Ганна Старостенко, заступниця голови КМДА
Київ повертається до «жовтої зони» епіднебезпеки, але обмеження для невакцинованих лишаються
07.12.2021 11:00

Сьогодні столиця повернулася до "жовтої" зони епіднебезпеки, втім говорити про скасування всіх карантинних обмежень ще зарано. За останніми даними Міністерства охорони здоров'я, в Україні повністю вакциновано 38% дорослого населення. Лідерство у темпах вакцинації продовжує утримувати столиця, де двома дозами щеплено вже близько половини дорослого населення. Заступниця голови КМДА Ганна Старостенко говорить, що таких показників удалося досягти за рахунок комплексного підходу – передусім оперативного розгортання широкої мережі пунктів вакцинації, активної комунікації з населенням та роботи з окремими цільовими групами й віковими категоріями. Але вона постійно наголошує: мешканцям столиці розслаблятися ще зарано, адже через активну міграцію населення ризиків залишається ще чимало. Ганна Старостенко відповіла на запитання Укрінформу.

НАЙБІЛЬША КІЛЬКІСТЬ ЛЮДЕЙ ЩЕПИЛИСЯ В ТРЦ – МАЙЖЕ 360 ТИС. ЩЕПЛЕНЬ

- Київ повертається до жовтого рівня епіднебезпеки. Більше місяця ми знаходилися у червоній зоні. Чи можна говорити про певні особливості осінньої хвилі?

- Дійсно, буквально вчора ввечері Національна Комісія ТЕБ та НС ухвалила рішення про поновлення жовтого рівня епіднебезпеки у низці регіонів, серед яких і Київ.

Якщо у квітні максимальна зайнятість ковідних ліжкомісць складала більше 85%, то у листопаді максимальний показник не перевищував 75%. І це зменшення на 10% – завдяки вакцинації.

Тим не менш, навіть зараз ми бачимо багато важких хворих, які знаходяться в лікарнях і переважно – це саме невакциновані кияни. Тому дуже важливо, щоб сьогодні, коли ми говоримо про стабілізацію ситуації, усі, хто ще не щепився, все ж таки зробили це найближчим часом.

Наразі у киян є всі можливості, аби вакцинуватися зручно і швидко, яких ще не було навесні. В місті працюють 157 пунктів щеплення у закладах охорони здоров’я, а ще близько 45 центрів вакцинації у ТРЦ та ЦНАПах, на вокзалах та навіть у релігійних установах. 

- До речі, яка динаміка вакцинації в релігійних установах? Це популярно серед населення?

- У будні може щепитися до 100 людей на день, а на вихідні – ще більше. Загалом ми щодня аналізуємо, де у нас більше людей вакцинується, і туди спрямовуємо додаткові медичні бригади. Наприклад, ми помітили, що в останні кілька тижнів зменшилася кількість людей, які приходять вакцинуватися у МВЦ, тому з 1 грудня там працює менше медичних бригад. Відповідно, частину медперсоналу ми перемістили у торгово-розважальні центри, куди на щеплення йде велика кількість людей. Ми помітили, що кияни з більшою готовністю йдуть на вакцинацію до ТРЦ, аніж, наприклад, у заклади охорони здоров’я. Можливо, це тому, що у багатьох з дитинства лишається страх перед лікарем. Вакцинація в ТРЦ прибирає такий психологічний бар’єр і дозволяє поєднати приємне з корисним.

- Тож найбільше щеплень роблять зараз у ТРЦ?

- Так. У ТРЦ розпочалася вакцинація з початку вересня, і за три місяці найбільша кількість людей щепилася саме там – майже 360 тис. щеплень. На другому місці – заклади охорони здоров’я, де кількість введених доз на сьогодні складає близько 213 тисяч, а на третьому – МВЦ, в якому більше ніж за пів року здійснено майже 212 тисяч щеплень. Також постійно працюють 63 мобільні бригади, які виїжджають для вакцинації трудових колективів, де бажають щепитися більш як 50 працівників. 

- А скільки людей на цей час уже повністю вакциновані? Є відсоткове співвідношення?

- Наразі дві дози отримали 1,5 мільйона людей. Загалом ми перетнули позначку в 3,1 мільйона щеплень. Про відсоткові показники говорити складно, бо на початку вакцинальної кампанії, коли в травні відкрився вакцинальний центр в МВЦ, до нас їхали з інших регіонів – Чернігівської, Черкаської областей і навіть з Тернополя. Люди були в Києві у справах і заодно вакцинувалися. Тому ми говоримо про абсолютні цифри, щоб це було точніше. 

ЗАРАЗ ІСНУЄ ПРЯМА ФІНАНСОВА МОТИВАЦІЯ ДЛЯ ЛІКАРІВ, ЯКІ ЗДІЙСНЮЮТЬ ЩЕПЛЕННЯ ПЕРШОЮ ДОЗОЮ 

- Нещодавно міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко озвучив проблему: що люди не йдуть на друге щеплення. Як із цим у Києві? Це теж може бути пов’язане із таким вакцинальним туризмом? 

- Можливо. У нас така ситуація була влітку, коли київські бази даних показували, що нібито на друге щеплення йде менше людей, ніж на перше. Але ми зрозуміли, що на початку вакцинальної кампанії багато людей приїздили до нас, щоб отримати першу дозу, а за два-три тижні отримували другу вже за місцем проживання, коли відкрилася вакцинація на місцях.

До речі, зараз існує пряма фінансова мотивація для лікарів, які здійснюють щеплення першою дозою. Вони мають знайти свого пацієнта і зробити все, щоб він прийшов до них на другу дозу, бо за неї отримають більше нарахування від НСЗУ, аніж за першу. Тож наразі такої проблеми у Києві немає. Приміром, у вакцини «Короновак» є діапазон для проведення другого щеплення від 14 до 28 днів, і ми всіх знаходимо для другого щеплення за цей період. 

