Розвідка США: Перемир'я на Донбасі та ескалація в Сирії - це план Кремля

Розвідка США: Перемир'я на Донбасі та ескалація в Сирії - це план Кремля

Укрінформ
Відносне перемир'я на Донбасі, ескалація в Сирії та конфлікт на Кавказі, що відновився, є частиною масштабної геополітичної діяльності Кремля.

Про це йдеться у звіті американської приватної розвідувально-аналітичної компанії Stratfor, пише "Апостроф". 

"На думку експертів, Москва може спробувати створити на Близькому Сході нову кишенькову державу на кшталт ДНР-ЛНР, а окупований Донбас - повернути до складу України, але на своїх умовах", - йдеться у публікації.

Як зазначають американські аналітики, останніми роками Кремлю стало набагато складніше дотримуватися стратегії підтримки кишенькових держав, до яких відносять Південну Осетію, Абхазію, Придністров'я та псевдореспубліки "ЛНР" і "ДНР". "Крім повторного "усиновлення" Криму, який займає площу в 26 тис. кв км з населенням близько 2 млн, Росія додала до свого кошика також самопроголошені ЛНР і ДНР, які спільно займають близько 16 тис. кв км і на території яких проживає близько 3,5 млн людей", - йдеться в документі.

За відомостями Stratfor, РФ щороку виділяє близько $300 млн Абхазії, а також по $100 млн Придністров'ю і Південній Осетії. У 2015 році Росія витратила принаймні $2,42 млрд на Крим. Крім того, у федеральному бюджеті на 2015 рік передбачено мінімум $2 млрд на самопроголошені "республіки" Донбасу.

Разом з тим, керівництво РФ вирішило не обмежуватися країнами колишнього СРСР і зараз активно нарощує свою військову присутність на Близькому Сході. Так, в останні тижні значно зросла присутність російських військових в узбережному анклаві Сирії Латакія. Судячи з усього, вважають у Stratfor, вони мають намір залишитися там надовго. "З огляду на те, що за допомогою переговорів ситуацію, швидше за все, не врегулювати, російський план полягає в тому, щоб допомогти сирійським алавітам сформувати свою державу", - вважають в американській приватній розвідці.

Читайте також: Держдеп пояснив, яка ізоляція загрожує Росії через її дії в Сирії

На думку аналітиків, Росія завжди прагнутиме забезпечити свою безпеку за рахунок форпостів по периметру країни. На сході України їй хотілося б поширити свій вплив на всю лівобережну частину країни, але оскільки це неможливо, то Кремль зробить усе, щоб за допомогою підконтрольних йому сепаратистів підриватиме стабільність України і створити на Донбасі буферну зону. Контроль над Кримом, де розташовується російська військово-морська база, дає вихід через Чорне море до Середземного. Порти в Латакії і Тартусі на сирійському узбережжі Середземного моря дозволяють не тільки забезпечити свою присутність у цих водах, а й впливати на ситуацію в Лівані. На Кавказі, де Росія і так збільшила свою присутність, у неї є можливість ще більше закріпитися в регіоні за рахунок авантюри щодо Нагірного Карабаху, підкреслює приватна американська розвідка.

Читайте також: Аналітики Stratfor оприлюднили знімки нової бази РФ у Сирії

Дії Росії в Сирії взаємопов'язані з динамікою розвитку подій на території України, вважають аналітики. На їхню думку, РФ потрібні спільні сфери інтересу зі США для того, щоб вибудовувати конструктивний діалог. А оскільки Сполучені Штати зацікавлені в боротьбі з Ісламською державою, Росія, що підтримує режим нинішнього президента Сирії Башара Асада, є важливим гравцем у справі завершення громадянської війни.

"США треба домогтися припинення бойових дій, а для цього потрібно сідати за стіл переговорів. У тому числі, з Росією та Іраном. Чим більше США залежать від Росії в проведенні переговорів, тим більше поступок Москва може вимагати щодо країн колишнього СРСР", - йдеться в документі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-