Угода з «Газпромом» не означає послаблення позиції ЄС - МЗС Німеччини

Укрінформ
Підписана "Газпромом" угода про будівництво третьої і четвертої ниток газопроводу "Північний потік" з консорціумом, до якого ввійшли німецькі E.ON, дочірня компанія BASF Wintershall, австрійська OMV, французька ENGIE і нідерландсько-британська Royal Dutch Shell, не має політичного підтексту і натяків на послаблення позицій по санкціях проти РФ.

Про це сказав у п'ятницю в Берліні офіційний представник МЗС ФРН Мартін Шефер, повідомляє кореспондент Укрінформу.

За словами Шефера, "критерії й умови, за яких ЄС і Німеччина відреагували на те, що відбувається в східній Україні, у тому числі і шляхом запровадження санкцій", від цього не зміняться. "Нам потрібен прогрес у східній Україні, шляхом реалізації Мінських домовленостей нам потрібно добитися прогресу", - сказав він, зазначивши важливу роль Москви в цьому процесі.

Дипломат також заявив, що "ми твердо стоїмо на боці суверенної, незалежної України в кордонах, що існували до анексії Криму".

Шефер наголосив, що це рішення підприємницьке, «на яке Федеральний уряд не має впливу». Уся відповідальність і ризики лежать на бізнесменах, які прийняли таке рішення після багатомісячного обговорення і в якому важливу роль зіграв чинник забезпечення безпеки поставок газу в Європу.

Тим часом проросійськи налаштовані представники бізнесу вже говорять про «потепління» у відносинах між Берліном і Москвою. Зокрема, голова Східного комітету німецької економіки Екхард Кордес заявив, що сподівається на те, «що спільні економічні проекти відображають політичне зближення і що політика знову створює кращі умови для співробітництва».

Як повідомляв Укрінформ, 4 вересня на Східному економічному форумі у Владивостоці російський "Газпром" уклав з європейськими партнерами угоду про будівництво третьої і четвертої ниток газопроводу "Північний потік". Передбачається, що по двох нитках, прокладення яких має бути завершене до кінця 2019 року, в Німеччину постачатиметься 55 млрд кубометрів газу. "Газпрому" в консорціумі належить 51% акцій, в інших партнерів по 10%, у ENGIE - 9%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-