Поліомієліт в Україні: що потрібно знати, аби захистити свою дитину. Інфографіка

Поліомієліт в Україні: що потрібно знати, аби захистити свою дитину. Інфографіка

Укрінформ

На Закарпатті підтверджено два випадки поліомієліту – захворювання, яке призводить до смерті або каліцтва дітей. Лікарі сперечаються, чи йдеться про смертельний тип вірусу та застерігають: загроза підвищена, адже чимало дітей не мають щеплення. Профільне міністерство та ВООЗ наполягають на тому, що захворювання викликане поліовірусом, похідним від вакцинного штаму, та повідомляють, що вакцина для проведення імунізації дітей вже є в Україні.

Поліомієліт – це небезпечно та заразно!

Поліомієліт – інфекційне захворювання, яке викликане вірусом, що передається від людини до людини: поліовірус передається через брудні руки і контакт з випорожненнями. Він може викликати невиліковний параліч і призвести до смерті. До можливих зон ураження відносять: плечі, груди, руки і ноги.

Станом на 1998 рік спостерігалось 350 тис. випадків поліомієліту, а на 2014 рік – 243. Як ми бачимо, кількість випадків захворювання зменшилось на 99%: завдяки колективній імунізації.

Підступно – найчастіше без симптомів…

Поліомієліт майже не можливо вчасно виявити, бо майже завжди відсутні будь-які ознаки хвороби. У більшості дітей хвороба проходить без симптомів, однак у деяких вона набуває таких ознак: лихоманка, втома, головний біль, блювотою, онімінням в області шиї та болем у кінцівках. Також слід зазначити, що у кожного 200-го інфікованого виникає параліч, який забирає життя у 5-10% дітей.

Як захистити свою дитину?

Слід наголосити на тому, що ліків від цієї хвороби немає, а єдиним ефективним способом захистити вашу дитину – імунізація. Для відповіді на спалах поліомієліту ВООЗ та ЮНІСЕФ рекомендують оральну полівакцину (ОПВ) як найкращий спосіб захистити дитину від захворювання на все життя. Хочеться зазначити, що в Україні рівень імунізації є найнижчим в Європі: до 1 року вакциновано всього 14% дітей.

Підготували: МОЗ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-