- А що зараз із динамікою вакцинації? Здається, вона почала спадати, є стратегія, як її нарощувати?

- Певні коливання в динаміці спостерігаються увесь час. Приміром влітку динаміка була досить висока, потім у вересні ми спостерігали спад. Коли місто було на порозі червоної зони і всі розуміли, що майбутній локдаун стосуватиметься передусім невакцинованих, ми знову зафіксували значний сплеск вакцинації. На початок листопада у нас були найбільші показники. При тому, що потужність на той момент нашої системи складала десь 30 тисяч щеплень на день, ми робили і до 40 тисяч. Тепер знову бачимо, що відбувається невеликий спад, тому що вакцинували всіх, для кого вакцинація є обов’язковою – вчителів, державних службовців.

Але вже в цей четвер, 9 грудня, набуде чинності наказ Міністерства охорони здоров'я України № 2393, що передбачає обов’язкову вакцинацію для співробітників підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління центральних органів виконавчої влади, установ і закладів, що надають соціальні послуги, закладів соціального захисту для дітей, реабілітаційних закладів, а також підприємств, установ та організацій, включених до Переліку об’єктів державної власності. Тож скоро ми очікуємо нове зростання темпів вакцинації. І важливо, щоб люди, які потрапляють під ці категорії, уже починали вакцинуватися, якщо не зробили цього раніше.

До слова, вчора набули чинності зміни до урядової постанови №1236, які передбачають, що в «жовтій» зоні епіднебезпеки також діють обмеження для невакцинованих осіб. Всі громадські заклади та масові заходи у жовтій зоні зможуть відвідувати лише ті, у кого є принаймні одне щеплення, негативний тест, який чинний 72 години, або COVID-сертифікат про одужання.

ВАКЦИНАЦІЯ – ЦЕ ЯК БРОНЕЖИЛЕТ ДЛЯ ВІЙСЬКОВИХ, ВІН НЕ ВРЯТУЄ ВІД КУЛІ НА 100%, АЛЕ ЗБЕРЕЖЕ ЖИТТЯ

- Яка ситуація із вакцинацією людей старшого віку? Які показники зараз? 

- Ми окремо ведемо цю вікову категорію, тому що саме люди, старші 60 років, становлять найбільшу частку серед госпіталізованих із ковідом, і летальні випадки також, як правило, стосуються людей старшого віку. На сьогодні у нас щеплено двома дозами вже більш як 50 відсотків людей категорії 60+. Але серед групи 70+ вакцинованих значно менше, тому я би хотіла закликати людей, які нас будуть читати, привести своїх рідних літнього віку на вакцинацію. Це дуже серйозна група ризику, якій не варто зволікати з щепленням, тому що у цих людей найбільше шансів потрапити до лікарні.

- А який відсоток вакцинованих людей все таки потрапляє в лікарні?

- Вакцинація – це на сьогодні єдиний спосіб у боротьбі з коронавірусом за звичний спосіб життя. Це як бронежилет для військових – він не врятує від кулі на 100%, але збереже життя. Так і щеплення – можливо, воно й не захистить від ковіду, але дійсно убезпечить від тяжких перебігів ковіду та летальних випадків. У нас буквально незначний відсоток людей з вакцинацією, які перебувають у закладах охорони здоров’я та лікуються від COVID-19, і ми аналізуємо кожен такий випадок. Часто буває так, що людина мала супутні захворювання й інфікувалася після першої дози або після другої, коли пройшло всього два-три дні, тобто коли імунітет ще не виробився. Але це поодинокі випадки, а в більшості ми бачимо, що саме невакциновані опиняються в лікарнях, перебувають на кисневій підтримці й на ШВЛ.

І хоча кількість хворих і госпіталізованих скоротилася, але нам не можна в жодному випадку розслаблятися, тому що не виключені нові хвилі. У нас зараз іде на спад третя хвиля, а в Європі, Сполучених Штатах Америки – вже четверта хвиля наростає. З’являються нові штами, і ми ще не знаємо, чого від них очікувати. Тому ВООЗ і ЮНІСЕФ наголошують: вакцинація – це єдиний спосіб захистити себе.

- Школи працюють уже два тижні у звичному режимі. Скільки вчителів відсторонено від роботи через відсутність вакцинації? І чи є школи, що не почали роботу, бо не встигли щепити колектив? 

- Повністю закритих шкіл через те, що там не вакциновані працівники закладу, немає. Можуть бути окремі класи на ізоляції, де захворів хтось зі вчителів або з учнів. На початок відновлення очного навчання у нас було відсторонено лише 0,1% персоналу, які працюють у закладах освіти, через відсутність вакцинації. Усі інші на місцях – щеплені й працюють у звичному режимі. Наразі й рівень госпіталізацій серед дітей також зменшився – заповненість ліжок на сьогодні складає лише 25%. Ця цифра практично вдвічі зменшилася, порівняно з періодом входження до «червоної зони». 

- Який остаточний план до кінця року по нарощенню вакцинації? 

- У національному плані вакцинації визначено, що до кінця року має бути 70% вакцинованих по країні. Зараз ми розуміємо, що досягти цієї цифри не реально. Згідно з планом ВООЗ для всього світу, має бути вакциновано двома дозами до кінця 2021 року 40% населення. Київ уже досягнув цього показника, але справа в тому, що в столиці постійно відбувається міграція людей, до нас приїздять мешканці з інших регіонів та інших країн. Тому, попри хороші показники охоплення вакцинацією, маємо дуже багато ризиків, тож потрібно рухатися до того, щоб досягти показника у 70% імунізації населення. 

Юлія Горбань, Київ

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-