Наталія Бєлоусова, глава "Київзеленбуду"
Ми повернемо Києву статус найзеленішого міста Європи
20.07.2018 15:33

Комунальне об'єднання "Київзеленбуд" - це "держава в державі": воно об'єднує 10 районних комунальних підприємств з утримання зелених насаджень, на його балансі понад 600 парків, скверів і бульварів загальною площею більше 3,3 тисяч га, а також 32,6 тисяч га лісопаркових господарств, на території яких розташовано 37 зон відпочинку. У квітні 2018 року голова Києва Віталій Кличко звільнив з посади керівника КО "Київзеленбуд" Михайла Наконечного. Виконувачем обов'язків генерального директора об'єднання була призначена Наталія Бєлоусова.

В інтерв'ю Укрінформу нова очільниця "Київзеленбуду" розповіла про своє призначення на посаду, кадровий потенціал підприємства, оновлені вимоги до підрядників, роль нових скверів, капітальний ремонт у парках та плани на найближчий рік.

НАМ ПОТРІБНІ ЗАГЛИБЛЕНІ В РОБОТУ ФАХІВЦІ

– Для початку розкажіть, як ви потрапили в "Київзеленбуд"?

– Закінчивши Харківську національну академію міського господарства за фахом інженер-технолог з інженерної екології міст, я пішла працювати не за фахом, а в бізнес. Рік тому мене запросили в "Київзеленбуд" очолити відділ з управління персоналом, оскільки, як у HR-фахівця, у мене є успішний досвід у побудові ефективної організаційної структури. Раніше я не була чиновником – працювала у великому системному бізнесі, де чітко зрозуміло, що від стратегії управління людськими ресурсами залежить розвиток компанії. Саме тому мене запросили в комунальне об'єднання. Необхідно було дати нове життя підприємству, щоб воно зробило ривок у бік ефективності та системності. Ми почали проводити реструктуризацію і вибудовувати кадрову політику: від добору персоналу до його комплексного розвитку та навчання.

Пізніше мене призначили заступником генерального директора "Київзеленбуду". І на даний момент я тимчасово виконую обов'язки гендиректора комунального об'єднання.

– У чому, на ваш погляд, слабкі місця в роботі "Київзеленбуду"?

– З мого погляду, на сьогоднішній день слабким місцем для "Київзеленбуду" є відсутність системного підходу і централізації в роботі. А ще мене турбує наш нерозкритий потенціал. Приміром, наш розсадник на Теремках – база "Київзеленбуду", де ми можемо самі вирощувати дерева, кущі, – сьогодні перебуває в занедбаному стані. Те ж стосується нашої станції захисту зелених насаджень – вона не модернізована. Ще одним об'єктивно слабким місцем "Київзеленбуду" є брак кваліфікованих працівників, мотивованих на результат.

– Як йдуть справи з кадровим потенціалом у комунальному об'єднанні?

– На жаль, з кадрами в "Київзеленбуді" є певна проблема. І насправді це проблема комплексна. По-перше, у нас невеликі зарплати, тому черги охочих працювати не шикуються. По-друге, у потрібних нам фахівців вузький профіль – таких дуже непросто знайти на українському ринку праці. Моє першочергове завдання – створити команду професіоналів, таких як Марія Ковальчук, директор КП УЗН Оболонського району Києва. Ми вибудовуємо систему навчання, розвитку, вивчення нових технологій та інновацій в нашій сфері діяльності. Нам потрібні залучені фахівці, люди, які будуть розуміти, що їх робота впливає на стан міста в цілому. Адже від того, як вони працюють, залежить загальний вигляд нашого Києва.

У ПАРКАХ МАЄ БУТИ "WOW-ЕФЕКТ"

– Декого з ваших попередників активісти та журналісти звинувачували у махінаціях на тендерах, в корупції. Як з цим на підприємстві зараз?

– Адже ми чудово розуміємо, що звинуватити і винести вирок може тільки суд. Коли я почала виконувати обов'язки генерального директора, була проведена перевірка КРУ. Крім того, я ініціювала проведення внутрішнього аудиту, і за його результатами зроблено певні кадрові перестановки. Моя основна задача – щоб усе було прозоро і в рамках закону.

Наша команда посилила підхід до контролю і приймання роботи підрядників. Був створений відділ технічного нагляду. І результат очевидний. Всі ми бачимо, що парк "Наталка" перетворюється на шедевр паркового мистецтва, що з'являються інші красиві парки – "Відрадний", "Перемога". Мер поставив завдання повернути Києву статус найзеленішого міста – і ми її виконуємо.

– Скільки за останні роки створено в Києві скверів?

– Тільки торік рішенням Київради було створено 65 нових скверів, а відновлено і відкрито в загальній кількості 120 зелених зон відпочинку (парків та скверів). Але я просила б все-таки не зациклюватися на кількості зелених зон. Справа ж не в кількості, справа в позитивних емоціях, які оновлений сквер або парк дарує киянам і гостям міста. Адже, як каже Віталій Володимирович, потрібно, перш за все, звертати увагу на наявність "wow-ефекту" в кожній зеленій зоні. І я бачу завдання нашої команди у впровадженні нових рішень в оформленні об'єктів. Для цього ми вже створили архітектурно-проектний відділ, він займається візуалізацією проектів і сучасними інноваціями. Також ми переймаємо досвід міжнародних фахівців.

ПРАЦЮЮЧИ НАД ОНОВЛЕННЯМ ПАРКІВ, МИ СТВОРЮЄМО ЕМОЦІЇ

– У цьому році Віталій Кличко поставив амбітне завдання капітально відремонтувати по одному великому парку в районі. На якому етапі зараз ці роботи?

