Салафіти: нова загроза для ФРН?

Салафіти: нова загроза для ФРН?

Укрінформ
 Салафія сповідує "істинно правильний" спосіб життя та ідеали мусульманської общини, яка живе за законами шаріату, зокрема не визнає рівноправ'я між чоловіком та жінкою

Салафіти представляють ультраконсервативний напрям в ісламі і відхиляють будь-які спроби модернізації релігії. Вони закликають мусульман повернутися "до чистої віри прабатьків", тобто очистити іслам від будь-яких нововведень, привнесених різними народами та викликаних контактами із Заходом. Салафія (від арабського "предки") сповідує "істинно правильний" спосіб життя та ідеали мусульманської общини, яка живе за законами шаріату, зокрема не визнає рівноправ'я між чоловіком та жінкою. У Німеччині рух салафітів існує не перший рік, а з 2010-го знаходиться під наглядом німецьких спецслужб. Однак особливу увагу він привернув до себе лише тепер, коли місцеві салафіти почали масово роздавати на німецьких вулицях безкоштовні видання Корану. Крім того, у минулі вихідні вони поводилися занадто агресивно з німецькою поліцією, в результаті чого політики порушили питання про заборону салафітських об'єднань і вислання особливо небезпечних їхніх членів із ФРН.

За даними німецького відомства з охорони конституції, у Німеччині налічується близько 4 тис. салафітів. Однак, як кажуть експерти, до їхнього войовничого крила належать лише кілька сотень. Це переважно чоловіки віком від 15 до 35 років. Більшість із них є вихідцями з мусульманських родин мігрантів. Але є серед них і німці, які прийняли іслам в його особливо консервативній формі. Регіональним осередком салафітів вважаються західнонімецькі землі Північний Рейн-Вестфалія та Гессен.

Навесні цього року німецькі салафіти вирішили активніше заявити про себе безкоштовною роздачею Корану німецькою мовою. Роздати вони планували 25 млн примірників. Спочатку акції проходили мирно і нікого не дратували. Поліція теж не втручалася, адже свобода віросповідання гарантована Основним законом. Але минулої суботи салафіти у Бонні показали свою агресивну сторону. Приводом до цього стала легітимна демонстрація праворадикального угруповання Pro-NRW ("За Північний Рейн-Вестфалію"), прибічники якого вийшли на вулиці зі знаменитими карикатурами датського художника Курта Вестергаарда на пророка Мухаммеда. Спровоковані таким чином салафіти закидали демонстрантів, а потім і правоохоронців, камінням та пляшками. В результаті 29 поліцейських отримали травми, у тому числі двох із них салафіти поранили ножем. Понад 100 з них були заарештовані.

Ситуація нагадала минулі протистояння в Німеччині під час демонстрацій правих та лівих радикалів. Однак у цьому випадку поліція вже давно застосовує превентивні методи, не допускаючи зіткнень. До нового конфлікту боннська поліція виявилася непідготовленою. Минулого вівторка члени Pro-NRW знову вийшли на вулиці з карикатурами, але тепер у Кельні. На цей раз поліції вдалося завадити насиллю, але дискусія про небезпечність салафітів на цьому не закінчилася.

Інші мусульманські організації Німеччини відмежувалися від дій салафітів. Так, Турецько-ісламський союз закликав своїх членів "проявити зрілість" і не брати участь у демонстраціях. Центральна рада мусульман у Німеччині також засудила насильство в Бонні. "Ми не хочемо мати нічого спільного з готовими до насильства мусульманами, які виправдовують самосуд і нападають на поліцію", - заявила ЗМІ генеральний секретар союзу Нурхан Сойкан.

Німецькі політики, тим часом, вже охрестили салафітів "релігійними фанатиками" і "новою загрозою" для країни. Агресивні дії окремих представників цього руху в Бонні дали підстави заговорити про зв'язок салафії з тероризмом. "Не кожен салафіт - терорист, але всі відомі нам ісламські терористи були помічені в колах салафітів", - зауважив в одному з інтерв'ю голова відомства з охорони конституції ФРН Хайнц Фромм. Він нагадав, що серед них були і учасники нападу на вежі Всесвітнього торгового центру у Нью-Йорку 11 вересня 2001 року. Приписують салафітам і організацію серії терактів в Касабланці у травні 2003 року та вибухи на вокзалі в Мадриді 11 березня 2004 року.

На думку міністра внутрішніх справ Німеччини Ганса-Петера Фрідріха, частина салафітів близька до Аль-Каїди. "Салафіти готують ідеологічну основу для дій багатьох з тих, хто згодом скоює насильницькі злочини", - сказав він ЗМІ. Глава німецького МЗС виступив за екстрадицію особливо агресивних салафітів. Так, днями з країни було вислано 26-річного австрійського салафіта Мохаммеда Махмуда, який відкрито виступав за досягнення своєї мети, у тому числі із застосуванням сили. Крім того, німецькі політики виступили за заборону салафітських об'єднань у Німеччині. Експерти ж дивляться на це досить скептично, адже, як і у випадку з неонацистами, заборонені угруповання не зникнуть, а лише перейдуть у підпілля.

Ганна Снігур-Грабовська, БЕРЛІН. 11 травня 2012 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-