Ганна Старостенко, заступниця голови Київської міської державної адміністрації
Оскільки 75% дорослих киян щеплено двома дозами,  сподіваємося, що столична медсистема витримає нову хвилю ковіду 
28.01.2022 16:26

Нещодавно президент Володимир Зеленський анонсував, що за вакцинацію бустерною дозою можна буде отримати ще 500 гривень, додатково до тисячі. Чи стимулює це українців активніше йти за бустером – ми побачимо незабаром. А поки що Укрінформ поцікавився ситуацією у Києві, який вже став лідером з вакцинації дорослого населення проти Сovid-19. Заступниця голови КМДА Ганна Старостенко розповіла, скільки киян вже отримали третє щеплення, для кого воно може стати обов’язковим, та чи змінилася ситуація в лікарнях з приходом штаму Омікрон.

НАРАЗІ БЛИЗЬКО 50 ТИСЯЧ МЕШКАНЦІВ КИЄВА ЩЕПИЛИСЯ ТРЕТЬОЮ ДОЗОЮ

– Ви особисто вже отримали бустерну дозу чи ще тільки плануєте? 

– У мене вже запланований візит до пункту вакцинації, і я сподіваюся, що найближчим часом матиму «потрійний» захист. 

– Чи є наплив охочих на вакцинацію бустерною дозою? Яка взагалі зараз динаміка?

– Кияни досить активно ідуть вакцинуватися бустерною дозою. Наразі близько 50 тисяч мешканців Києва щепилися третьою дозою (станом на 28 січня – 49765 осіб. - Ред.). Ми сподіваємося, що найближчим часом їх стане ще більше. Нагадаю, наразі у Києві діє 166 пунктів вакцинації.

– А які останні рекомендації з поєднання вакцин?

– Експерти з міністерства охорони здоров’я радять використовувати для бустерної дози м-РНК-вакцини, тобто Moderna чи Pfizer. У нас є ці вакцини - ними можна щепитися у будь-якому пункті щеплень. У разі, якщо їх не буде, то рекомендована відповідна формула, що дозволяє, наприклад, CoronaVac замінити на AstraZeneca або інші вакцини. 

– Наскільки я розумію, зараз немає черг у пунктах вакцинації. А чи потрібно чекати, щоб набралася певна кількість людей для відкриття певного флакону? Як це зараз організовано?

– Чекати не потрібно. Можна записатися або через застосунок Helsi, або, звернувшись до сімейного лікаря, який вас спрямує у відповідний пункт щеплення. Або можна прийти й одразу отримати свою бустерну дозу. У нас сьогодні багато пунктів щеплення працює при торгово-розважальних центрах. Це зручно, бо можна поєднати приємне з корисним — скупитися і заодно щепитися третьою дозою. А хто ще не вакцинувався першою і другою, це теж можна зробити. 

– До речі, який зараз відсоток охоплення вакцинацією в Києві у цілому? 

– У нас уже приблизно 75% дорослого населення в Києві щеплено двома дозами. Це найкращий показник, порівняно з усіма іншими регіонами України. Тому ми сподіваємося, що це дозволить киянам менш болісно пережити нову хвилю  епідемії. Наразі ми бачимо, що у нас є пацієнти, котрі хворіють на Омікрон, але залишаються й ті, хто ще хворіє на штам Дельта, який має більше ускладнень і важче протікає. Тому дуже важливо усім максимально берегти себе, дотримуватися карантинних обмежень і вакцинуватися.  

У КИЄВІ ЗАРАЗ ЗАЙНЯТО БЛИЗЬКО 17% ЛІЖОК У МЕДИЧНИХ ЗАКЛАДАХ, ВИЗНАЧЕНИХ ПІД КОВІД

– Повідомляється, що з приходом штаму Омікрон стало хворіти більше вакцинованих людей. Чи змінилася частка вакцинованих людей, яка тепер потрапляє в лікарні? Раніше йшлося про те, що госпіталізують близько 5% вакцинованих. 

– Цей відсоток приблизно зберігається. Хочеться звернути увагу на досвід Сполучених Штатів і Європи, які нещодавно пережили пік цієї, «новорічної», хвилі епідемії. У них були рекордні цифри захворюваності з моменту початку пандемії Сovid-19 у світі, але досить низькі показники по госпіталізаціях. Наразі учені вивчають, чи це настільки ослаб новий штам, чи це результати вакцинації. Сподіваємося, що в Києві з вакцинацією дорослого населення у 75%, буде менше тяжких випадків захворювання і наша медична система не відчує такого великого навантаження, як це було навесні чи восени минулого року. В Івано-Франківській області, яка першою досягла показників червоної зони і де рівень охоплення вакцинацією вдвічі менший, ніж в Києві, ковідні лікарні заповнені вже більше ніж на 60%. Це дуже небезпечний показник… У Києві зараз зайнято близько 17% ліжок у медичних закладах, визначених під ковід, і ми робимо усе можливе, аби столична медсистема витримала нову хвилю.

Наразі бачимо, що штам коронавірусу Омікрон проявляє себе так, як звичайна  застуда: це закладеність носа, першіння в горлі, кашель, чхання і невисока температура. Тому ми звертаємося до всіх: при ознаках нібито звичайної застуди варто залишатися вдома, зробити тест, звернутися до свого сімейного лікаря, обмежити спілкування, щоб уникнути поширення вірусу. Омікрон дуже контагіозний, він у кілька разів швидше поширюється, ніж попередні штами. 

