З Донецького університету здерли Стуса. Фото

З Донецького університету здерли Стуса. Фото

Укрінформ
У Донецьку демонтовано барельєф українського правозахисника та поета Василя Стуса на корпусі філологічного факультету Донецького національного університету.

За словами очевидців, демонтаж стався вночі. Нині на місці, де був пам'ятний знак, зяє цегельна кладка, передає кореспондент Укрінформу.

<p>Барельеф убрали. </p>

Фото: segodnya.ua

Як повідомлялося, питання про знесення цього барельєфа обговорювалося на так званій сесії «парламенту ДНР». Тамтешні "депутати" хотіли замінити його погруддям розвідника Миколи Кузнєцова.

Читайте також: Стус намуляв очі донецьким сепаратистам - хочуть знести

Нагадаємо, український поет і правозахисник Герой України Василь Стус (1938-1985) з 1940 року жив у Сталіному (назва Донецька з 1924 по 1961 рік), куди перебралися його батьки з Вінниці. Навчався в Сталінському педінституті (зараз ДНУ). Працював на шахті, вчителем у школі, літредактором місцевої газети. Потім переїхав до Києва, де розпочав правозахисну діяльність. За своє недовге життя поет, член Української Гельсінської спілки Василь Стус залишив 6 томів творів, більшість із яких перекладено англійською та надруковано на Заході. Активіст боровся з системою, відмовився від радянського громадянства. Був політв'язнем в СРСР. Помер у таборі на Уралі.

 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-