Вибухове випробування тепломереж: киянам лякатися ще довго

Вибухове випробування тепломереж: киянам лякатися ще довго

Укрінформ
При тому, що існують більш гуманні способи перевірки теплотрас, відмовлятися від гідроудару не збираються

«Київенерго» продовжить гідравлічні випробування тепломереж у місті. Ще два тижні мешканцям Печерського, Голосіївського, Солом'янського, Шевченківського, Дарницького районів жити як на пороховій бочці, в тривожному очікуванні – чи не повториться аварія, подібна до тієї, що трапилася днями на Голосіївському проспекті, 27, коли теплотраса діаметром 800 міліметрів буквально вибухнула фонтаном води, каміння, глини. Так під підвищеним тиском проводили випробування на герметичність мереж, які йдуть від ТЕЦ-5.

Загалом, вкотре фахівці-енергетики невдало скористувалися старим методом «ударної діагностики», який застосовували ще діди-прадіди, і це часто призводило саме до таких наслідків – додаткового руйнування трубопроводу і всього, що його оточує.

ДЕШЕВО, АЛЕ ДУЖЕ СЕРДИТО

При тому, що на дворі XXI століття і є більш гуманні способи перевірки теплотрас, відмовлятися від гідроудару не збираються тому, що це найбільш дешевий спосіб перевірити надійність комунікації на досить велику відстань. І якщо в результаті труба розсипалася в декількох місцях, то так тому і бути. Адже відразу видно, який відрізок необхідно повністю замінити. Єдине, що робиться для безпеки городян, – це постійні нагадування бути уважними, не підходити до країв провалів у грунті, повідомляти про них на «гарячу лінію 15-88», не паркувати машини над люками теплових камер. А також не встановлювати без дозволів від енергетиків кіоски, так як вони можуть опинитися як раз над комунікаціями.

«Київенерго» наступного дня повезло журналістів на ТЕЦ-5, щоб пояснити: що таке гідравлічні випробування, і що нічого екстраординарного не робили, а компенсацію за завдані збитки майну громадян вони виплатять. На жаль, це не перший і не останній аварійний випадок з серйозними руйнуваннями у «Київенерго». У «Київводоканалу» також трапляються фонтани води з викидом грунту. Не далі як вчора на Печерську холодною водою затопило вулицю і пошкодило асфальт.

Наприкінці травня енергетикам також довелося ліквідувати складну аварію 1000 - міліметрового теплопроводу на перехресті вулиць Тимошенка та Героїв Сталінграда, де утворився такої самої величини провал на проїжджій частині, і вулиці залило гарячою водою. На щастя, сталося це вночі, і ні транспорт, ні люди не постраждали. Трубу, яку прорвало, прокладали у 1977 році, і вона давно відслужила свій 25-річний нормативний термін.

За даними «Київенерго», 70 відсотків тепломереж у столиці вичерпали свій ресурс. Це перша причина, через яку в місті постійно лопаються труби. Фахівці пояснюють, що аварії стаються ще і через корозії від підтоплення ґрунтовими водами, ненадійну гідроізоляцію, неякісну конструкцію захисних покриттів, вплив електромагнітних полів на метал, електрохімічну корозію.

Кілька років тому в столиці почали замінювати, не чекаючи аварій, найбільш зношені ділянки теплопроводів і розподільних мереж на нові - попередньо ізольовані від тепловтрат і корозії піт-труби. Тоді пощастило лише декількома вулицями на Теремках, Оболоні, Троєщині та в центрі міста. Це близько 80 кілометрів трас. Тому під загрозою залишаються всі райони старої забудови Києва – Поділ, Печерськ, Дарниця, Солом'янський район, частина Нивок, Борщагівки. І цього не приховують у компанії.

Компанія гарантує швидку ліквідацію аварій та заміну пошкоджених ділянок труби. Зараз тільки третина теплотрас міста пройшла гідравлічні випробування, було виявлено 550 пошкоджень. Іншим – чекати і боятися. Минулого року під час підготовки до опалювального сезону щонайменшне ліквідували 1500 пошкоджень. Рік тому рахунки компанії були заблоковані через судові розгляди з «Нафтогазом». Енергетики столиці вибрали всі запаси матеріалів на своїх і міської адміністрації складах, щоб впоратися з ремонтом. Купити нові не було за що.