– А чи правда, що діти частіше хворіють на Омікрон? Чи є таке підтвердження з лікарень?

– На жаль, так. Зараз у Києві досить високий показник захворюваності серед дітей. Ми пов’язуємо це з тим, що діти нещодавно повернулися після канікул з усіх усюд у школи та садочки, тобто в закриті колективи… 

Досить багато школярів не щеплено, при тому що дозволена вакцинація дітей із 12 років. Тому ми закликаємо батьків звернути на це увагу і щепити своїх підлітків найближчим часом, якщо цього ще не зробили. 

До того ж нещодавно були спрощені вимоги до вакцинації підлітків: відтепер  не потрібно мати довідку про всі щеплення відповідно до рутинної вакцинації. Можна просто прийти з кимось із батьків і зробити вакцинацію у будь-якому пункті. 

– А школи планують закривати на карантин найближчим часом? Чи цього сценарію будуть уникати? 

– Ми не виключаємо такої можливості, тому що хворіє багато дітей у порівнянні з минулорічними сплесками епідемії. При середній заповненості ліжок у близько 17% ми бачимо, що показник дитячих госпіталізацій дещо вищий. Але у кожному закладі освіти ситуація різниться - на цей момент керівник закладу може самостійно прийняти рішення про переведення на дистанційну форму навчання. Ми дуже уважно стежимо за показниками захворюваності дітей і за потреби скористаємося рекомендаціями Міністерства освіти та науки.

НАРАЗІ НА ДИСТАНЦІЙНИЙ РЕЖИМ РОБОТИ ПЕРЕВЕДЕНО БЛИЗЬКО 70 ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ

– Які ці, останні рекомендації? Чому немає все ж таки превентивних заходів, адже ми знаємо, що класи ідуть масово на ізоляцію, але школи працюють. Чому не йде гра на випередження? 

– Київ - це найбільше місто в Україні. У нас 425 шкіл, і наразі немає необхідності  закрити всі школи одночасно. Ще на початку карантину ми довели до всіх закладів освіти спеціальний регламент роботи під час ковіду. Кожен директор школи має чітку інструкцію про те, як діяти у разі, якщо захворіли діти в класі, вчителі або інші працівники. Наразі на дистанційний режим роботи переведено близько 70 закладів освіти. Тому ми вже діємо превентивно, але звісно ми будемо спостерігати за динамікою захворюваності дітей. 

– А вчителів будуть вакцинувати бустерною дозою? Це буде обов’язково чи на вибір?

– Наразі цей момент ще обговорюється. Не виключено, що бустерна доза буде обов’язкова тим, для кого щеплення було обов’язковим раніше. Це передусім медики, працівники закладів освіти, працівники держустанов. 

– Які перспективи локдауну в Києві? Що закриватимуть, а що ні? Які найближчі прогнози? 

– Ми спостерігаємо дуже стрімке посилення захворюваності серед дітей і дорослих. Маємо розуміти, що країна живе в умовах адаптивного карантину, коли для кожного регіону застосовуються критерії тієї чи іншої зони епіднебезпеки (жовтої, помаранчевої чи червоної). Наразі у Києві ми  наближаємося до помаранчевої зони. Звичайно, місто реагуватиме максимально оперативно. Якщо показники зростатимуть, то вводитимуться нові обмеження. 

– Що можна зробити, щоб попередити локдаун, вберегти країну, економіку і кожного з нас?

– По-перше, потрібно носити маску, незалежно від того, вакцинований ти чи ні, по-друге, обов’язково тримати дистанцію, по-третє, мити руки, обробляти їх дезинфікуючими засобами, провітрювати приміщення, робити вологе прибирання. Ми також рекомендували усім роботодавцям у Києві перейти на віддалений режим роботи, тому що дуже важливо зменшити контакт з інфікованими. Зараз засоби зв’язку дозволяють працювати з дому, і це буває навіть більш ефективно. Уже багато підприємств дослухалися нашої поради і перейшли на дистанційну роботу.

– А які плани медичної галузі на наступний рік? 

– Останні два роки ми жили в умовах карантину, і наші зусилля були максимально спрямовані на те, аби надати допомогу всім пацієнтам з Сovid-19, які її потребують. За останні два роки ми більше одного мільярда гривень витратили саме на боротьбу з ковідом. Ми підтримали наші заклади охорони здоров’я у забезпеченні медикаментами, встановленні центрального киснепостачання, підтримали наших лікарів, надавши їм матеріальну допомогу (щомісячна безвопоротна фінансова допомога для медиків вторинної ланки: лікарі отримують 5 тис. грн, середній медперсонал – 4 тис. грн, молодший медперсонал – 2 тис. грн. - Ред). Також відкрили 11 ПЛР-лабораторій при комунальних закладах, де можна безкоштовно зробити тести.

Новий рік теж присвячений боротьбі з ковідом, але ми також вирішили, що важливо переходити від лікування до профілактики. Завжди легше попередити захворювання, ніж боротися з його наслідками. З нового року почала діяти нова міська цільова програма «Громадське здоров’я», якою передбачено проведення широкого спектру скринінгів, діагностики, щоб на ранніх стадіях виявити захворювання і пролікувати його. 

Також у рамках міської цільової програми «Здоров’я киян» передбачено надання киянам безкоштовних послуг понад обсяг державних медичних гарантій. Наприклад, штучні кришталики, ендопротезування, ліки. Ми сподіваємося, це дозволить киянам бути здоровими та енергійними, щоб зустрічати нові виклики, які готує нам світ. 

Юлія Горбань, Київ

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-