Кириленко каже, що у Росії зі скіфським золотом нічого не вигорить

Кириленко каже, що у Росії зі скіфським золотом нічого не вигорить

Укрінформ
Немає жодних норм міжнародного права, які би працювали на користь Росії у питанні повернення скіфського золота з Нідерландів.

Про це заявив віце-прем'єр-міністр – міністр культури В`ячеслав Кириленко, інформує прес-служба Мінкульту.

«Російська Федерація, наймаючи дорогих адвокатів, планомірно затягує розгляд справи щодо повернення скіфського золота з Амстердама. Проте норми міжнародного права – на нашому боці. Рішення щодо скіфського золота відповідно до процедури може бути ухвалене судом не раніше весни наступного року. Я переконаний, що суд Амстердама вирішить справу на користь повернення скіфського золота до Національного музею історії України, де воно зберігатиметься до визволення тимчасово окупованого Криму», - наголосив міністр.

Нагадаємо, у лютому 2014 року колекція скіфського золота була вивезена в Амстердам для участі у виставці "Крим: золото і таємниці Чорного моря". Експозиція складається з колекцій п'яти музеїв, один з яких розташований у Києві, а чотири – у Криму.

Після незаконної анексії Криму Росією нідерландська сторона відмовилася повертати експонати на півострів, мотивуючи це тим, що приймала їх від України. Водночас Міністерство культури РФ наполягає на передачі колекції скіфського золота у власність Росії, а не України.

Натомість музей Пірсона, де проходила виставка, вирішив до рішення суду не передавати спірну частину скіфського золота ні Києву, ні Криму. Водночас 19 експонатів з київського Музею історичних коштовностей України Нідерланди повернули у вересні 2014 року.

Справу про скіфське золото розглядає окружний суд Амстердама.

 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-