Фейкові “спостерігачі” з Європи та Америки за псевдовиборами на ТОТ

Фейкові “спостерігачі” з Європи та Америки за псевдовиборами на ТОТ

Укрінформ
Серед них - персонажі, давно відомі як “друзі Кремля”, та нещодавно завербовані із країн Глобального Півдня

Російська Федерація незаконно провела псевдовибори на тимчасово окупованих територіях України, запросивши фейкових “спостерігачів” з-за кордону. Хто ж з Америки та Європи приїхав на ТОТ на запрошення Кремля?

США

В окупованій частині Херсонської області головним ньюсмейкером для російських ЗМІ був американець Даніел Мартін Ковалік.

Він живе в американському місті Пітсбург, писав статті для англомовного проросійського видання CounterPunch. У 2016 році співробітники ФБР виявили, що частина так званих авторів на CounterPunch були фейковими, а за ними стояли співробітники російського ГРУ .

Ковалік є прибічником теорії змови і вважає, що країни західної демократії намагаються дискредитувати “мирну Росію”. У 2017 році він написав книгу “Змова з метою зробити Росію цапом-відбувайлом: як ЦРУ і глибинна держава змовилися очорнити Путіна”, з російським диктатором на обкладинці.

Пізніше книгу подібного спрямування Ковалік написав і на тему «Змови з метою перевороту у Венесеулі» та про диктатора Ніколаса Мадури.

Російська пропаганда використовує Коваліка як “говорящу голову із США”. Один із головних пропагандистів у Росії Володимир Соловйов називає його “правозахисником”. Насправді Ковалік такий самий пропагандист, як і сам Соловйов, хоч говорить і пише англійською, але вся його риторика повністю збігається з кремлівськими наративами.

Італія

Так званим “спостерігачем” на виборах у Луганський області був Девід Каккіоні, учасник італійського ска-панк-гурту Banda Dassoti, заснованого у 1987 році. Учасники гурту мають ліві погляди, позиціонують себе як антифашисти.

У 2014-му році після вторгнення російських військ на Донбас гурт давав концерти у Москві, Ростові та Донецьку. З того часу російська пропаганда позиціонує Девіда Каккіоне як “незалежного антифашиста з Європи”. У свою чергу, він розповідає, що йому “соромно за військову допомогу Україні” і що “в ЄС незважаючи на позицію керівництва країн, народ більше підтримує у війні Росію, ніж Україну”.

На відео з Мелітополя, оприлюдненому пропагандистськими ЗМІ, можна побачити, ще одного італійця – Паскуале Салатіно.

Він вже не вперше підпрацьовує “спостерігачем” на окупованих територіях. У 2023 році він був на фейковому референдумі у Луганську. Тоді його називали редактором онлайн-журналу Osservatore calabrese та членом правління “культурного об'єднання” Cantiere laboratorio. При цьому в “онлайн-журналу” Osservatore calabrese немає навіть власного сайту. Cantiere laboratorio проводить проросійські акції у містечку Ламеція-Терме, у 2023 році презентувало пропагандистську книгу “Померти за НАТО?”.

А вже у 2024 році Салатіно був одним з організаторів показу російського пропагандистського фільму “Il Testimone”, який зняла “телекомпанія” “Донбас-Італія”. Ця стрічка виправдовує російську агресію в Україні.

Німеччина

Приїхали до РФ й три спостерігачі з Німеччини – Андреас Юрка, Олена Роон та Ульріх Зінгер. Усі вони представляють правопопулістську політичну партію «Альтернатива для Німеччини». Основна ідеологія партії спрямована проти євроінтеграції та імміграції іноземців. Керівників партії неодноразово помічали у відверто проросійських та антиукраїнських висловлюваннях. Крім того, партія виступає проти антиросійських санкцій. Цей наратив ще раз підтвердив Ульріх Зінгер, коли приїхав “спостерігати” за російськими псевдовиборами. За його словами, побачивши дорогі іноземні автомобілі, він зробив висновок, що санкційна політика Заходу не діє, а тільки шкодить. До речі, він свого часу проходив університетську практику в Москві і навіть має дачу в передмісті.

Франція

Невеликий пропагандистський десант на тимчасово окупованих територіях України висадився і з Франції. Наприклад, Крістіан Арсен Роберт-Ноель Ро, який розповідає, що на окупованій Херсонщині – “зовсім інший рівень свободи”.

Він має ліві погляди та називає себе письменником, хоч видав  тільки одну книгу “Правдива історія французького фашиста”. Про її вихід написало лише видання Livres Hebdo, що спеціалізується на книжкових оглядах і має 10 тисяч передплатників, переважно це бібліотеки, книгорозповсюджувачі та видавництва. На презентації книги, судячи з фото, було присутні всього три людини.

У Facebook французького “спостерігача” можна побачити багато фотографій з Москви.

