Протести біля Лаври: СБУ оголосила підозру блогерці, яка провокувала сутички

Протести біля Лаври: СБУ оголосила підозру блогерці, яка провокувала сутички

Укрінформ
Служба безпеки України повідомила про підозру блогерці, яка провокувала сутички й релігійну ворожнечу під час масових акцій у Києво-Печерській лаврі.

Про це у Телеграмі повідомляє Служба безпеки України, передає Укрінформ.

Підозрювана брала активну участь у провокаціях на території Києво-Печерської лаври наприкінці березня й на початку квітня 2023 року. 

Тоді вона проводила у соцмережах власні відеостріми, у яких підбурювала людей чинити спротив законним діям правоохоронців та ображала релігійні почуття українців. 

Крім того, у Фейсбуці фігурантка заперечувала факти російської збройної агресії та називала війну в Україні внутрішнім громадянським конфліктом. 

Читайте також: У Нижній лаврі під контроль заповідника повернули 11 споруд

Також вона викладала у соцмережі власні псевдопрогнози про невідворотність захоплення російськими загарбниками всієї території України і намагалась дискредитувати українських захисників. Ці публікації підхоплювали російські телеканали та інтернет-ресурси, які подавали викривлену інформацію як позицію пересічних громадян України. 

Ініційована СБУ лінгвістична експертиза підтвердила факти підривної діяльності зловмисниці на користь Росії. 

Під час обшуку за місцем проживання блогерки у Києві виявили комп’ютерну техніку, яку вона використовувала у злочинних діях. 

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили їй про підозру за ч. 2 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виготовлення, поширення матеріалів, у яких міститься заперечення збройної агресії РФ проти України виражене у представленні її як внутрішнього громадянського конфлікту). 

Крім того, вирішується питання щодо додаткової кваліфікації злочинних дій фігурантки та обрання їй запобіжного заходу. 

Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Зловмисниці загрожує ув’язнення з конфіскацією майна.

Читайте також: УПЦ МП програла два суди заповіднику «Києво-Печерська лавра» і подаватиме апеляції - МКІП

Як повідомляв Укрінформ, Господарський суд Києва 10 серпня зобов'язав Свято-Успенську Києво-Печерську лавру (чоловічий монастир) УПЦ усунути перешкоди у користуванні майном Національному заповіднику "Києво-Печерська лавра" шляхом його повернення.

Національний заповідник "Києво-Печерська лавра" оголосив про розірвання договору про оренду з Українською православною церквою московського патріархату з 29 березня 2023 року, проте тривалий час невідомі особи зачиняли приміщення Лаври зсередини та перешкоджали початку діяльності комісії з інвентаризації майна.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-