Імпорт в Україну скоротився на третину - дослідження

Укрінформ
За перший квартал 2015 року імпорт в Україну скоротився майже на 36% порівняно з минулим роком.

Про це йдеться в аналітичному дослідженні "Економічні тенденції та прогноз на 2015-2017 роки", що провели експерти Міжнародного Центру Перспективних Досліджень.

"У першому кварталі 2015 року експорт товарів та послуг з України скоротився на 32,6%, порівняно з показниками минулого року. Імпорт скоротився на 35,6% "- йдеться в повідомленні.

Причиною такого низького показника обумовлено зменшенням обсягів торгівлі з Росією і як наслідок скорочення об'ємів зовнішньої торгівля з СНД.

"Основне скорочення зовнішньої торгівлі припало на країни СНД. Експорт зменшився на 51,3%, імпорт - на 57,8%. Передусім це обумовлено зменшенням обсягів торгівлі з Росією. Експорт товарів до РФ скоротився на 61,3%, що пов'язано з обмеженнями, накладеними Росією і Україною на взаємну торгівлю", - говориться в аналізі.

Сальдо торгівлі з СНД з від'ємного (-0,41 млрд. дол.) у першому кварталі 2014 року перетворилось на позитивне (0,15 млрд дол.).

Зменшення об'ємів торгівлі відбулося і з країнами ЄС через ослаблення гривні та зниження цін на основні позиції українського експорту - металу та зерна. 

"Скорочення торгівлі з ЄС становило 33,9% за експортом та 24% за імпортом. Падіння експорту викликане зниженням цін на основні статті українського експорту (метали, зерно), імпорту - значним ослабленням гривні", - йдеться в аналізі.

Також  в аналізі наводяться данні скорочення експорту: "мінеральні продукти (передусім вугілля) - на 57,2%, чорні метали та вироби з них - на 38,9%, засоби наземного транспорту - на 72,6%, машини та обладнання - на 38,9%". 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-