Музей на Поштовій: у Мінкульті вважають дивною позицію столичної влади

Музей на Поштовій: у Мінкульті вважають дивною позицію столичної влади

Ексклюзив
Укрінформ
Звинувачення заступника голови Київської міської державної адміністрації Олексія Резнікова на адресу Міністерства культури щодо небажання створювати музей на Поштовій площі можна розцінювати як спробу перекласти відповідальність на когось іншого.

Таку думку висловила в коментарі Укрінформу заступник міністра культури України Тамара Мазур.

«Міністерству культури видається, як мінімум, дивною подібна позиція київської влади, оскільки Міністерство давно підтримує музеєфікацію знахідок на Поштовій площі, а також присвоєння йому статусу національної пам'ятки. Тобто підвищення статусу з пам'ятки місцевого значення в пам'ятку національного значення», - сказала Мазур.

За її словами, у відомстві неприємно здивовані позицією Києва щодо пасивності Міністерства культури стосовно внесення пам'ятки до реєстру за категорією національного значення, оскільки саме Мінкультури зверталося до столичної влади, щоб вона відповідно до закону про охорону культурної спадщини, подала повний пакет документів.

Чиновник пояснила, що столична влада мала б подати Міністерству культури документи, які стануть підставою для ініціювання перед Кабінетом міністрів України розгляду питання про включення цієї пам'ятки до реєстру пам'яток національного значення, але цього зроблено не було. «Разом з тим, пан Олексій Резніков вказує, що такі документи були надіслані в Міністерство культури. Було б дуже добре, якби він не був голослівним, а продемонстрував такі документи», - сказала заступник міністра.

Натомість, запевнила вона, відомство може показати документ, який надійшов до Мінкультури наприкінці 2017 року. Він містить план заходів, пов'язаних зі збереженням пам'ятки на Поштовій площі, який передбачає розробку концепції майбутнього музею, розгляд питання про музеєфікацію зали зі створенням музею і вирішення всіх інших питань, пов'язаних зі збереженням пам'ятки на території Поштової площі.

«Я розумію, що, очевидно, Київ не знайшов рішення з інвесторами і робить спробу перекласти відповідальність на когось. Я чула заяви від пана Резнікова, в тому числі і з приводу того, що після того, як артефакти будуть вилучені із земельної ділянки, на ній можна продовжувати будівництво. Для мене вони були дивними. І я думала, що він просто помилково про це говорить, але, можливо, це свідома позиція його і свідома позиція керівництва міста щодо подальшої долі Поштової площі, пам'ятки і знахідок, які там є», - припустила вона.

Чиновник назвала заяви про пасивність Міністерства культури, зокрема про усунення від вирішення питання, голослівними і дивними з огляду на те, що Олексій Резніков є юристом за фахом. «І говорити про те, що відповідно до законодавства, вжиття заходів віднесене до компетенції Мінкультури є необгрунтованим. Тому що будь-хто може відкрити закон про археологічну спадщину, про охорону культурної спадщини і побачити розмежування повноважень органів охорони культурної спадщини. І сьогодні всі повноваження щодо прийняття рішення про музеєфікацію щодо захисту пам'яток місцевого значення - це всі рішення, які лежать в компетенції саме місцевого органу охорони культурної спадщини. І маючи найбільше бажання якимось чином вжити заходи щодо збереження цієї пам'ятки або підвищення її статусу, на превеликий жаль, міністерство культури не є самостійним суб'єктом і залежне від рішень місцевого органу охорони культурної спадщини», - наголосила заступник міністра.

Мазур запевнила у готовності Мінкультури виступити арбітром між київською владою, громадою, інвестором і замовником робіт. «Тому що київська влада сама не справлялась з тими завданнями, які поставили перед нею. Сьогодні ми готові підставити своє плече і оперативно та швидко приймати ті рішення, які лежать в компетенції Мінкультури. Але ми їх не можемо приймати самостійно», - наголосила вона.

Читайте також: У Кличка заявляють про небажання Мінкульту створювати музей на Поштовій

Як повідомляв Укрінформ, заступник голови КМДА Олексій Резніков в інтерв'ю виданню «КиевВласть» заявив, що відповідно до законодавства створення музею на Поштовій площі в Києві знаходиться у компетенції Міністерства культури. Однак воно, за його словами, зайняло пасивну позицію у цьому питанні і не реагує на пропозиції щодо співпраці зі столичною владою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-