Електронна черга в дитсадки: стати у неї легко, а як в групу потрапити?

Електронна черга в дитсадки: стати у неї легко, а як в групу потрапити?

Аналітика
Укрінформ
Корупція в дитсадках з появою е-черги нібито має залишитися в минулому, але ж і без неї проблем вистачає...

Дитсадки Києва та й усієї України безнадійно переповнені, і це давно не відкриття. У такій ситуації, коли попит переважає пропозицію, у багатьох природно виникає бажання обійти всі правила і за гроші отримати бажане «місце під сонцем» для своєї дитини в дошкільному навчальному закладі. Деякі ДНЗ до цього так звикли, що до них взагалі не можна потрапити без «благодійного внеску». Відтак, аби побороти корупцію в дитсадках і зробити процес набору дітей прозорим, було створено електронні черги. Електронна система реєстрації в дитсадки у Києві існує вже кілька років. Щоправда, не так давно, наприкінці минулого року, стара електронна система перестала справлятися з величезним напливом користувачів і мала певні недоліки, тому в березні цього року було запущено нову, і, як переконують в КМДА, – більш потужну е-систему, повністю автоматизовану і прозору.

«Ви зможете самостійно дізнатися стан черги, вказати пільгову категорію, стежити за рухом звернення у електронному реєстрі та обрати садочки, які хочете відвідувати. Побачити свою заявку та дізнатись про те, які ви у списку на освітню послугу, можете на сторінці обраного вами ДНЗ у списку заявок», - йдеться на сайті відомства. А для батьків там навіть розписали покрокову інструкцію - як записатися в електронну чергу до дошкільного навчального закладу. Окрім того, у новій системі немає обмежень на кількість садочків, які можна обирати.

Але при всіх перевагах нової системи реєстрації та й взагалі запровадження електронної черги в дошкільні навчальні заклади, у батьків, які починають забіг під назвою «запишись в дитсадок», залишається чимало проблем і запитань. Укрінформ, аби знайти відповіді на найактуальніші з них, поспілкувався з Тетяною Жиліною, начальником відділу дошкільної освіти Департаменту освіти і науки, молоді та спорту КМДА, та Ксенією Плєвако, директором ІТ-центру.

Столиці треба, як мінімум, ще 100 дитсадків

І знову ж про дефіцит місць у дитсадки, що триває вже не перший рік і по всій Україні. Станом на 2016 рік, за інформацією Держстату, лише 56% дітей дошкільного віку по країні охоплено відповідними навчальними закладами. Та й пошуковик Google вже давно в курсі цього:

«Ми записалися в чергу, коли дочці було 2 місяці, і потрапили не в основну, а в резервну. Але переконана, що в садочок ми потрапимо у потрібний час, бо одні з перших в резерві. Зараз же батьки взагалі з 2-3-го дня народження дитини вже спішать стати на чергу в садочок», - розповідає Вероніка, мешканка Вінниці.

У столиці теж це проблема не одного року – ще в 2010 році йшлося про те, що 74% дитсадків перевантажені. Масштабу перевантаженості додає і неконтрольована активність забудовників, які не дотримуються жодних норм, зводячи все нові й нові висотки, але не зважають на дефіцит ДНЗ для дітей їхніх мешканців.

Наразі в електронній системі Києва зареєстровано 58 тисяч користувачів, які стоять на черзі у дошкільні навчальні заклади. Вони можуть розраховувати на 665-ть навчальних закладів для дітей дошкільного віку, які зараз працюють Києві. За приблизною інформацією Департаменту освіти і науки, молоді та спорту КМДА, столиці зараз не вистачає, мінімум, 100 садочків по 220 місць кожен.

Нещодавно мер Києва Віталій Кличко оптимістично пообіцяв, що черга до дошкільних навчальних закладів скоротиться на третину і анонсував, що до кінця року в Києві додатково відкриють 10 дитсадків: «До кінця цього року ми плануємо відкрити 10 дитячих садків: 4 з них – нові, та 6 – реконструйовані. Ми також плануємо зменшити на третину чергу до дитсадків завдяки тому, що буде створено 3400 місць для дошкільнят у нових садках та збільшено кількість груп в діючих». Наскільки це вирішить проблему – побачимо, але все ж цього разу столичну владу не можна звинуватити у повній бездіяльності.

Необмежена кількість пільгових місць – обмежені шанси для інших

Батьків, чиї діти стоять у черзі в садочок, особливо хвилює ще один момент – наскільки регулюється кількість пільгових місць при зарахуванні в ДНЗ, оскільки від цього залежать їхні шанси туди потрапити. Вони вже навіть не стримують своїх емоцій в обговореннях:

Тетяна Жиліна: «У законі ніде не прописано, що має бути якась квота на пільгову категорію. Таке рішення може бути прийнято лише на місцевому рівні, але навряд чи КМДА вирішить встановити квоти, оскільки в нас величезна кількість таких дітей, передусім, це діти тимчасово переміщених осіб і діти учасників АТО, які мають право на першочергове зарахування.

До речі, для тимчасово переміщених осіб, щоб мати право на першочергове зарахування, необхідно отримати довідку з Мінсоцполітики, виписану за місцем проживання, і підтвердити її в районному управлінні освіти. Але на сьогодні вони все одно мають зареєструватися в цій системі та поставити відмітку, що вони тимчасово переміщені особи. Районне управління освіти рекомендує їм навчальні заклади, де є вільні місця. Якщо ж батьки захочуть віддати дитину в конкретний дитсадок – вони такою пільгою не скористаються».

