До кінця року номер екстреної допомоги «112» планують потестувати по Києву та області

До кінця року номер екстреної допомоги «112» планують потестувати по Києву та області

Укрінформ
Питання створення в Україні системи екстреної допомоги населенню за єдиним телефонним номером "112" знаходиться у фокусі уваги Президента Володимира Зеленського.

Про це в інтерв’ю Укрінформу заявив заступник міністра внутрішніх справ Ігор Бондаренко.

"Питання створення системи "112" також знаходиться у фокусі уваги Президента України, тому що зараз, як ніколи, ця екстрена комунікація потрібна людям", - поінформував він.

Бондаренко зазначив, що цей проєкт - взагалі про зміну парадигми роботи із екстреною комунікацією.

Читайте також: Ігор Бондаренко, заступник міністра внутрішніх справ України

За його словами, інфраструктура, яка наразі існує, - номери 101, 102, 103 - Україні дісталася у спадок з радянських часів, і відтоді вона особливо не модернізувалася. Він уточнив, що ця система побудована через логіку комутації екстрених викликів на наземній інфраструктурі за географічним принципом.

Як приклад він навів ситуацію, коли Чернігів був майже оточений росіянами і навколо цього міста точилися активні бойові дії. Бондаренко додав, що ці бойові дії призвели до того, що була пошкоджена наземна частина інфраструктури.

"І коли ця наземна частина інфраструктури була зруйнована, комунікація була втрачена. Тобто у людей там десь частково працювали стаціонарні телефони, десь працювали мобільні телефони, частина з операторів не працювала, частина - підтримувала роботу. Але додзвонитися нормально люди нікуди не могли, бо був порушений цей порядок визначених комутацій, і з’єднання просто не відбувалося", - сказав він.

Читайте також: В Україні створили єдиний номер телефону 112 для надання екстреної допомоги

Посадовець заявив, що з цієї ситуації співробітники поліції і ДСНС виходили, зокрема, таким чином: вони друкували на листках номери мобільних телефонів і розклеювали це по місту для того, щоб хоча б якось люди могли про щось надати інформацію.

І, як уточнив чиновник, в умовах бойових дій, коли Чернігів був майже оточений, не було жодної можливості відновити штатну роботу екстрених викликів хоча б у попередньому форматі.

"Тобто логіка впровадження цієї нової системи – це, зокрема, і про централізовану комутацію викликів. Є центральний оператор та диспетчерсько-регіональні центри. Диспетчер знаходиться у тій місцевості, яку знає, розуміє, які сили і засоби є на місці, та відповідно спрямовує їх", - сказав Бондаренко.

Окремо він назвав важливим і те, що запровадження системи "112" стало зобов’язанням нашої держави після підписання угоди про асоціацію між Україною і ЄС. "Окрім того, на впровадження цієї системи і на її запуск дає кошти Європейський інвестиційний банк", - сказав він.

Читайте також: В Україні запустять єдину екстрену службу «112» - ВР підтримала законопроєкт

Бондаренко зазначив, що МВС планує до кінця року реалізувати систему "112" у пілотному форматі — у Києві та Київській області.

"Очікуємо, що вже будуть функціонувати змінені моделі маршрутизації - централізовано. Кінцева мета – забезпечити надання екстреної допомоги населенню за принципом "єдиного вікна" через безперебійний канал зв’язку на всі екстрені служби на всій території України", - поінформував чиновник.

За словами заступника глави МВС, наразі міністерству вдалося завершити юридичній стрім, і на законодавчому рівні внормувати запровадження служби "112".

"Триває активна фаза технічного стріму, пов’язаного із безпосереднім впровадженням в практичну площину складових цієї моделі комунікації, і наразі розпочато організаційний стрім, а саме - процес формування структури і пошук кадрів та їх навчання для роботи операторського центру", - зазначив він.

Читайте також: На деокупованих територіях Харківщини вже відновлюють інфраструктуру - ОП

Як повідомлялося, Верховна Рада 7 вересня прийняла у цілому закон під номером 7581 щодо впровадження в Україні Системи екстреної допомоги населенню за єдиним телефонним номером 112.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-