Екс-посол США розповів, коли санкції здадуться Росії квіточками

Екс-посол США розповів, коли санкції здадуться Росії квіточками

Укрінформ
Екс-посол США в Україні Джон Гербст упевнений, що Росія не припинить зусилля з дестабілізації ситуації в Україні, і розповів, що може зробити в цій ситуації Захід.

Його міркування викладені в колонці на "Новом времени"

"Думаю, Путін продовжить дестабілізацію ситуації на сході України. Заморожений конфлікт його не влаштує, адже це означає майже повне припинення боїв. За такого сценарію, навіть якщо Кремль збереже контроль над уже захопленою частиною Донбасу, інша Україна отримає можливість розвиватися, а цього господар Кремля не хоче. Логіка цілей Путіна зобов'язує його продовжувати ескалацію", - вважає Гербст.

Щодо того, що може зробити Захід, зокрема США, він назвав три варіанти: надання Україні летального зброї, розширення санкцій і відключення Росії від системи SWIFT.

Читайте також: У Конгресі США знову закликають надати зброю Україні

На його думку, в питанні надання зброї можливі деякі зрушення до кінця поточного року. Водночас він зазначив, що впевненості в цьому немає, тому що, хоча Конгрес "з кожним днем все ясніше усвідомлює, що це буде правильним рішенням", президент Барак Обама, як і раніше, проти.

Можливість розширення санкцій Гербст пов'язує з ситуацією навколо Маріуполя.

"Найжорсткіше рішення, яке можуть прийняти США, - відключити Росію від системи SWIFT. І головне, що це рішення майже повністю залежить від Америки: США можуть зробити це, навіть якщо ЄС буде налаштований рішуче проти. Відключення від SWIFT стало б величезним ударом по російській економіці - в порівнянні з ним всі поточні санкції здадуться квіточками", - упевнений екс-посол.

Читайте також: Луценко: поки російські танки в Україні - боргів Януковича можна не повертати

При цьому він зазначив, що відключення від SWIFT - "занадто серйозна зброя, і міжнародне фінансове співтовариство не зрадіє його застосуванню". "Але - і це дуже важливе "але" - якщо більш слабкі члени ЄС, які прагнуть зняти санкції з Росії, переконають у необхідності цього керівництво Євросоюзу, а агресія Кремля продовжуватиметься, у Вашингтона може не залишитися іншого вибору. Втім, я сподіваюся, що ЄС під керівництвом Ангели Меркель продовжить санкції до тих пір, поки РФ не припинить свою агресію на сході України", - сказав Гербст.

Він також вважає, що США могли б бути набагато більше залучені в процес врегулювання конфлікту. "Не треба думати, що участь США автоматично змусить Росію виконати взяті на себе зобов'язання. Головною перевагою нашої участі в переговорах стане те, що ЄС більше не зможе так тиснути на Україну і змушувати йти на поступки, які для неї неприйнятні. Але Росію це не зупинить. Проблема в тому, що Путін так і не побачив достатньо сильної реакції на свої дії в Східній Україні. Якби ми негайно надали Україні летальну зброю і ввели найжорстокіші санкції, російському президентові довелося б волею-неволею міняти свій політичний курс. Думаю, станься це відразу після Криму, війни на Донбасі могло б і не бути. Але тепер, на жаль, ми цього вже ніколи не дізнаємося", - резюмував колишній посол США в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-