Коли потрібні преференції залишаються не передбаченими законом

Хоча проблема необмеженості пільгових місць зараз дуже гостра, водночас з іншого боку, і для тих батьків, які мають двоє та більше дітей в сім’ї, важливо, щоб їхні чада відвідували один ДНЗ. Це зручно і в плані економії часу, щоб ганятися щоранку по всьому Києву, і в плані економії коштів – адже гроші, вкладені в ремонт чи нові меблі, можна не витрачати вдруге. Така преференція з логічних міркувань мала би бути передбачена. Але, як часто буває, в нашому законодавстві не завжди знайдеться місце для логіки.

Ксенія Плєвако: «Ці речі ніде на законодавчому рівні не прописані. Так само, як і не мають пільг діти працівників садочків. Це також на часі болюче питання, і ми будемо подавати проекти на голосування в Київську міську раду. Якщо там проголосують - ми зможемо внести такі зміни».

Тетяна Жиліна: «Нашого наказу для цього не достатньо, потрібне лише рішення КМДА. Якщо держава законодавчо не визначила, що є така пільгова категорія, то ми нічого не можемо змінити.

У 2013 році ми вписували у положення про прийом і такі пільгові категорії – діти батьків з інвалідністю, діти-інваліди, соціально незахищені діти, або щоб двоє-троє дітей з однієї родини ходили в один садочок. Але ці категорії скасувало Міністерство юстиції, бо вони не прописані в жодному законодавчому акті».

Дитині два роки виповнюється в жовтні? Доведеться чекати ще рік!

Укрінформ дізнався про ще одну проблему, яка хвилює батьків малечі, від пані Лесі, яка планувала відати сина в дитсадок в 2017 році. Джерело інформації - Facebook:

«Малий народився 9.10.2015 року, в електронну чергу стали вже у березні 2016-го. Пріоритетним садком вказали садочок санаторного типу "для часто хворіючих дітей на грз". У квітні 2017 року мала розмову із завідувачкою садка на рахунок оформлення дитини в ДНЗ з 10.08 2017. Керівництво садка повідомило, що потрібно зробити перереєстрацію в електронній базі (оскільки було її оновлення) та почати проходи медкомісію та оформлення довідок.

Після перереєстрації електронна база автоматично перекинула прізвище моєї дитини до вступу у ДНЗ не в 2017-2018 рр., а на 2018-2019 рр. (це у ясла). У районо мотивували це тим, що на вересень 2017 року моїй дитині не виповниться повних два роки, а у цьому садку немає молодшої ясельної групи, у яку набирають діток до 2 років.

На моє запитання: чи можу я здати дитину у садок, коли їй виповниться повних 2 роки (9.10.2017), мені конкретну відповідь ніхто не може дати. Кажуть, що юридично ніби "так", але база не пропустить!

Зі слів завідувачки: у статуті ДНЗ вказано, що садок може приймати діток з 1,5-річного віку, а база вимагає повних два роки на вересень місяць. Виникає питання - це що школа, що тільки з 1 вересня?»

Укрінформ попросив фахівців з Департаменту освіти це прокоментувати.

Ксенія Плєвако: «У нашій електронній базі немає обмежень по віку. Єдине – існують умови щодо зарахування по вікових категоріях. Якщо набирається група «2 роки», то станом на вересень дитині має бути повних 2 роки. В Києві існують садочки, куди дітей приймають у групи у 1,5 – 2 роки, але їх небагато.

У нас дуже багато звернень від батьків, дітям яких виповнюється, наприклад, 1 рік і 8 місяців, і вони вже хочуть віддати їх у групу 2 роки. Але в тій самій черзі стоять діти, яким, приміром, 2 роки і 8 місяців, які записувалися раніше, і буде несправедливо випередити їх. Ми подумаємо над механізмом, щоб, можливо, враховувати психічний і розумовий розвиток дитини у таких випадках, але вже з наступного року».

Тетяна Жиліна: «База на набір 2017-18 року відкрилася 18 травня. А до цього відбувався добір дітей на 2016-17 рік. Тобто, повертаючись до описаної ситуації: якщо станом на 9 жовтня в цій групі не буде набрано достатньо дітей, а ця мама буде однією з перших у черзі по поданих заявках, то система автоматично направить їй запрошення. Але за умови наявності місця. Тобто, теоретично протягом 2017-18 року буде можливість потрапити в цей дитячий садочок, якщо група не укомплектована».

Хочете у спеціалізований дитсадок чи групу – теж ставайте в чергу

Для дітей, які мають проблеми зі здоров’ям, існують спеціалізовані дитсадки або групи, якщо їм необхідні особливі умови або постійне спостереження медичного працівника.

Ксенія Плєвако: «У спеціалізовані садочки можуть отримати запрошення лише діти, які мають направлення від ЛКК (лікарсько-консультаційна комісія) чи ПМПК (психолого-медико-педагогічна консультація). Для цього батьки мають у особистому кабінеті ввести позначку, що вони мають таке направлення і ввести у відведеному місці його реквізити. Система бачить таку позначку і надсилає запрошення.

У садочках поряд із групами загального розвитку існують спеціальні групи. Діти, які мають таке направлення отримують запрошення у «групу здоров’я»».

Тетяна Жиліна: «Садочки «компенсуючого» типу (або ж спеціалізовані) комплектуються окремо, але все одно враховується дата подачі заявки при зарахуванні».

Важливо! Зараз із забороною російських поштових сервісів батьків, які зареєструвалися в електронній системі, турбує ще одне – як бути тепер і чи отримають вони своє запрошення. Ксенія Плєвако заспокоює: розробники сайту незабаром забезпечать можливість зміни пошти без повторної реєстрації. Запрошення в дитсадки приходять в особистий кабінет, а не на пошту, тому зараз головне пам’ятати від нього паролі, які вказувалися при реєстрації.

Юлія Горбань, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-