Віденський бал: свято спорту, весни та доброчинності

Віденський бал: свято спорту, весни та доброчинності

Укрінформ
Віденський бал-2018 у Києві став велелюднішим за попередній, на ньому зібрали більше коштів на благодійність і запровадили нові традиції.

Його урочисте відкриття відбулося в суботу, 21 квітня, у Колонній залі Київської міської держадміністрації.

Для початку - привітання й відзнаки

Товариство, яке зібралося в мерії цього разу, було чисельнішим, ніж торік. Гостей зустрічали дівчата в романтичних образах - криноліни, квіти, страусове пір'я. Дебютанти, виховані до рівня "панянки" експертом з етикету Наталією Адаменко, вітали прибулих. А от запрошені вже не так ретельно дотримувалися дрес-коду: доводилося бачити і короткі сукні, і вузькі штани "з підкатом".

Прикрашений квітучими гілками зал за допомогою технології 3D-мапінгу перетворювався то на розкішний палац, то на романтичну альтанку у світлі повні.

Офіційний старт заходу дав міський голова Віталій Кличко.

"Те, що Київ спроможний гідно приймати Віденський бал, ми вже продемонстрували у жовтні минулого року, і будемо далі тримати марку", - зазначив мер столиці.

Він підкреслив, що це свято елегантності і краси, яке повернулося в Київ минулої осені після десятирічної перерви, цього разу збіглося у часі з прибуттям двох Кубків Ліги чемпіонів УЄФА, що розіграють у столиці наприкінці травня. Ці авторитетні спортивні змагання вперше проводяться у Східній Європі, наголосив міський голова.

Ексклюзивний організатор балу, генеральний директор групи компаній Brandberg Марина Ігнатуша нагадала, що Віденський бал у Києві, як і в усьому світі, є насамперед благодійним заходом, і зібрані на ньому кошти будуть передані Київському центру реабілітації дітей з інвалідністю. А голова оргкомітету, народний артист України, Посол української культури, артист ЮНЕСКО в ім'я миру Герман Макаренко запросив усіх присутніх на масштабний захід, який чекає жителів і гостей столиці на початку червня, - Київський бал на Контрактовій площі.

За підтримку Віденського балу Віталію Кличку вручили запроваджену цьогоріч особливу відзнаку. Нею, повідомили організатори, і надалі планують нагороджувати людей та організації - за сприяння соціально-культурним ініціативам.

Крім того, спеціальні відзнаки отримали цьогорічні дебютанти - учасники АТО: Дана Виноградова, Євген Небибко, Дмитро Блохін та Костянтин Фішер. Таким чином організатори балу висловили шану нашим захисникам, завдяки яким можливі такі свята у Києві.

Спортивна весна у Києві

Основною темою нинішнього балу став спорт, і зокрема футбол. Серед гостей було багато спортсменів, на аукціоні (про який далі) переважали лоти від зірок світового футболу. Традиційний бальний галоп очолювали голкіпери Олександр Шовковський та Андрій П'ятов з дружинами. А справжнім сюрпризом від організаторів став "футбольний матч", який влаштували для присутніх студенти естрадно-циркового училища. Хореографічний двобій футбольних команд "синіх" і "жовтих" в оточенні гарно вбраних гостей балу виглядав несподівано. 

Крім того, на балу святкували весну, яка нарешті завітала до української столиці. Це підкреслювали різні деталі: і вбрання "заквітчаних" дівчат, і оформлення зали, і квітуча сакура з шоколаду, яку на очах гостей створив спеціально запрошений кондитер з Ужгорода Валентин Штефаньо. 

А дебютанти, окрім традиційних полонезу, падеграсу, польки та кадрилі, виконали фантазійну танцювальну композицію "Весна у кольорах води", яка завершилася веселою грою у "струмочок".

Молодий оперний співак Олександр Юпатов, який виконав на балу твір із репертуару італійського співака Андреа Бочеллі Canto della Terra ("Пісня Землі"), зізнався, що своїм виступом хотів нагадати про важливість дбайливого ставлення до нашої планети. Зазначимо, що саме 22 квітня відзначається День Землі.

