Жінки проти чоловіків: хто кого? Інфографіка

Жінки проти чоловіків: хто кого? Інфографіка

Укрінформ

Гендерна рівність в Україні дає шанс однаково виявляти свої можливості як жінкам, так і чоловікам. Хоча знайдеться кілька скептиків, які скажуть, що це зовсім не так. На їхню думку, жінки через чоловічий шовінізм не можуть на всі сто відсотків реалізуватися в житті. Чесно кажучи, питання щодо рівноправ’я досить складне, а отже, потребує глибокого дослідження. Однак, статистичні дані свідчать про те, що жінки все частіше беруть верх над чоловіками.

Укрінформ підготував інфографіку, в якій частково розвіює деякі міфи про гендерну нерівність в Україні. 

Чоловіків з кожним роком стає менше

За даними geobe.se станом на 2015 рік в Україні проживає близько 44 млн людей, причому жіночого населення ­– 54%, а чоловічого – 46%. Окрім того, серед українок рівень смертності набагато нижчий, ніж серед українців: у жінок на 1000 осіб ­– 114 смертей, у чоловіків – 295. Очікувана тривалість життя представниць слабкої статі – 76 років, а сильної половини людства – 66.

Вчені пов'язують підвищену смертність у чоловіків, порівняно з жінками, із захворюваннями серцево-судинної системи – схильністю до інфаркту та інших хвороб судин і серця, що виникли внаслідок куріння, неправильного харчування з високим вмістом калорій і насичених жирів. 

В Україні жінки освіченіші за чоловіків

І знову ставимо плюсик прекрасній половині людства за освіченість. Щорічний рейтинг гендерної рівності показує, що дипломованих леді в Україні набагато більше, ніж представників сильної статі: 85% дівчат та 74% хлопців. Також багатьох здивує той факт, що серед технічних працівників жінок – 63%, а чоловіків – 37%.

Чоловіки заробляють більше, ніж жінки

Згідно з індексом економічних можливостей, українські жінки «програють» чоловікам як за рівнем середнього заробітку за годину, так і за кількістю вищих керівних посад. Фірм в Україні, які очолюють жінки – 19%, а чоловіки – 89%. Також невтішна ситуація складається із зарплатою: чоловіки в середньому за годину отримують 18,73 грн, а жінки – 15,14 грн.

На розлучення частіше подають жінки

Не погоджуючись із думкою про те, що всю домашню роботу мають робити тільки вони, українські жінки у 80% випадків виступають ініціаторами розлучення. На думку Антоніни Тарановської, наукового співробітника відділу соціально-економічної політики Державного інституту сімейної та молодіжної політики при Міністерстві молоді та спорту України, можна виділити такі першопричини, як алкоголізм серед чоловіків, побутові проблеми та несправедливий розподіл домашніх обов'язків.

P.S. Щодо середнього шлюбного віку, то в українок та українців він не дуже різниться. Жінки виходять заміж у 24-25 років, а чоловіки одружуються у 26-27 років.  

У більшості випадків у ДТП потрапляють чоловіки

У більшості випадків аварії з участю жінок не мають тяжких наслідків, тоді як чоловіки набагато частіше стикаються «лоб в лоб» або ж збивають пішоходів. Статистика свідчить, що 65% ДТП скоюють чоловіки а 35% – жінки. Також експерти вважають, що аварії, спричинені представницями слабкої статі є менш витратними в плані відшкодування збитків, адже в багатьох випадках це відбувається на автостоянках, а швидкість руху транспорту при цьому невелика.

Українки курять менше

Українські чоловіки «смалять» більше, ніж жінки. Згідно з висновками МОЗ України некурців серед сильної статі всього 38%. Щодо прекрасної половини людства, то 83% українських жінок говорять ­– ні цигаркам! Мабуть, тому й живуть на 10 років більше від чоловіків.

Найактивнішими користувачами соціальних мереж є жінки

Дослідники з’ясували, що більшу частку саме дорослих користувачів соціальних мереж в Україні складають жінки – 38%. При цьому чоловіки все одно становлять значну частину аудиторії соцмереж, яка налічує близько 33% унікальних відвідувачів.

Підготували: Мирослав Ліскович, Світлана Сауляк

З приводу придбання інфографіки звертайтесь за телефоном (044) 244-90-68 або пишіть на market2@ukrinform.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-