70% працівників київських ресторанів купують медкнижки – Держспоживслужба

70% працівників київських ресторанів купують медкнижки – Держспоживслужба

Укрінформ
Тільки 30% персоналу столичних закладів громадського харчування справді проходять медогляд, решта 70% купують собі медичні книжки.

На цьому наголосив під час прес-конференції голова Держпродспоживслужби Олег Рубан, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Медичні огляди працівників - це кричущий момент на сьогодні, зокрема в Києві. За нашими даними, лише 30% особистих медичних книжок є офіційним документом, який підтверджує безпеку даного персоналу. 70% - це фальсифіковані, куплені книжки. Ми по кожному випадку звертаємося до Національної поліції. І особи, які купують ці книжки, несуть однакову кримінальну відповідальність, як і особи, які їх продають", - сказав Рубан.

Він зазначив, що стосовно особистих медичних книжок моніторинг проводиться вже 4-ий місяць. І про факт, що лише 30% персоналу закладів харчування легально пройшли медогляд і мають офіційні документи, повідомлено КМДА та Національній поліції. При Київській міськраді вже скликана група щодо налагодження контролю в даній сфері. Особливу увагу буде приділено мережі "Євразія", де за останні дня отруїлося 35 людей.

Рубан нагадав, що після випадків масового отруєння вдалося промоніторити 83 об'єкти громадського харчування, і на 60 з них ( а це 80%) виявлено порушення санітарного та ветеринарно-санітарного законодавства. І майже 30% цих об'єктів тимчасово припинили свою діяльність.

Читайте також: Отруєння у ресторанах "Євразія": зафіксували вже 35 випадків

Зокрема, за його словами, не всі суб'єкти господарювання мають супровідні документи на сировину та товар, що надходить (рибу, м'ясо). Часто харчоблок розміщується на площі 10-15 кв. м, де неможливо дотримуватися технологічного режиму. Щодо технічного обладнання, то воно або не працює, або пошкоджене (це і холодильне обладнання, і витяжні шафи, і вентиляційні системи). Є порушення у технології приготування, починаючи від спільного зберігання продуктів, мийки яєць, дезінфекції приміщення та інвентаря. Також порушуються термін та умови зберігання продуктів і готовий страв.

"При 25 градусах при потраплянні будь-якого збудника на поживне середовище - риба, м'ясо, суші - через годину-дві йде критичний розвиток мікроорганізмів, що може спричинити захворювання. Тому купувати продукти треба в організованих місцях торгівлі, з дотриманням температурного ланцюжка, з дотриманням термінів зберігання і вживання", - застеріг Рубан. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-