Медики виявили зв'язок між вірусом Зіка і рідкісним захворюванням

Медики виявили зв'язок між вірусом Зіка і рідкісним захворюванням

Укрінформ
Група французьких учених опублікувала перше наукове дослідження про зв'язок вірусу Зіка з рідкісним аутоімунним захворюванням — синдромом Гійєна-Барре.

Про це повідомляє медичний журнал The Lancet.

«Середній вік пацієнтів з синдромом Гієна-Барре був 42 роки, 31 з них (74 відсотки) були чоловіками і 38 (90 відсотків) народилися у Французькій Полінезії», - зазначається у публікації.

Метою дослідження була перевірка зв'язку між спалахом лихоманки Зіка у Французькій Полінезії у період між жовтнем 2013 року і квітнем 2014-го та збільшенням кількості випадків синдрому Гійєна-Барре.

За досліджуваний період синдром був виявлений у 42 осіб. 39 з них захворіли лихоманкою Зіка. Таким чином, вчені вважають, що зв'язок між вірусом Зіка і синдромом Гійєна-Барре дійсно існує.

У дослідженні говориться, що ймовірність розвитку синдрому вкрай мала — тільки 24 випадки на 100 тисяч осіб, які перенесли лихоманку. При цьому пацієнти, які перехворіли лихоманкою, у яких розвинувся синдром Гійєна-Барре, у середньому переносили його легше, ніж зазвичай.

Синдром Гійена-Барре — це рідкісне аутоімунне захворювання, що виражається в м'язовій слабкості з небезпекою розвитку важкої дихальної недостатності. У 70 відсотках випадків наступає повне одужання.

Раніше синдром Гійєна-Барре пов'язували з вірусом Зіка тільки на основі неофіційних даних, а наукових досліджень з цього приводу нем проводилося.

Всесвітня організація охорони здоров'я стверджує, що лихоманка Зіка, перенесена під час вагітності, може призводити до розвитку мікроцефалії. Сама лихоманка переноситься відносно легко.

Фото: likar.info

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-