Як волонтерів вчили посміхатися

Як волонтерів вчили посміхатися

Аналітика
Укрінформ
«Зберігай спокій і завжди посміхайся»: як тренують волонтерів Євробачення-2017

В аудиторії Національної патрульної поліції зібралася молодь - хлопці та дівчата. Сьогодні їх навчатимуть, як поводитися волонтерам під час Євробачення-2017. Тренери клеють на стіни плакати. На деяких із них зображені вуста у посмішці, на деяких - написи «Ми любимо наших волонтерів», «Зберігай спокій і завжди посміхайся» тощо. Тренери роздають волонтерам інформаційні брошури, ручки та сумочки з екологічного матеріалу з зображенням символіки конкурсу. Всі трохи метушливі, збентежені, але кожного, хто зайшов до аудиторії, вітають посмішкою. Посмішка - чи не головна героїня тренінгу. 

«Знаєте, який міф ходить про Україну? Що ми дуже закриті, ми не посміхаємося, гості не знають, чи з нами все добре, чи ні, - ледь не налякала заступник директора Британської Ради в Україні Наташа Василюк, а потім додала: - Коли нас уже пізнають, ми виявляємося дуже гостинними людьми».

Посмішка - дуже серйозна річ. І щоб не робили волонтери - вони мають робити це з посмішкою. 

«Відбір волонтерів був жорсткий», - запевняє пані Василюк, але радіє з того, що українська молодь стала краще знати англійську мову. Серед волонтерів є й такі, хто володіє кількома мовами, що, звичайно, плюс. 

«Тренери прекрасні, ентузіасти, а волонтери - унікальні», - говорить із захопленням пані Василюк і додає, що це не її особиста думка, а колеги з Великої Британії. 

Церемонія відкриття тренінгу ведеться англійською мовою. Волонтерів запитали, чи потрібен їм переклад, - вони відмовилися. 

«Ви готові до Євробачення-2017?» - запитала тренер з Індії Манджу Етертон, вдягнена в брючний костюм. «Yes!» - хором відповіли їй.

Учасники розбиваються на пари. Перше завдання - дізнатися якомога більше про свого співрозмовника, його родину, вподобання. На все - кілька хвилин і винятково англійською.

Позаду волонтерів сидять поліцейські. Їх не так багато, як волонтерів. Певно, вони вже давно знайомі між собою, але завдання виконують - знайомляться.

Важчим випробуванням стала вікторина про Євробачення. Волонтерів запитували, скільки разів Україна перемагала на Євробаченні. Цю відповідь знали всі - двічі. Більш складним виявилося запитання щодо лідера серед країн-учасниць із кількості перемог на пісенному конкурсі. Над ним волонтери задумались. А найпопулярнішого переможця Євробачення назвали без вагань - «АВВА». За кожну правильну відповідь - блокнотик чи цукерка. Найбільше призів зібрала Марія Храпуненко, студентка із Харкова. Зізнається, що почала дивитися Євробачення після перемоги Руслани у 2004 році, а про історію конкурсу прочитала перед проведенням співбесіди. 

«Усе було цікаво, весело і жваво», - розповідає студент із Києва Дмитро Тесленко під час перерви. Він подав заявку на волонтерство у Євробаченні випадково, бо побачив оголошення в Інтернеті. Дмитро був здивований, що основним критерієм відбору було не стільки знання англійської мови, як мотивація участі у Євробаченні в ролі волонтера. А бажання взяти участь у конкурсі у нього з'явилося після перемоги Джамали. 

Виявляється, Джамала надихнула не лише його. Студентка Варшавського університету Ірина Костюкова також стверджує, що перемога Джамали стала для неї стимулом стати волонтером на пісенному конкурсі у Києві.

«А мені хочеться показати Україну з кращого боку. Я спілкуюся з багатьма іноземцями через коучсервінг, гуляю з ними Києвом, проводжу екскурсії. І коли вони мені говорять, що тут красиво, не страшно, хочеться, щоб так думав увесь світ», - каже студентка Київського торгівельно-економічного університету Надія Богатир.

Тренери продовжують заняття і пропонують змоделювати ситуацію, яка може виникнути під час роботи волонтерів. Знову працюють у парах. Одному волонтеру ставлять завдання зобразити агресивного туриста, іншому - відреагувати на ситуацію, як то має робити волонтер. Іншій парі натомість пропонують зобразити ситуацію з добрим туристом. В обох ситуаціях волонтери поводяться спокійно, стримано посміхаючись, на що зі схваленням кивають тренери. Певно, це означає, що так і має бути. 

Поліцейські прислухаються до волонтерів і стверджують, що ті непогано знають англійську мову. Інспектор управління патрульної поліції у місті Києві, лейтенант поліції Тетяна Жембоцька каже, що і поліцейські шліфують свої знання іноземної мови на курсах British Council для поліцейських напередодні Євробачення.

«Двічі на тиждень проводяться заняття у групах залежно від рівня володіння мовою, який визначається перед початком відвідування курсів шляхом тестування», - розповідає пані Жембоцька. Такі заняття, за її словами, дають можливість оперувати англійською мовою настільки, щоб допомогти іноземцям зорієнтуватися у місті.

Черговий тренінг для волонтерів Customer Service пройшов цього разу для 15 осіб, кілька тренінгів уже проведено раніше. Відбір на Євробачення пройшли 900 осіб. А загалом, зауважте, було 12 тисяч заявок від потенційних волонтерів на Євробаченні-2017. 

Окрім того, днями очікують на приїзд волонтерів із інших країн. «5% усіх волонтерів, які пройшли конкурс, становлять іноземці», - розповідає тренер проекту «Волонтери для Європи» Оксана Назімок. Вона пояснює, що більшість присутніх волонтерів і ті, котрі вже пройшли подібні тренінги, мають великий волонтерський досвід, проходили мовну практику в школах обміну тощо. І мова йде не лише про молодь, бо ж найстаршому волонтеру 62 роки. 

Юлія Гайдіна. Київ.

Фото: Павло Багмут / Укрінформ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-