– Роботи проводяться, і в кожному парку вони на різному ступені готовності. Кілька об'єктів ми вже відкрили, в деяких тільки почнуться роботи. Всі оновлені парки об'єднує те, що за прикладом "Наталки" буде тематичне зонування, яке враховує потреби різних груп. Тут і дитячі майданчики, і спортивні, і зони тихого відпочинку, де можна просто посидіти і насолодитися природою, і сучасні лавочки, урни, LED-освітлення, і, звичайно ж, озеленення з автоматичними системами поливу. При цьому кожен з парків унікальний, і щоб це зрозуміти, треба їх побачити.

Наприклад, у парку "Відрадний" є унікальний лабіринт, створений з кущів кизильника блискучого і прикрашений деревоподібними півоніями, вистланий гранитною крихтою. Парк "Перемога" вже уславився своїми інсталяціями та арт-об'єктами, такими як японський куточок, екодиван, силуети тварин серед дерев, тут найбільша дитячий майданчик. У Сирецькому парку буде незвичайна сцена для проведення різноманітних заходів, свят і концертів, також встановлять альтанки для настільних ігор. "Совки" унікальні своєю природою, яку ми підкреслимо і збережемо, створюючи сучасний парк: через територію природного лісу проходитиме ековеломаршрут, а вхідна група буде виділятися неповторною архітектурою. У парку Партизанської слави створимо п'ять унікальних фонтанів, яких в Україні ще немає, оглядові майданчики на озеро і квіткові композиції.

Працюючи над оновленням парків, ми створюємо емоції: унікальні, позитивні, ті, які хочеться запам'ятати.

ПОТРІБНО ОБ'ЄДНАТИ РАЙОННІ "ЗЕЛЕНБУДИ"

– Що ще заплановано зробити до кінця року?

– Крім відкриття вже озвучених парків, будуть представлені оновлені сквери. Також відкриємо ще дві виставки квітів на Співочому полі, які завжди барвисті і кожен рік різні: традиційно до Дня Незалежності презентуємо колоритні об'єкти, і в жовтні – осінній фестиваль хризантем.

Крім масштабних проектів, природно, є повсякденні роботи – озеленення Києва, висаджування дерев і квітів, щоб столиця приносила радість багатством барв і прохолодою в тіні. У 2018 році заплановано посадити 33 тисячі кущів, 7 тисяч дерев та майже 9,5 мільйонів квітів. І з кожним роком ці цифри зростають.

Більше того, зараз вже час планувати роботи на 2019 рік – нові проекти, підготовка економічного обґрунтування розвитку підприємства і фінансування, оновлення техніки, персоналу, посадкового матеріалу, тепличного господарства. Важливо вводити на підприємстві не короткострокове, а довгострокове і стратегічне планування. Ми можемо побудувати парки і сквери, але за ними треба доглядати. І про це варто замислитися вже зараз. Наша команда зробить все можливе, щоб повернути Києву заслужений статус найзеленішого міста Європи.

– Що нового в розвитку "Київзеленбуду" пропонує ваша команда?

– Перше, що ми пропонуємо, – це об'єднання Об'єднання. До складу "Київзеленбуду" входять окремі юридичні КП УЗН 10 районів. Вони входять у наш склад, але це самостійні структури. Немає єдиного центру, який несе відповідальність, визначає напрямок руху. Кожне управління живе сама по собі і бачить свій розвиток самостійно. Але без централізації ефект від усіх наших зусиль буде мінімальний. Повинен бути один центр, який не тільки візьме відповідальність, а й задасть вектор розвитку.

Якщо говорити конкретніше, у планах оновлення і поповнення технопарку. Впродовж 2016-2017 років було придбано 230 одиниць техніки (великогабаритної і засобів малої механізації). Це вакуумно-підмітальні машини, садові пилососи, газонокосарки, деревоподрібнювачі, обприскувачі та генератори. Залишається потреба в миючій техніці, яка зробить наші парки чистими до блиску. Ми регулярно купуємо техніку, але її все одно не вистачає на таке велике місто, як Київ. Це те, над чим нам треба працювати. Актуальним також є створення системи гідропосіву.

– Розкажіть детальніше, що це за технологія? Кияни з нею ще не знайомі...

– Ця технологія надзвичайно ефективна для вирішення завдань з контролю ерозії, озеленення укосів, схилів, територій при будівництві, реконструкції доріг. Поясню детальніше. Гідропосів – це інноваційний ефективний спосіб створення трав'яного газону на великих територіях і в важкодоступних місцях без використання значної фізичної сили. Для цього ми використовуємо спеціальне обладнання – гіідросіялки, які під високим тиском розкидають суміш. Завдяки цій технології 95% зерен проростають і створюють рівномірний, гарний газон. У цю суміш входить гідрогель, який зволожує грунт і не допускає його перегріву. Таку технологію використовують, щоб відновити витоптаний газон, зміцнити схили земельного шару автодоріг, зрошувальних і дренажних каналів, для створення спортивних полів, газонів, парків.

Сучасний темп життя і вдосконалення технологій вимагають нових знань і умінь. Тому ми плануємо впровадження системного навчання фахівців: від озеленювачів до профільних керівників. При цьому слід все ж пам'ятати, що, впроваджуючи зміни, потрібно зміцнювати позиції в тих напрямках та проектах, які вже успішно реалізовані. Адже зроблено вже багато. Наступного року темпи будуть ще вище – ми тільки набираємо обертів!

Сергій Афонін

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-