G7 замість G8 : Агресія в Україні залишила Росію

G7 замість G8 : Агресія в Україні залишила Росію "за бортом" саміту

Укрінформ
Саміт «Великої сімки»  продемонстрував єдність країн-учасниць в питанні подолання кризи в Україні, спричиненою агресією Росії на Донбасі.

Саміт «Великої сімки»  продемонстрував єдність країн-учасниць в питанні подолання кризи в Україні, спричиненою агресією Росії на Донбасі.

 

Окрім семи лідерів Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Великої Британії та США, керівні інституції ЄС на саміті представляли президент Європейської ради Дональд Туск і президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер.

До "Групи семи" знову не покликали Росію. Усі високопосадовці країни-господаря, говорили одне: G7 - це майданчик для спілкування партнерів і друзів, об'єднаних цінностями свободи, демократії і прав людини. У Великобританії, Німеччини, Італії, Канади, США, Франції і Японії досить підстав вважати, що московське керівництво є носієм дещо інших цінностей.

Ще перед початком саміту G7, який проходив 7-8 червня у Німеччині, голова Європейської ради Дональд Туск виключив можливість повернення Росії до складу «Великої сімки» до припинення її агресії в Україні.

«Раніше ми запрошували на наші зустрічі Росію, але наша група - це не лише політичне і економічне об'єднання, а і група цінностей. Тож Росію ми не будемо запрошувати доти, поки вона не припинить свою агресію в Україні», - сказав Туск.

Канада виступила категорично проти повернення Росії в "Групу семи". Напередодні саміту «Великої сімки» прем'єр-міністр Канади Стівен Харпер заявив, що зовнішня політика Росії "називає чорне білим, хоча всі знають, що це не так".

Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель також вважає зараз неможливою участь Росії у зустрічах "Великої сімки".

"G7 - це група держав, об'єднаних такими цінностями, як демократія і верховенство права. Нашими принципами є захист норм міжнародного права і непорушність кордонів, оскільки це є основою нашого світопорядку. А російська анексія Криму є порушенням міжнародного права", - наголосила Меркель.

Читайте також: G7 готова посилити санкції проти Росії – декларація

Господиня саміту G7 Ангела Меркель бачить нездоланний на даний момент «бар'єр» у відносинах з Росією.

«В даний момент існує бар'єр (у відносинах між країнами Заходу і Росією), подолати який я не бачу можливості", - заявила глава уряду Німеччини між зустрічами саміту «Великої сімки» в Баварії.

На думку Меркель, анексією Криму Росія протиставила себе і "Сімці", і в цілому демократичним цінностям. За таких умов повернення країни в формат не видається можливим. «З точки зору, з якої ми (G7) дивимося на це сьогодні, повернення Росії зараз неможливе».

Отже, країни “Великої сімки” своїми заявами під час саміту сигналізували президентові Росії, що ситуація на сході України є не суто двовтороннім конфліктом, а конфліктом РФ з рештою світу.

Читайте також: Саміт G7: "Дорогі друзі" і "примарами" баварського замку


 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-