Щедрий вечір: традиції свята. Інфографіка

Щедрий вечір: традиції свята. Інфографіка

Укрінформ

Щедрий вечір (Маланка, Маланія, Васильєв вечір) традиційно святкується ввечері 13 січня напередодні Старого Нового року.

Відтак Укрінформ підготував інфографіку про традиції цього свята.

Зранку цього дня починають готувати другу обрядову кутю — щедру. Господині печуть млинці, готують пироги та вареники з сиром, щоб пригощати щедрувальників та посівальників.

Звечора і до півночі щедрувальники обходять оселі. За давньою традицією, щедрування відбуваються після заходу Сонця, коли володарює усяка нечиста сила. Дівчата-підлітки оббігають сусідів, щоб защедрувати. На Меланки ходять також і парубоцькі гурти. Вони називаються «водити Меланку»: хлопці в масках висловлюють добрі побажання, веселять піснями, танцями, жартівливими сценками. Один з них, зазвичай, перевдягнений в жіноче вбрання і його називають Меланкою.

Закінчивши ритуальний обхід, вранці йшли на роздоріжжя палити «Діда», або «Дідуха», — снопи, соломи, що стояли від Святого вечора до Нового року, потім стрибали через багаття. Це мало очистити від спілкування з нечистою силою. Перший посівальник на Новий рік приносить до хати щастя. За народним віруванням, дівчата щастя не приносять — тільки хлопці, а тому посівати дівчатам не годиться.

Підготували: Ігор Любшин, Марія Тасевич

З приводу придбання інфографіки звертайтесь за телефоном (044) 244-90-57 або пишіть на foto@ukrinform.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-