З появою парку на «Почайній» там також святкуватимуть хрещення Руси — священник

З появою парку на «Почайній» там також святкуватимуть хрещення Руси — священник

Укрінформ
У майбутньому, коли у Києві з’явиться парк «Почайна», там також, як і біля пам’ятника князеві Володимиру на Володимирській гірці, відбуватимуться святкові заходи з нагоди Хрещення Руси-України.

Про це розповів кореспондентові Укрінформу священник Православної Церкви України, ректор Відкритого Православного університету Святої Софії-Премудрості Георгій Коваленко під час сьогоднішніх святкових заходів з нагоди 1033-ї річниці річниці Хрещення Київської Руси-України.

“Ми готуємося до зустрічі Вселенського патріарха, ми раді що до нас на свято приїхали представники помісних церков. Але сьогодні це свято перш за все для Києва і киян, Православна церква України не оголошувала загальнонаціонального зібрання — кожна єпархія святкує у себе, хоча всі архієреї прибули на свято. А я сьогодні зранку був на Почайні, освячував воду у тій річці, в якій якраз було хрещення Руси. Ми були там з ініціативною групою, яка вже декілька років поспіль фактично відроджувала річку, повернула її на карти, домоглася перейменування станції метро, яка нині називається “Почайна”. Ми сьогодні на озері Йорданському о 7-й ранку, під рясним благословенним дощем, і біля метро “Почайна”, де є русло Почайни, молилися й освячували воду, тому що це та річка, в якій хрестили киян. А після того піднялися нагору, щоб взяти участь у молитві”, - розповів Георгій Коваленко.

Читайте також: Епіфаній провів молебень до 1033-ї річниці Хрещення Київської Руси-України

Він зазначив, що між метро “Почайна” та комплексом “Блокбастер”, де зберігся невеличкий шматочок історичної річки, планується облаштувати парк.

“Проект парку на руслі Почайни пройшов усі погодження і зараз починаються роботи щодо його облаштування. А взагалі Почайна збереглася на Оболоні. Весь каскад озер на Оболоні — це перерізане русло Почайни, яке між собою з’єднане в трубах, де вона тече. Тобто насправді Почайна існує. Просто в радянський час вона повністю зникла, була перерізана, її викреслили з карт. Але декілька років тому почався процес її повернення. І я думаю, що коли там буде облаштовано парк, ми матимемо можливість не тільки на Володимирській гірці прославляти князя Володимира і хрещення Руси, а й спускатися до тієї річки, де це відбулося. Я думаю, що треба додавати, створювати нові традиції”, - сказав отець Георгій.

Як повідомляв Укрінформ, ПЦУ 27 липня розпочала у Києві заходи з нагоди 1033-ї річниці хрещення Руси-України. У Михайлівському соборі відбулося всенічне бдіння, яке очолив митрополит Епіфаній. У вівторок, 27 липня, УПЦ Московського патріархату провела численний хресний хід.

Водночас Православна церква України з огляду на коронавірус, як і торік, відмовилася від проведення багатолюдного хресного ходу.

В Україні щороку 28 липня відзначають День Хрещення Руси-України. Це свято встановлено згідно з указом Президента від 25 липня 2008 року. Цього ж дня Православна церква вшановує пам’ять рівноапостольного князя Володимира – хрестителя Русі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-