Американці збудують в Україні LNG-термінал - Яценюк

Американці збудують в Україні LNG-термінал - Яценюк

Укрінформ
Україна може стати енергетично незалежною державою за 5 років у разі збільшення власного видобутку і реалізація програм енергоефективності .

Про це заявив Прем’єр-міністр Аресній Яценюк під час Години запитань до уряду в парламенті, передає кореспондент Укрінформу.

"Якщо ми з одного боку збільшимо обсяг власного видобутку завдяки новій податковій політиці в енергетичному секторі і разом з нашими європейськими та американськими партерами запустимо програму енергоефективності: зменшення споживання енергетичних ресурсів, утеплення, модернізація, нові котли, - то ціль щодо енергетичної незалежності України може бути досягнута протягом п'яти років", - сказав Яценюк.

Він повідомив, що під час візиту урядової делегації до США були досягнуті домовленості щодо інвестицій американської компанії $100 млн в будівництво перевалочного терміналу в українському порту в "Южний": "Cargill прийняла рішення про додаткові інвестиції в будівництво перевалочного терміналу на 4,5 млн тон". За словами Прем’єра, був підписаний відповідний меморандум.

Крім того, додав він, американська компанія Frontera Resources Corporation має намір почати будівництво в Україні LNG-терміналу з прийому скрапленого газу.

"Frontera почне будівництво LNG-терміналу і почне поставки природного газу в Україну завдяки будівництву цього терміналу", - сказав Яценюк.

Прем’єр нагадав, що Україна поставила мету: за 10 років стати повністю енергетично незалежною. Для прискорення цього процесу, за його словами, необхідно збільшити обсяги видобутки природного газу: "Тому, уряд пропонує пакет щодо зміни ставок і тарифів видобутку природного газу,але це не буде стосуватися спільної діяльності".

"Спільна діяльність повинна оподатковуватися в 70%. Кожна компанія, яка хоче інвестувати в Україну з метою збільшення обсягу видобутку природного газу, отримає преференційний податковий режим", - зазначив Яценюк.

Глава уряду також зазначив: якщо раніше Україна сиділа на газовій голці Росії, то тепер 70% газу Київ купує у країн-членів ЄС.

Нагадаємо, НАК "Нафтогаз України" та американська компанія Frontera Resources Corporation підписали Меморандум про порозуміння.

Сторони погодилися співпрацювати у сфері інвестування в розвідку та розробку нафти та газу України, а також щодо реалізації проекту імпорту LNG з потужностей американської компанії у Грузії. Підтверджені запаси природного газу компанії в Грузії становлять близько 300 млрд куб. м.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-