Під ГПУ – пікет. Вимагають змін у антикорупційній комісії

Під ГПУ – пікет. Вимагають змін у антикорупційній комісії

Укрінформ
У середу, 23 вересня, близько 30 активістів антикорупційних організацій і Автомайдану пікетували будівлю Генеральної прокуратури України з вимогою замінити делегованих ГПУ чотирьох представників в конкурсну комісію з обрання антикорупційного прокурора.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Наявність людей з таким корупційним шлейфом в конкурсній комісії ставить під сумнів об'єктивність її рішень, паплюжить репутацію решти членів комісії та всього конкурсу! Саме тому ми закликаємо генерального прокурора відкликати своїх представників та замінити їх на достойних та незаплямованих професіоналів, які роками борються з корупцією. Ми вважаємо, що Юрія Севрука та Юрія Грищенка із їх репутацією варто замінити на генерального директора Європейського управління боротьби з шахрайством Джованні Кесслера та головреда видання "Наші гроші" Олексія Шалайського", - заявила під час акції виконавчий директор "Центру протидії корупції" Дарина Каленюк.

Вона зазначила, що Юрій Севрук всіма способами намагається гальмувати конкурсний відбір антикорупційного прокурора, в тому числі відкриттям провадження проти заступника генпрокурора Давида Сакварелідзе, а Юрій Грищенко не помітив "у себе під носом" діамантового прокурора Володимира Шапакіна, хоча був його безпосереднім керівником.

Читайте також: Рада визначила представників у комісію з обрання антикорупційного прокурора

Як відомо, представництво Європейської комісії в Україні вже двічі виступало з публічними заявами про проблеми у формуванні конкурсної комісії, що обиратиме антикорупційного прокурора. З жорсткою критикою щодо четвірки Шокіна виступив і парламент, зокрема, Комітет із запобігання і протидії корупції рекомендував Генеральному прокурору переглянути своїх кандидатів до конкурсної комісії.

Нагадаємо, Спеціалізована антикорупційна прокуратура буде створена у складі Генеральної прокуратури на правах структурного підрозділу. На неї покладають функції нагляду за розслідуваннями Національного антикорупційного бюро, підтримки державного обвинувачення у провадженнях НАБ, тобто без антикорупційного прокурора не може почати роботу Антикорупційне бюро.

Комісія з відбору антикорупційних прокурорів створена з представників Верховної Ради (семеро) і Генеральної прокуратури (четверо). ГПУ свою квоту заповнила давно, а парламент - лише минулого тижня.

У зв'язку з цим Президент Петро Порошенко заявив, що антикорупційного прокурора затвердять тільки в листопаді. Раніше планували, що Антикорупційне бюро запрацює вже з 1 жовтня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-