Нові тарифи по квартплаті: чому, наскільки й де?

Нові тарифи по квартплаті: чому, наскільки й де?

Аналітика
Укрінформ
Чому та наскільки підвищено плату за комуналку в Києві, де можна побудинково переглянути нові тарифи

Розпорядженням Київської міської державної адміністрації від 6 червня №668 у столиці підвищені тарифи по квартплаті та обслуговуванню прибудинкової території для будинків комунальної власності, якими керують 10 районних комунальних керуючих компаній. Нові тарифи вводяться для 8 тисяч 327 будинків з наявних 11,5 тисячі житлових будинків столиці. Тарифи для кожного будинку індивідуальні, підвищення становить в різних житлових будинках від 70 копійок і 1 гривні до 2,5-3 гривні.

ДЕ ПОДИВИТИСЯ СВІЙ НОВИЙ ТАРИФ?

Ознайомитися з новими даними по кожній адресі можна в додатку до документа на сайті міськдержадміністрації в розділі «Розпорядження».

Згідно з пояснювальною запискою, проект розроблений з метою виведення тарифів на економічно обґрунтований рівень, що дозволить подолати збитковість підприємств у цій сфері і уникнути виділення дотацій з міського бюджету.

При підготовці документа виконавцями послуг надано розрахунок тарифів з урахуванням рентабельності 12%. У розпорядженні передбачена можливість отримати знижку 10%, якщо оплата здійснюється до 20 числа місяця, наступного за розрахунковим. Уже в липні до киян надійдуть платіжки з новими сумами до сплати.

ЧОМУ ПІДВИЩИЛИ ПЛАТУ?

Перше підвищення квартплати в Києві відбулося для будинків не комунальної форми власності ще в кінці зими за розпорядженням КМДА від 2.12.2016 року. Там також для кожного будинку сума підвищення була різною, і склала в середньому 1 гривню 50 копійок з квадратного метра. Обгрунтовувалося рішення, як і нинішнє підвищення, однаковими аргументами. Серед них: підвищення вартості електроенергії (з 0,42 до 1,29 гривні за кіловат-годину), яка використовується для освітлення місць загального користування, підкачування води, енергозабезпечення ліфтів, а також підвищення вартості послуг за вивезення сміття, технічного обслуговування ліфтів, вартості витратних матеріалів, підвищення рівня мінімальної зарплати працівникам обслуговуючої організації з 888 гривень до 3200 гривень.

Частина городян пережили легкий шок, і змушені були змиритися. Наприклад, плата за трикімнатну квартиру площею 69 метрів у кінці зими підвищилася на 117 гривень (з 248 до 365 гривень). Тоді в управлінні розвитку житлово-комунального господарства міськдержадміністрації попередили: підвищення незабаром торкнеться всіх будинків міста, але спочатку плату будуть піднімати приватні ЖЕКи, а потім – комунальні, що і сталося нині.

За словами начальника управління Віри Радченко, в столиці сьогодні середній розмір тарифів на обслуговування будинків становить з квартири від 5 до 8 гривень за квадратний метр житлової площі при рентабельності трохи більше 10 відсотків. Місто не має можливості дотувати роботу ЖЕКів з бюджету, а для допомоги в оплаті комунальних послуг існують житлові субсидії. Тарифи для всіх приватних обслуговуючих компаній, також як і для комунальних, проходять перевірку в міськдержадміністрації «на відповідність реальності», і, найчастіше, не обгрунтовані «апетити» приватників, наприклад 20 гривень за квадратний метр житлоплощі, не візуються.

НАЙЦІКАВІШІ ДАНІ ПРО ЖЕКИ ЗБЕРІГАЄ САЙТ ГІОЦ

В інформаційно-аналітичній системі управління житловим фондом, яку легко знайти в рубриці «Ваш дім» на сайті Головного інформаційно-обчислювального центру столиці, можна ознайомитися з даними про підвищення, що відбулися в минулі місяці для окремих груп будинків. Масив інформації по всіх будинках, що потрапили в нинішню хвилю підвищень, поки не внесений. Але вже для жителів половини районів міста можуть бути цікавими відомості про доходи та витрати їхніх ЖЕКів, про проведені і заплановані ремонти, та про суми грошей, виділених на ці цілі, про тариф з урахуванням ПДВ та тариф з урахуванням прибутку підприємства (ЖЕКу). Порівнявши ці дані, ви будете здивовані. У середньому, в Києві прибуток ЖЕКу з обслуговування квадратного метра вашої житлоплощі становить 20-25 копійок. У міськдержадміністрації обіцяють, що найближчим часом інформація про всі житлові контори міста і їхню господарську діяльність буде доступна для мешканців.

Катерина Новосвітня. Київ

Інтернет-сторінка, яка містить основні дані про вашу житлову контору

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-