70% працівників київських ресторанів купують медкнижки – Держспоживслужба
На цьому наголосив під час прес-конференції голова Держпродспоживслужби Олег Рубан, повідомляє кореспондент Укрінформу.
"Медичні огляди працівників - це кричущий момент на сьогодні, зокрема в Києві. За нашими даними, лише 30% особистих медичних книжок є офіційним документом, який підтверджує безпеку даного персоналу. 70% - це фальсифіковані, куплені книжки. Ми по кожному випадку звертаємося до Національної поліції. І особи, які купують ці книжки, несуть однакову кримінальну відповідальність, як і особи, які їх продають", - сказав Рубан.
Він зазначив, що стосовно особистих медичних книжок моніторинг проводиться вже 4-ий місяць. І про факт, що лише 30% персоналу закладів харчування легально пройшли медогляд і мають офіційні документи, повідомлено КМДА та Національній поліції. При Київській міськраді вже скликана група щодо налагодження контролю в даній сфері. Особливу увагу буде приділено мережі "Євразія", де за останні дня отруїлося 35 людей.
Рубан нагадав, що після випадків масового отруєння вдалося промоніторити 83 об'єкти громадського харчування, і на 60 з них ( а це 80%) виявлено порушення санітарного та ветеринарно-санітарного законодавства. І майже 30% цих об'єктів тимчасово припинили свою діяльність.
Зокрема, за його словами, не всі суб'єкти господарювання мають супровідні документи на сировину та товар, що надходить (рибу, м'ясо). Часто харчоблок розміщується на площі 10-15 кв. м, де неможливо дотримуватися технологічного режиму. Щодо технічного обладнання, то воно або не працює, або пошкоджене (це і холодильне обладнання, і витяжні шафи, і вентиляційні системи). Є порушення у технології приготування, починаючи від спільного зберігання продуктів, мийки яєць, дезінфекції приміщення та інвентаря. Також порушуються термін та умови зберігання продуктів і готовий страв.
"При 25 градусах при потраплянні будь-якого збудника на поживне середовище - риба, м'ясо, суші - через годину-дві йде критичний розвиток мікроорганізмів, що може спричинити захворювання. Тому купувати продукти треба в організованих місцях торгівлі, з дотриманням температурного ланцюжка, з дотриманням термінів зберігання і вживання", - застеріг Рубан.