10 найвпливовіших жінок світу. Інфографіка

10 найвпливовіших жінок світу. Інфографіка

Укрінформ

Американське видання Forbes щорічно складає рейтинг найвпливовіших жінок світу: з різних країн і галузей. Цього разу в список потрапили голови чотирьох держав, включаючи беззмінного протягом останніх років лідера – канцлера ФРН Ангелу Меркель, яку ще люблять називати «залізною леді» Євросоюзу.

Укрінформ підготовив інфографіку ТОП-10 найвпливовіших жінок світу

1. Ангела Меркель (61, Німеччина) – Канцлер Німеччини

Федеральний канцлер Німеччини з 2005 року, перша в історії жінка на цій посаді. Раніше очолювала фракцію Християнсько-демократичного союзу (ХДС) і Християнсько-соціального союзу (ХСС) в бундестагу (2002-2005), з 1998 року є головою ХДС. В уряді Гельмута Коля була міністром у справах жінок і молоді (1991-1994) і міністром у справах навколишнього середовища, охорони природи та безпеки ядерних реакторів (1994-1998). У 1990 році займала пост заступника офіційного представника уряду НДР на чолі з Лотаром де Мезьєром. Фізик за освітою, займалася науковою роботою (1978-1990), в 1986 році отримала докторський ступінь.

2. Гілларі Клінтон (67, США) – Кандидат у президенти США

Клінтон була однією з найвпливовіших господинь Білого дому в історії США, ставши першою леді країни після перемоги Клінтона на президентських виборах 1992 року. На прохання чоловіка в 1993 очолила оперативний комітет з реформи охорони здоров'я. Рік потому після провалу реформи пішла з посади. У велику політику вернулась у 2000 році, ставши сенатором в штаті Нью-Йорк. Після перемоги на виборах 2008 року Обама запропонував Гілларі пост Державного секретаря США, який вона займала до 2013 року.

3. Мелінда Гейтс (51, США) – Співголова фонду "Білла і Мелінди Гейтс"

Американський бізнесмен і філантроп, дружина Білла Гейтса. Співзасновник і співголова Фонду Білла і Мелінди Гейтс, раніше була менеджером низки продуктів Microsoft, зокрема Publisher, Microsoft Bob, Encarta і Expedia. Мелінда разом із своїм чоловіком Біллом у 2005 році були визнані людьми року за версією журналу «Time». Станом на 2009 рік їхній фонд має в своєму розпорядженні близько 26 млрд. доларів.

4. Джанет Єллен (69, США) – Голова Федеральної резервної системи США

Доктор Єллен є членом Ради з міжнародних відносин, Американської академії мистецтв і наук. Вона обіймала посади президента Західної економічної асоціації, віце-президента Американської економічної асоціації. Працювала у Федеральній резервній системі США з 1970-х. Очолювала Раду економічних консультантів при Президенті США (1997−1999). Президент Федерального резервного банку Сан-Франциско (2004−2010). З жовтня 2010 року — заступник голови Ради керівників Федеральної резервної системи США Бена Бернанке. З лютого 2014 Єллен вступила на посаду голови Федеральної резервної системи, ставши першою жінкою на цій посаді.

5. Мері Барра (53, США) – Генеральний директор "General Motors"

Мері Барра займає посаду генерального директора з 2014 року і є першою жінкою директором великого світового автовиробника. Вважається, що це історичних момент для світового автопрому, адже галузь традиційно асоціюється із чоловіками, а жінкам відводять ролі прес-секретарів, маркетологів. Призначення Барри генеральним директором викликало різнобічні думки. Більшість людей стверджували, що це «останній цвях в труну» американського автопрому. До свого призначення була віце-президентом компанії з розвитку продуктів і контролю мережі поставок.   

6. Крістін Лагард (59, Франція) – Голова Міжнародного валютного фонду

Крістін Лагард – чинний директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду (МВФ). В 2007–2011 роках — міністр економіки, фінансів та промисловості Франції. Раніше займала посаду міністра сільського господарства та міністра зовнішньої торгівлі в уряді Домініка де Вільпена. Лагард – перша жінка-голова МВФ, а також – перша жінка-міністр фінансів серед країн Великої вісімки.

7. Ділма Руссефф (67, Бразилія) – Президент Бразилії

Ділма Руссефф – бразильський політик з болгарським корінням, економіст, перша в історії Бразилії жінка на посаді президента країни. У роки військовї диктатури була активним членом повстанського руху. Обіймала посади міністра економіки та голови адміністрації президента Луїза Інасіу Лула да Сілва. У 2009 зізналася, що їй був поставлений діагноз раку лімфатичних вузлів, вона мала пройти курс лікування, включно з хіміотерапією. Після чотирьох місяців лікування вона тимчасово втратила волосся, але заявила про успіх у зупиненні хвороби і видужанні. У вересні 2010 була кандидатом на президентських виборах, на яких здобула перемогу й була обрана 36-им президентом Бразилії.

8. Шеріл Сандберг (46, США) – Головний операційний директор Facebook

Шеріл Сандберг – американська бізнес-леді. До Facebook пані Сандберг була віце-президентом з глобальних онлайн-продажів та операцій в Google. Зробила внесок в запуск благодійного підрозділу Google – Google.org. До Google Сандберг працювала начальником служби персоналу Казначейства США. На сьогоднішній день є головним операційним директором соцмережі Facebook, а також входить до ради директорів цієї соцмережі.

9. Сьюзен Воджіскі (47, США) – Генеральний директор YouTube

До Google Сьюзен працювала в корпорації Intel і була консультантом з питань управління в компаніях Bain & Company і RB Webber & Company. Ще раніше вона працювала менеджером по продукції та розробником в компанії MagicQuest, яка створювала освітнє програмне забезпечення. Також вона обіймала посаду віце-президента з реклами та комерції в Google. Сьогодні 45-річна Сьюзен Воджіскі – генеральний директор YouTube.

10. Мішель Обама (51, США) – Перша леді США

Свою діяльність Мішель почала в юридичній фірмі «Сидли Остін», займалася маркетингом і питаннями захисту інтелектуальної власності. У 1992 році стала помічником мера Чикаго Річарда Дейлі, пізніше отримала посаду заступника комісара з планування та розвитку. У 1993 році вона зважилася на ще одне починання і зайнялася роботою відомої молодіжної некомерційної організації Public Allies. У 1996 році її покликали зайняти посаду помічника одного з деканів Чиказького університету. Трохи пізніше, в 2002 році, Мішель стала працювати в Академічному медичному центрі того ж університету. Вже будучи дружиною Барака Обами, в 2007 році Мішель стала активно підтримувати свого чоловіка в розпочатій президентській гонці. Після того як Обама був обраний президентом, Мішель стала першою леді країни і разом з чоловіком переїхала в Білий дім.

Підготували: Мирослав Ліскович, Світлана Сауляк

З приводу придбання інфографіки звертайтесь за телефоном (044) 244-90-68 або пишіть на market2@ukrinform.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-