Сьогодні стартує суд за акції Київенерго, Київгазу та Київводоканалу

Сьогодні стартує суд за акції Київенерго, Київгазу та Київводоканалу

Укрінформ
Господарський суд міста Києва у понеділок, 2 жовтня, починає розгляд позову столичної прокуратури про повернення київській громаді стратегічно важливих для життєдіяльності міста підприємств - Київенерго, Київгазу та Київводоканалу.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив генеральний прокурор Юрій Луценко.

"У 2006 році на підставі рішення Київради було створено ЗАТ "Компанія Київенергохолдинг" - єдиний комплекс із постачання енергоресурсів, води та водовідведення у столиці. У процесі створення цього товариства фактично у його власність були передані належні територіальній громаді контрольні пакети акцій ВАТ "Київгаз" та ВАТ "АК "Київводоканал" (61% та 67% відповідно), а також 12,73 % акцій ВАТ "АЕК "Київенерго", - зазначив Луценко.

За його словами, вартість пакетів акцій на той час була оцінена у 230 млн грн. Однак у ході досудового слідства прокуратура міста Києва встановила, що вартість акцій була занижена в більш ніж 4 рази та згідно з висновками експертів становила понад 1,1 млрд грн.

Крім того установлено, що у 2007 році без погодження наглядової ради та загальних зборів 12,73% акцій Київенерго взагалі були передані на користь інших приватних структур. На даний час вони знаходяться у власності ТОВ "ДТЕК ЕНЕРГО". Таким чином територіальна громада втратила будь-які права на вказані акції Київенерго та можливість контролю за ними і отримання дивідендів, зазначив Луценко.

"Крім того, товариство упродовж багатьох років є збитковим навіть при тому, що Київрада щорічно відшкодовує різницю в тарифах. Зокрема, товариствам Київенерго та Київводоканал фактично за весь час існування ЗАТ "Компанія Київенергохолдинг" відшкодовано майже 13 млрд грн. Також товариство, яке продовжує здійснювати управління важливими для столиці підприємствами Київводоканал та Київгаз, налічує лише 4 працівники", - зауважив він. 

Читайте також: Лише 52% будинків Києва готові до підключення тепла

За таких обставин прокуратурою міста Києва в інтересах держави було подано позов про повернення територіальній громаді столиці належних їй пакетів акцій товариств Київенерго, Київгаз та Київводоканал.

Крім того, у червні 2017 року столична прокуратура завершила досудове розслідування стосовно колишнього голови правління ЗАТ "Компанія Київенергохолдинг", який, зловживаючи своїм службовим становищем, незаконно відчужив на користь приватної компанії пакет акцій ВАТ "АЕК "Київенерго".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-