Відреставрований "Жовтень" Ейзенштейна покажуть на Берлінале

Укрінформ
Відреставровану революційну стрічку "Жовтень" (1928 рік) видатного радянського режисера

Відреставровану революційну стрічку "Жовтень" (1928 рік) видатного радянського режисера Сергія Ейзенштейна (1898-1948 роки) покажуть на 62-му міжнародному кінофестивалі "Берлінале".

Про це повідомила у вівторок прес-служба берлінського кінофестивалю.

"Відреставрований "Жовтень" Ейзенштейна буде показано в рубриці "Ретроспектива" 10 лютого", - зазначається у повідомленні.

"Жовтень" знято на кіностудії "Мосфільм" у 1927 році і відображає історичні події в Росії від лютого 1917 року до Жовтневої революції. Незважаючи на своє ідеологічне спрямування, фільм вважається шедевром німого кіно. Професійних акторів у ньому майже не було. Леніна, наприклад, грав схожий на нього працівник цементного заводу Василь Никандров. Уперше картину показали широкій публіці у березні 1928 року. Однак через політичні зміни в СРСР стрічку не раз рецензували, а на початку 1930-х років узагалі зняли з екранів.

У 1960-ті роки реставрацією "Жовтня" зайнявся радянський кінознавець Наум Клейман. У 1970-х роках копія відреставрованої ним версії фільму потрапила до Мюнхенського музею кінематографії. Ця копія і лягла в основу технічно оновленої версії "Жовтня", яку покажуть на Берлінале у високоякісному HD-форматі.

Музику до німецької версії "Жовтня" у 1928 році написав німецький композитор Едмунд Мейзель. Під час показу картини на Берлінале його музику виконуватиме берлінський симфонічний оркестр під керівництвом Франка Штробеля.

Ганна Снігур-Грабовська, БЕРЛІН. 17 січня 2012 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-