МІСТО САМО «ПРОСПАЛО» СВОЇ ТЕПЛОМЕРЕЖІ

У Київській міськдержадміністрації кажуть, що місто зі свого боку майже два десятиліття не займалося проблемою заміни тепломагістралей, а чекало, поки за нього все зробить «Київенерго», що було абсолютно неправильно. Тепер ситуацію намагатимуться не випускати з-під контролю.

Чи не час розлучитися з «Київенерго»? На це питання Укрінформу вже докладно відповідав заступник голови Київської міськдержадміністрації Петро Пантелеєв. Тепер він квапить депутатів Київради з прийняттям стратегічного рішення.

– Ми замовили незалежний аудит фінансово-господарської взаємодії міської влади та «Київенерго» за всі 17 років дії договору. Висновки фахівців: продовжувати контракт недоцільно, – каже Петро Пантелеєв. – На баланс міста має перейти дуже складне майно, тому потрібно починати процес «розлучення» швидше. Або не починати, якщо міські депутати вирішили пограти в політику. Але рішення «так» чи «ні» прийняти доведеться. Якщо жодного рішення прийнято не буде, це означає, що з мовчазної згоди Київради «Київенерго» залишиться працювати далі.

Я переконаний, що такий стан шкодить місту, його енергетичному господарству, яке все більше зношується, і стає ще більш проблематично його модернізувати.

Також і система теплопостачання функціонує на межі можливостей. Знос основних потужностей галузі становить 80 відсотків. На балансі є 2600 кілометрів старих теплопроводів, з них тільки близько 80 кілометрів було замінено на нові піт-труби до 2014 року. Після цього замінювали лише аварійні ділянки. Ми хочемо, коли розірвемо договір з компанією, залучати, як і інші великі міста України, «дешеві» кредити на модернізацію теплотрас та котелень, щоб зменшити втрати тепла при виробленні та транспортуванні гарячої води. У міста будуть залишатися також кошти, які у вигляді дивідендів зараз розподіляються між акціонерами «Київенерго».

– Швидкого ефекту від запланованих пертурбацій не буде, потрібно 5-7 років, але план виходу з кризи є, – каже Петро Пантелеєв. – Від гідравлічних випробувань плануємо відмовитися тому, що при поступовій заміні комунікацій на нові, термін надійності яких 50 років, така необхідність відпаде. Перекривати подачу гарячої води влітку тоді теж не буде сенсу.

У не дуже далекій перспективі – встановлення на нових теплотрасах датчиків пошкоджень, які фіксують найменші витоки. Це дозволить назавжди забути про гідравлічні випробування.

Зараз має відбутися ще і розгляд – яким чином був введений в експлуатацію у 2007 році житловий будинок, який постраждав від вибуху тепломагістралі на Голосіївському проспекті, хто видав технічні умови на проектування і будівництво без виносу комунікацій за пляму забудови.

Нагадаємо: технічні умови на проектування в місті видає Департамент містобудування та архітектури, а зі свого боку узгоджують Київводоканал, Київенерго, Київгаз. У місті понад 150 незаконних і близько 100 будівництв з неповним пакетом оформлених документів (дивіться карту незаконних будівництв на сайті КМДА). Побудованими на комунікаціях можуть виявитися багато нових будівель, які були побудовані та здані в експлуатацію до 2014 року. Хоча в найбільш небезпечних випадках і раніше прокуратура і ДАБК зупиняли будівництво. Серед них - кілька будинків компаній Войцеховського.

ГАЗ ДЛЯ КИЄВА... ЗАКІНЧИВСЯ. НЕ ПЛАТИТЕ – ХОДІТЬ НЕМИТИМИ

Поки хвилювалися і боялися випробувань під підвищеним тиском, виявилося, що без гарячої води, швидше за все, доведеться сидіти все літо. Вчора «Київтрансгаз» повністю відключив від газопостачання ТЕЦ-6, яка забезпечує гарячою водою Оболонь, Троєщину, Райдужний і Воскресенський масиви. Перед цим без газу майже місяць були 40 котелень на Теремках і Біличах. Причина – борги держави (за субсидіями), які накопичилися, і споживачів перед «Київенерго», що не дозволяє компанії розплатитися за транспортування блакитного палива.

За словами генерального директора компанії Олександра Фоменка, борг столиці перед «Київенерго» склав 4,2 мільярда гривень, тільки держава на 1 травня заборгувала 1,2 мільярди за некомпенсовані пільги та субсидії громадян. Щоб підготуватися до опалювального сезону, необхідно, щоб борги були погашені, щоб можна було повернути «Нафтогазу» 3,2 мільярда.

Катерина Новосвітня. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-