Сесія Київради 7 жовтня: 2 млрд для «Київтеплоенерго», зміни до бюджету, нові міські програми

Сесія Київради 7 жовтня: 2 млрд для «Київтеплоенерго», зміни до бюджету, нові міські програми

Укрінформ
Київрада внесла зміни до бюджету столиці та прийняла ряд важливих міських цільових програм на поточний бюджетний період

Зранку 7 жовтня Київська міська рада зібралася на позачергове засіданні, щоб внести зміни до бюджету столиці та затвердити міські програми столиці.

На початку сесії Київський міський голова Віталій Кличко повідомив про старт опалювального сезону. За словами мера, теплопостачальні компанії Києва вже розпочали подачу тепла в лікарні, дитячі садки та школи столиці. Опалення для житлових будинків вмикатимуть за декілька днів.

"Від початку цього тижня теплопостачальні підприємства Києва розпочали вже подавати тепло в лікарні, дитячі садки, школи. Ми відштовхуємося від погодних умов, і вже за лічені дні можемо розпочати опалювальний сезон для житлових будинків", - сказав Кличко.

У зв’язку з цим, мер Києва закликав міськраду ухвалити рішення, що дозволить не допустити зростання тарифів на тепло для населення.

ДВА МІЛЬЯРДИ ДЛЯ «КИЇВТЕПЛОЕНЕРГО»

На сесії Київради депутати прийняли рішення про збільшення розміру статутного капіталу комунального підприємства «Київтеплоенерго» на 2 мільярди гривень.

За словами депутатів, прийняте рішення є одним із необхідних кроків для забезпечення стабільного проходження опалювального сезону в столиці. Також це дозволить не допустити зростання тарифів на тепло і гарячу воду.

«Рішення про збільшення статутного капіталу теплопостачальної компанії «Київтеплоенерго» – це один із антикризових кроків в інтересах споживачів. Ми зможемо забезпечити старт опалювального і не допустити зростання тарифів на тепло для населення», – заявив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

ЗДОРОВЯ КИЯН

Сесія Київради прийняла нову програму для покращення здоров`я киян. Мова йде про міську цільову програму "Громадське здоров’я" на 2022-2025 роки.

Як зазначила заступниця голови КМДА Ганна Старостенко, це унікальна програма, що пропонує киянам комплекс заходів із вчасної діагностики, раннього виявлення та профілактики захворювань.

"Наша ключова мета – збільшення тривалості активного та працездатного віку населення, а також його заохочення до здорового способу життя", – додала вона.

Зокрема, у рамках програми "Громадське здоров’я" місто фінансуватиме наступні заходи: ранню діагностику цукрового діабету; скринінги населення для визначення рівня холестерину, на гепатит В та С за групами ризику; розширення неонатального скринінгу новонароджених дітей; програми з раннього виявлення раку шийки матки, раку молочної залози у жінок тощо. До програми також увійшли заходи щодо діагностики та лікування туберкульозу й реалізація ініціативи FAST TRACK CITIES і виконання цілі "90-90-90" - безперервного каскаду заходів із профілактики, догляду та лікування, спрямованих на протидію епідемії ВІЛ-інфекції/СНІДу.

Крім цього, на сесії депутати підтримали проект рішення "Про затвердження змін до міської цільової програми "Здоров’я киян" на 2020 – 2022 роки".

Так, серед доповнень до програми "Здоров’я киян" – заходи з підтримки комунальних закладів охорони здоров’я. Зокрема, такі, щодо ремонту дороговартісного обладнання, фінансової підтримки Центру проблем слуху та мовлення СУВАГ (йдеться про програмне та сервісне забезпечення обладнання для проведення скринінгу слуху новонароджених), що гарантуватиме можливість своєчасного виявлення та корекцію вад слуху у малюків.

Також збільшено фінансування КНП "Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф міста Києва" в частині централізованого забезпечення послугами спеціалізованого автотранспорту. Зокрема, це дозволить збільшити медикам "швидкої" заробітну плату.

Депутати також передбачили фінансування на закупівлю медзакладами лікарських засобів та медичних виробів для лікування хворих на інфекційні хвороби (у тому числі COVID-19).

СОЦІАЛЬНА ДОПОМОГА

У Київській міській раді затвердили нову програму «Турбота. Назустріч киянам» на 2022-2024 роки.

За словами заступниці голови КМДА Марини Хонди, нова програма дасть можливість всім малозахищеним категоріям киян одержати необхідну підтримку від міста у вирішенні матеріально-технічних, соціально-побутових питань, отримати соціальні послуги і засоби реабілітації та багато іншого.

Марина Хонда
Марина Хонда

Нова програма «Турбота» на наступні три роки передбачає фінансування у 11 345,4 млн грн, а пріоритетними завданнями лишаються соціальна підтримка киян, додаткові соціальні гарантії захисникам України – учасникам АТО та членам сімей загиблих, забезпечення протезами, засобами реабілітації і гігієни дітей та дорослих із інвалідністю, оздоровлення киян різних пільгових категорій, компенсація проїзду та надання цілої низки інших пільг.

Окрім того, було ухвалено рішення про забезпечення спеціальними автомобілями ветеранів АТО/ООС, які втратили кінцівки під час бойових дій.

Таким чином Київ виплатить одноразову адресну матеріальну допомогу деяким киянам – особам із інвалідністю – учасникам антитерористичної операції для закупівлі спеціально обладнаних до потреб осіб з інвалідністю легкових автомобілів.

