Хостікоєву не треба грати Зорбу, він душею Зорба - Віталій Малахов
Прем'єра "Грека Зорби" 21, 28 лютого та 13 березня відбудеться в Національному академічному драматичному театрі ім.І.Франка. Цю виставу за п'єсою В.Малахова та А.Хостікоєва за мотивами роману Нікоса Казандзакіса 
15.02.2012 18:49

Прем'єра "Грека Зорби" 21, 28 лютого та 13 березня відбудеться в Національному академічному драматичному театрі ім.І.Франка.

Цю виставу за п'єсою В.Малахова та А.Хостікоєва за мотивами роману Нікоса Казандзакіса "Я, Грек Зорба" випустили наприкінці 2010 року, вона стала сенсацією і одержала торік три нагороди "Київської пекторалі": у номінації за кращу драматичну виставу - режисер-постановник В.Малахов; у номінаціях за краще виконання чоловічої та жіночої ролей - подружжя акторів Н.Сумська (Гортензія) та А.Хостікоєв (Зорба).

Але зіграли "Грека Зорбу" лише шість разів - через те, що виконавець головної ролі одержав травму ноги і довго лікувався.

Наразі виставу готуються показати знову. Про те, наскільки відмінною вона буде від попередньої, - у бліц-інтерв'ю кореспондента УКРІНФОРМу з режисером та виконавцями головних ролей - народними артистами України, лауреатами Шевченківської премії Віталієм МАЛАХОВИМ, Наталією СУМСЬКОЮ та Анатолієм ХОСТІКОЄВИМ.

 

Віталій Малахов: Нинішній "Грек Зорба" за думкою - точніший

 

- Концептуально вистава не відрізняється від попередньої. Вона не змінилася, лише трошки ущільнилась. І мені здається, що нинішній "Грек Зорба" за думкою буде точніший.

Але декорації будуть зовсім інші. Нам з художником Марією Погребняк здалося, що вистава пройшла процес обкатки і можна зробити її більш локальними і простими засобами. Вона була трохи масивна, і ми змінили суто технологічні речі, зробили їх простішими, тому на сцені зараз - практично порожній простір.

- Хостікоєв у цій ролі - надзвичайно харизматичний, енергійний, його так багато було на сцені, він багато танцював.

- І зараз його буде не менше. І, звичайно, він так само танцюватиме. Він навіть вигадав один такий танець, коли накарачках треба танцювати. Ви це маєте подивитися.

Розумієте, це в принципі Хостікоєвський спектакль і Хостікоєвська роль. І те, що сталася ця хвороба, те, що цим спектаклем він її перемагає, є доказом того, що йому не дуже й треба грати Зорбу, тому що він душею - Зорба, такий само життєлюбний, життєствердний.

Тому наразі виходить спектакль з Хостікоєвською перемогою над хворобою, і для нас він надзвичайно важливий. Це буде дуже хороший спектакль.

 

Наталія Сумська: Хостікоєв фонтанує ідеями

 

- 21 лютого буде справжня прем'єра, тому що вистава трохи оновилася порівняно з кількома попередніми показами, що відбулися рік тому.

Вона стала більш просторою, стала більш повітряною, вона наче аж якось злетіла. Всі дійшли такого висновку - і Анатолій Хостікоєв, і художниця, і режисер.

Віталій Малахов узагалі дуже мобільний, так би мовити - вільна людина в просторі. Ми з ним дуже плідно працювали останні роки - це і вистава за твором Джона Стейнбека "Про людей і мишей", за яку отримали Шевченківську премію, і "Отелло", і "Грек Зорба".

- Анатолій Хостікоєв є автором ідеї цієї постановки...

- Він узагалі фонтанує ідеями. Людина такого масштабу вибирає для себе великі, епохальні полотна. Тому що справді треба саме такою мовою розмовляти сьогодні з глядачем - широкою, вагомою, про великі людські проблеми, щоб людям було про що подумати, вийшовши з театру. І цей спектакль справді мав широкий розголос, глядачі його оцінили.

- В той період, коли Хостікоєв не міг виходити на сцену, він сам знайшов і сам написав комедію "Люкс для іноземців" за мотивами п'єси Девіда Фрімана. І сам поставив її у театральній компанії "Бенюк і Хостікоєв" - за Вашою участю також. Я пам'ятаю прес-конференцію з приводу цієї вистави і його ентузіазм. Вистава дуже успішна.

- Так, це найсвіжіша з поставлених Хостікоєвим. Як і решту вистав компанії "Бенюк і Хостікоєв", ми її граємо на кону театру імені Лесі Українки. І в Анатолія в ній є навіть невеличка роль. І, чесно кажучи, ми розраховували на цей успіх і дуже плідно над нею працювали. А, як кажуть, як гарно попрацюєш, то й гарна вистава виходить.

 

Анатолій Хостікоєв: Нам вдалося трохи переосмислити "Грека Зорбу"

 

- Ви не грали цю виставу більше року. Які відчуття перед прем'єрою? Вам доведеться багато танцювати, інтенсивно рухатись по сцені.

- Ми знову танцюємо, рухаємось і співаємо. І жодних проблем у цьому не існує. Отож настрій у нас прем'єрний. Це той настрій, який не можна порівняти ні з чим. Про це знають тільки актори і режисери, які займаються випуском вистави. Проте його можуть відчути на прем'єрі і глядачі, тому я всіх запрошую прийти і порадіти разом з нами.

- Постановка "Грека Зорби" - це була Ваша ідея, як і багато інших речей. Чи плануєте вже щось нове?

- Про нові ідеї зараз не думаю через те, що хочеться зробити цю виставу. Як каже Зорба - а він каже краще: "Я не хочу згадувати те, що було вчора, мене не цікавить те, що буде завтра, я маю тільки вечір, вечір зараз, у цю мить". От і мені в цю мить цікавий тільки Зорба, а ще "Люкс для іноземців" у компанії "Бенюк і Хостікоєв". Але Зорба на першому місці, тому що 21-го прем'єра і прийде глядач. Я знаю, що вже квитків немає, є дуже багато бажаючих побачити цю виставу, чому я дуже радію.

- Що, на Вашу думку, спільного між Вами і Вашим героєм - Алексісом Зорбою? Віталій Малахов вважає: головне, що обоє ви - життєлюби.

- Так, і той і інший дуже люблять життя і люблять жінок. Він весь час говорить, що життя дуже схоже на жінку - вона така ж зваблива, така ж бажана.

- Анатолію, сьогодні, 15 лютого - Ваш день народження. Вітаємо Вас щиро всім УКРІНФОРМом. Бажаємо здоров'я і багато нових успішних ролей.

- Дякую.

- Ви в цей день на репетиції. Скільки знадобилось репетицій, щоб поновити виставу?

- Нині маємо вже п'яту. У нас той же прекрасний режисер, та ж чудова художниця, ті самі актори. Міняється тільки оформлення. Це через те, що нам захотілося трохи переосмислити "Грека Зорбу". І нам вдається це зробити, і це головне.

Розмову вела Валентина Пащенко.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-