дворічна Харківської області звернулася з проханням забезпечити підвіз дітей шкільним автобусом до місцевої загальноосвітньої школи, оскільки дитина заявниці та ще кілька учнів щодня долають до школи відстань у 3 км пішки з околиці селища. Головне управління освіти і науки облдержадміністрації поінформувало, що підвіз учнів до школи та місць проживання забезпечено.

Житель с.Роздольне Носівського району Чернігівської області звернувся з проханням надати допомогу в забезпеченні регулярного і безоплатного перевезення учнів, які проживають у селах Адамівка, Ведмідівка, Держанівка та Роздольне Носівського району, до місця навчання в єдиній у районі середній загальноосвітній школі ІІІ ступеня у с. Держанівка. Наприклад, учні з с. Роздольне долали пішки до школи відстань у 7 км. Звернення було розглянуто районною державною адміністрацією та повідомлено, що згаданій школі для підвезення учнів виділено спеціальний автобус на 28 посадочних місць.

Загалом за період з 28 грудня 2012 рроку до 3 січня 2013 року на урядову телефонну "гарячу лінію" звернулося 5379 заявників зі скаргами, заявами та пропозиціями.

Урядова телефонна "гаряча лінія" працює за номером: 0-800-507-309, з понеділка до п'ятниці з 8 до 21 години, у суботу - з 8 до 19 години, крім неділі та святкових днів. Дзвінки зі стаціонарних телефонів у межах України - безкоштовні.

Адреса веб-сайту Урядового контактного центру - www.ukc.gov.ua.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-