Із сотні київських ресторанів лише у 4 не знайшли порушень - Держспоживслужба

Із сотні київських ресторанів лише у 4 не знайшли порушень - Держспоживслужба

Укрінформ
В рамках моніторингу закладів громадського харчування, що проводився через масове отруєння продуктами компанії "Суші Ленд Євразія" і "Суші Лайф" в Києві, співробітники Держпродспоживслужби відвідали 103 заклади, 15 з них не дозволили проводити у них моніторинг.

Про це 112.ua розповів заступник начальника ГУ Держпродспоживслужби в Києві Олександр Овчаренко.

За його словами, тільки в чотирьох перевірених закладах не було виявлено жодних порушень. У всіх інших порушення були, причому 30% закладів прийняли рішення тимчасово припинити роботу до усунення недоліків, відповідно до рекомендацій працівників Держпродспоживслужби.

"Були виявлені випадки риби без маркування, тобто, за документами купують певну кількість риби у відомої компанії і під ці документи потім везуть рибу невідомого походження, невідомого виробника. Якої вона якості незрозуміло", - розповів Овчаренко.

За його словами, в окремих випадках, така риба надходила по всій мережі ресторанів (10-15 закладів): "Постачальник з незрозумілими документами поставляє рибу по мережі, це тисячі споживачів цієї продукції".

"Були випадки, коли невідомого походження були, що постачальник, що риба. Приїжджав такий хлопець у футболці і кедах, в поліетиленовому пакеті шматок лосося. Добрий день, я привіз продукцію", - повідомив Овчаренко.

Читайте також: Голова Держспоживслужби назвав причини спалахів ботулізму

За його словами, серед виявлених недоліків були також: відсутність державної реєстрації потужностей, недостатня кількість виробничих приміщень (для того, щоб потоки сировини і готової продукції не перетиналися), через це порушуються вимоги до технологічних процесів - наприклад, роли роблять у гарячому цеху, також, в гарячому цеху чистять овочі. При цьому, відсутнє або невпорядковане місце для зберігання інвентарю для протирання, місця для миття та дезінфекції.

Крім того, були випадки зберігання продукції, термін зберігання якої закінчився, з безпечною та якісною продукцією в одній холодильній камері, порушення умов товарного сусідства, незадовільний санітарний стан виробничих приміщень (бруд, потреба ремонту), відсутність контрольних приладів для вимірювання температури в місцях зберігання сировини, відсутність санітарних книжок у персоналу.

Як повідомляв Укрінформ, у Києві кількість постраждалих від отруєння їжею в закладах громадського харчування сягнула 34 осіб.

Поліція порушила кримінальне провадження за статтею 325 КК ("Порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційних захворювань та масових отруєнь").

У чотирьох людей, госпіталізованих у Києві з отруєнням після вживання суші, підтверджено діагноз "сальмонельоз". За словами Овчаренка, результати аналізів решти постраждалих будуть відомі пізніше.

Наприкінці червня у Києві було госпіталізовано 16 осіб з харчовим отруєнням після вживання суші в ресторані "Євразія". Згодом кількість постраждалих після вживання суші збільшилася до 25 осіб.

Заклад, у якому отруїлися люди, не працює з 28 червня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-