«Прийняття цього рішення дасть можливість забезпечити їх спеціальними автомобілями, але найголовніше, що це поверне їх до нормального життя, зробить незалежними та мобільними. На сьогодні передбачено виділення матеріальної допомоги для шістьох ветеранів АТО, які мають відповідні потреби», – зазначила заступниця голови КМДА Марина Хонда.

Окрім цього, у Києві вісім родин загиблих учасників АТО отримають компенсацію за земельні ділянки.

Фото: uzhgorod.net.ua
Фото: uzhgorod.net.ua

Депутати Київради підтримали рішення про виплату уповноваженим членам сімей загиблих учасників АТО одноразової матеріальної допомоги за належні для одержання або одержані ними земельні ділянки для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд.

ЕКОЛОГІЧНІ ЗАХОДИ

Одним із рішень Київради стало затвердження Комплексної міської цільової програми екологічного благополуччя Києва на 2022-2025 роки.

Програма складається з двох розділів: природоохоронні заходи у місті Києві та заходи з благоустрою зеленої зони та земель водного фонду. До програми включено 75 заходів стосовно охорони довкілля, раціонального використання природних ресурсів, забезпечення екологічної безпеки киян, контролю за дотриманням благоустрою, покращення санітарного та екологічного стану міста.

Також депутати підтримали  створення ландшафтного заказника місцевого значення «Дарничанка» у Дарницькому районі. Рішення прийнято з метою збереження ландшафтного, ботанічного, зоологічного різноманіття та цінного природного комплексу.

ФІНАНСУВАННЯ СФЕРИ КУЛЬТУРИ

Столичні заклади культури отримають додаткову фінансову підтримку від міста.

Зокрема, депутати внесли зміни до міської цільової програми «Столична культура: 2019-2021 роки» задля ефективного використання коштів столичного бюджету.

"Внесені зміни допоможуть збалансувати Програму та перерозподілити кошти на справді важливі заходи: підтримку столичних закладів культури та парків культури і відпочинку, а також на реконструкцію будівлі кінотеатру «Київська Русь». Загалом, рішення дозволить ефективно використати бюджетні кошти, підтримати галузь культури в умовах пандемії та зекономити для бюджету 524 млн грн за три роки», – розповів заступник голови КМДА, депутат Київської міської ради Валентин Мондриївський.

Наразі у столиці триває робота над новою міською цільовою програмою «Столична культура: 2022-2024 роки».

Також депутати затвердили міську цільову програму розвитку туризму в Києві на 2022-2024 роки.

«Наразі сектор туризму справедливо вважається одним із найбільш постраждалих від пандемії коронавірусу», - наголосила начальниця Управління туризму та промоцій КМДА Марина Радова.

Нова цільова програма – це комплекс заходів, спрямованих на реалізацію трьох оперативних цілей: збільшення кількості туристів, збільшення тривалості та покращення комфорту перебування туристів у столиці, підвищення ефективності управління туристичною сферою. Загалом на фінансування програми передбачено 118,9 млн грн, що майже вдвічі менше, ніж було виділено на програму 2019-2021 років.

Завдяки прийнятій програмі Київ зможе не лише прийняти більшу кількість туристів, а й створити максимально комфортні умови для їхнього тривалого перебування у місті.

МОДЕРНІЗАЦІЯ СФЕРИ ЖКГ

Депутати внесли зміни до Програми економічного і соціального розвитку міста Києва на 2021-2023 роки.

Зокрема, внесені зміни до програми передбачають проведення капітальних ремонтів житлово-комунального господарства столиці, а саме асфальтового покриття прибудинкових територій та внутрішньоквартальних проїздів, теплових мереж.

Також буде модернізовано модульні індивідуальні теплові пункти та їх обладнання в житлових будинках. Крім того, будуть виконані ремонтні роботи на об’єктах освіти та культури.

ОХОРОНА ЗЕМЕЛЬ

Київська міська рада затвердила міську цільову програму використання та охорони земель на 2022-2025 роки.

Міська програма передбачає: завершення інвентаризації та реєстрації земельних ділянок; наповнення Державного земельного кадастру та Державного реєстру речових прав на нерухоме майно; розробку нових модулів для забезпечення інформаційної взаємодії; оновлення цифрових ортофотопланів; відновлення знищених пунктів міської геодезичної мережі; підготовка земельних ділянок до продажу на земельних аукціонах і проведення електронних земельних торгів; організація і встановлення меж територій, щодо яких законом встановлено обмеження господарської діяльності.

Як повідомив заступник голови КМДА Петро Оленич, Київ рухається до того, щоб внести 100% земельних об’єктів міста в Державний земельний кадастр та Державний реєстр речових прав на нерухоме майно.

Серед інших рішень Київради – звернення до органів влади.

Так, Київська міська рада звернулась до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг щодо неприпустимості зростання утричі тарифів на житлово-комунальні послуги восени 2021 року.

«Необхідно уникнути підвищення тарифів на комунальні послуги, адже для громадян це занадто великі суми. Метою цього звернення є зменшення тарифів на природний газ до ціни, за якою газ було закачано у підземні сховища влітку, що дозволить не підвищувати тарифи для населення», – зазначив депутат Київради Олександр Бродський.

Також на сесії прийняли рішення звернутися до Кабінету Міністрів України з метою недопущення зростання тарифів на опалення та гаряче водопостачання для киян.

Водночас, Київська міська рада звернулася до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо забезпечення належного фінансування охорони здоров'я, закладів охорони здоров'я та заробітних плат медичних працівників.  

Ольга Савченко, Київ

Фото з відкритих джерел

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-