Ще одним “гостем” з Франції був Люсьєн Серіз, який представляється “дослідником у галузі гуманітарних і соціальних наук”. Його погляди близькі пропагандистам з окупованого Донбасу.

Люсьєн Серіз є ультраправим активістом, виступає проти демократії та вважає, що країни Заходу хочуть захопити такі держави, як Росія, Китай та Іран, які борються з “руйнівною для світу” глобалізацією. Тому він є частим гостем таких російських пропагандистських ресурсів, як Sputnik.

Сербія

На псевдовибори прибули й представники із Сербії. Один із них – підсанкційний у США колишній член уряду Сербії, засновник Сербської народної партії Ненад Попович. Держдеп запровадив обмеження проти 12 компаній, повʼязаних з Поповичем, які мають реєстрацію в Росії. Він не просто пов’язаний з Кремлем, але й брав участь у кампаніях Росії проти України. У 2022 році Попович доєднався до антиукраїнської маніфестації, де сербські ультранаціоналісти у Белграді й Баня-Луці підтримали російську агресію проти України. Нещодавно Попович високо оцінив організацію “демократичних” “псевдовиборів”.

Ще одним “спостерігачем” із Сербії виступив ексдепутат парламенту Мілош Банджур. У лютому 2022 року він заявляв, що серби нібито радіють тому, що Путін визнав “незалежність” так званих “ЛНР” і “ДНР”. А вже будучи “cпостерігачем” у Криму, він привітав місцевих жителів з 10-річчям «руської весни». З антиукраїнськими заявами політик виступав й на російських каналах, зокрема й брав участь в ефірі топ-пропагандиста Соловйова.

Словаччина

Із сусідньої Україні Словаччини на російські псевдовибори приїхав громадський діяч, засновник громадянського об'єднання "Мотоциклісти Словаччини – Брат за Брата" Алекса Матуш. Він стверджував, що у його країні дедалі більше втоми від НАТО та Євросоюзу, які не лише не принесли словакам обіцяного щастя, а й погіршили їх соціально-економічне становище. Матуш розповідав, що Захід маніпулює, намагається змінити свідомість словаків, спотворює історичні факти, і це буцімто відбувається в тому числі й через куплені «англосаксами» ЗМІ. Він вважає росіян братським народом і високо оцінив “демократичність” псевдовиборів, закликавши країни Європи “вчитися” у Росії.

Іспанія

“Спостерігав” за псевдовиборами і “незалежний” представник з Іспанії – екслідер народної партії "Partido Popular", директор інвестиційної бізнес-групи "Iberatlantic Global Corporation" Педро Моуріньйо. Як “спостерігача” у Росію його запрошують ще з 2011 року. “Спостерігав” він й за “референдумом” у Криму у 2014 році. У 2020-му Моуріньйо став почесним консулом РФ в іспанській Галісії (автономна область). Тоді повідомлялося, що його метою є захист законних прав та інтересів росіян у регіоні.

У 2021 році стало відомо, що іспанська компанія Моуріньйо IberAtlantic вела переговори щодо виробництва російської антиковідної вакцини Sputnik V у лабораторії Zendal у північно-західному регіоні Галісії. Це ще раз підтверджує його тісні комунікації з РФ. Також Iberatlantic Global Corporation пов’язують і зі співпрацею з російським військово-промисловим комплексом. Моуріньйо активно критикує українську владу.

Латинська Америка

Не обійшлось на псевдовиборах і без представників країн Глобального Півдня. Одним з таких є уродженець Уругваю Хуліо Фаравеллі.

Цей борець за свободу Куби від морської блокади США очолює НУО «Національний комітет громадських організацій Уругваю» (CO.NOSUR.), яку сам же і створив.

Крім публічних заяв на підтримку диктаторських режимів у Венесуелі та Кубі, він не чим відзначився. Та й ці відео набирали лише по кілька десятків переглядів у Facebook та Twitter.

Утім, на його прикладі можна побачити, яким чином Росія вербує подібних “політичних експертів” через свої дипломатичні представництва. До жовтня 2023 року Фаравеллі не був жодним чином пов'язаний з Росією. Поки про зустріч з ним не повідомили у “Домі Росії” у столиці Аргентини Буенос-Айросі і вже через чотири місяці він став “спостерігачем” за псевдовиборами на ТОТ.

Ще одним представником Латинської Америки виявився чилієць Хавьєр Пінеда.

Себе він називає “юристом та фахівцем з міжнародних відносин”. Як і його численні “колеги” з країн Африки, він був учасником “Міжнародного фестивалю молоді” у селі Сіріус Красноярського краю РФ.

Це вчергове доводить той факт, що учасники молодіжного форуму стали “міжнародними експертами” з виборів не випадково, а за спланованою акцією Кремля..

Андрій Оленін, Дмитро Бадрак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-