Також гості могли насолодитися виступами солістів Віденської опери Крістіана Дрехера та Національної опери України Сусанни Чахоян, оперної співачки Маріам Равашдех, піаніста-віртуоза Євгена Хмари. Протягом усього вечора лунала музика у виконанні симфонічного оркестру «Київ-Класик» під керівництвом маестро Германа Макаренка. 

М'ячі, ракетки, сакура та книга Могилевської

Після запальних танців та концертних номерів гостям запропонували взяти участь в аукціоні на користь Київського центру реабілітації дітей з інвалідністю. У жовтні 2017-го на аналогічному заході вдалося зібрати понад 500 тис. грн, тож організатори поставили перед собою та присутніми амбітну мету - заробити на потреби Центру вдвічі більше.

Аукціон розпочався з несподіванки. Перед оголошенням лотів, запропонованих гостям у бальних програмках, на сцену вийшов віце-президент УЄФА Григорій Суркіс і виставив на торги предмети з власної колекції: пам'ятні запонки, краватку та м'яч футбольного турніру "Євро-2012", який проходив в Україні та Польщі, футболку капітана італійської національної збірної Даніеле Де Россі, тощо. Ставки розпочалися з 5 тис. грн і невдовзі зросли до 200 тисяч. Та з'ясувалося, що остаточну ціну запропонував сам Суркіс. Він заявив, що віддає вигране претенденту, який пропонував 190 тис. грн, і додає до них свої двісті. Таким чином, за перший лот аукціону було отримано 390 тис. грн.

Наступні лоти, серед яких були футболки і м'ячі з автографами гравців нинішньої збірної, м'яч і рукавички з підписом Олександра Шовковського, ракетка і портрет Еліни Світоліної, боксерські рукавички Віталія Кличка тощо, таких сум не заробили. Як і неочікувано запропонована Наталією Могилевською книжка її власного авторства, і шоколадна сакура. 

Всього ж на аукціоні зібрали близько 800 тис. грн, трохи не дотягнувши до запланованого мільйона.

Бал для маленьких принцес і принців

У неділю, 22 квітня, київська мерія знову наповнилася причепуреними гостями. Тільки зустрічали їх не "жінки-квіти", а Білосніжка. І якщо на дорослому балу треба було дивитися під ноги, щоб випадково не наступити на шлейфи дам, то на дитячому часом доводилося пильнувати, щоб не наступити на даму. 

У центрі уваги, як завжди, були дебютанти. Попри свій ще геть не дорослий вік (від 5 до 15 років) вони поводилися гідно, адже теж два місяці навчалися стриманості та правил поведінки. Старші статечно походжали і наглядали за меншими. Малеча ж отримувала подарунки від партнерів балу, фотографувалася з балериною, спостерігала за майстром пісочної анімації і сама пробувала свої сили у цьому мистецтві.

Серед головних героїв, звісно, були і вихованці Центру реабілітації дітей з інвалідністю. Більшість цих дітей і підлітків - спортсмени. Щодня вони і їхні батьки долають труднощі, які більшості з нас годі й уявити. Та цього вечора вони також були принцами і принцесами - з гарними зачісками, у костюмах і білих сукнях, а головне - з сяючими очима.

"Наші вихованці вдруге беруть участь у Віденському балу. Дев'ять сьогоднішніх дебютантів - вихованці Центру реабілітації дітей з інвалідністю міста Києва, ще двоє — зі Святошинського будинку-інтернату. Ці діти сповнені оптимізму, вони прагнуть кращого. У них з'явилася мрія, і вони йдуть до неї всупереч своїм хворобам і особливостям. Сьогодні вони продемонструють, що вміють радіти, святкувати, виступати незгірш як здорові", - зазначила керівник Центру Олена Терещенко.

Вона розповіла, що після минулорічного балу у тодішніх дебютантів прискорилася реабілітація. Наприклад, один із них, Валерій Рибчинський, почав підніматися з інвалідного візка. Є прогрес і в інших.

Разом з іншими вихованці Центру відкрили бал урочистим полонезом під проводом хореографів Олени Балджи і Андрія Дикого. А потім і дебютанти, і гості насолоджувалися святом, виступами оперних співаків, юних танцівниць та фокусників. 

Ольга Опанасенко, КИЇВ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-