У Києві відзначили включення «Документальної спадщини Бабиного Яру» до реєстру ЮНЕСКО

У Києві відзначили включення «Документальної спадщини Бабиного Яру» до реєстру ЮНЕСКО

Фото
Укрінформ
У Києві відбулася церемонія, присвячена внесенню  «Документальної спадщини Бабиного Яру» до реєстру «Пам’ять світу» ЮНЕСКО.

Церемонія відбулась біля Символічної синагоги в Бабиному Яру, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Наша нація є носієм пам'яті про трагедію Голокосту, трагедію Голодомору, а також про трагедію депортації, носієм якої є я та мій народ. Коли у 1944 весь кримськотатарський народ було виселено, і кожен другий внаслідок цього загинув... Голокост, Голодомор і депортацію об'єднує пам'ять про це. Її намагалися вилучити, знищуючи архіви, переписуючи історію і розповсюджуючи свої диктаторські, тоталітарні наративи», - сказала заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова під час церемонії.

Вона зазначила, що «після розкриття жахливих масових поховань та правди про злочини, які вчинялися в двадцятому столітті, здавалося, що подібні трагедії ніколи вже не повторяться знову». Однак, за її словами, наразі ми є свідками того, що війна є досі способом комунікації людства.

«Ми, як нація, сьогодні маємо обов’язок  - зберегти цю пам'ять, і не дозволити наративам Кремля мати своє місце. Це наша відповідальність перед майбутнім», - сказала Джапарова.

Голова Державної архівної служби України Анатолій Хромов зауважив, що діяльність архівної служби може повністю зламати будь-які пропагандистські штампи РФ про антисемітизм чи неонацизм в Україні.

«Я вірю, що українське суспільство готове дивитися на свою історію без будь-яких купюр. І ми, архівісти, не інтерпретуємо і не цензуруємо історію. Ми даємо можливість різним дослідникам вивчати мільйони копій, заради пам'яті всіх тих людей, хто тут упокоївся", - сказав Хромов.

Під час церемонії відбулося офіційне вручення сертифікатів українським архівістам.

Церемонія, присвячена включенню «Документальної спадщини Бабиного Яру» до реєстру ЮНЕСКО/Фото: Геннадій Мінченко, Укрінформ

Церемонію було організовано Державною архівною службою України спільно з Меморіальним центром Голокосту «Бабин Яр».

Читайте також: Буча та Бабин Яр свідчать, що зло має бути знищене силою - Кулеба

Як повідомлялося, ЮНЕСКО внесло 20 об’єктів культурної спадщини України до Міжнародного списку культурних цінностей, які перебувають під посиленим захистом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-