Голосування довело: на Євробаченні перемогли не спецефекти, а простота і лірика

Голосування довело: на Євробаченні перемогли не спецефекти, а простота і лірика

Аналітика
Укрінформ
Це була перша перемога Португалії у міжнародному пісенному конкурсі

Хоч Євробачення-2017 вражає новітніми технологіями, якими скористалися практично всі учасники конкурсу, перемогу здобула проста і лірична пісня "Amar Pelos Dois" у проникливому виконанні Сальвадора Собрала.

Номер співака не вражав графічними і світловими спецефектами, драйвовим бек-вокалом, а проте, за оцінками глядачів і журі, виявився найкращим. І цей факт окреслив тенденцію - Євробачення потребує змін, повернення до мелодії, до гармонії, до душі і почуттів.

Про це сказав, отримуючи нагороду з рук переможниці Євробачення-2016 української співачки Джамали, сам Сальвадор Собрал. "Ми живемо у світі музики фаст-фуду. Це перемога для музики... Музика - це не феєрверки, музика - це почуття", - підкреслив співак.

А на прес-конференції, яка відбулася після гранд-фіналу, він зазначив, що хотів би, аби його музика і подача цієї музики спонукали до змін в контенті цього пісенного конкурсу: "Я сподіваюсь, що це принесе зміни не тільки в контент, але в музику взагалі і в поп-музику. Мені хотілося б, щоб я міг принести цю зміну. Це було б для мене найбільше задоволення".

Собрал зазначив, що його пісня - чудова, емоційна, з ліричним меседжем - гармонії.

А ще Сальвадор додав, що ніколи не переймався голосуванням: "Мене ніколи не хвилювало голосування, і я ніколи не буду виконувати пісні англійською. Я просто хочу співати гарну пісню такою, якою вона є, португальською мовою".

Тенденцію до змін відзначив і виконавчий продюсер Європейської мовної спілки (EBU) Йон Ола Санд, який привітав Сальвадора Собрала і його команду з перемогою. "Я був дуже-дуже вражений вашим виступом. Ви знову принесли музику до конкурсу Євробачення. І це підкупило як аудиторію, так і професійне журі. Це була чудова перемога для чудової пісні. І ми дуже раді, що були частиною цього", - підкреслив він.

Про це говорили і журналісти, відзначаючи, що і пісня Джамали, яка виграла конкурс торік, і пісня Сальвадора Собрала цього року дуже відрізняються від решти контенту Євробачення. Вони просили пояснити, що в цій пісні є такого, що вся Європа за неї проголосувала. І композитор, сестра виконавця Луїза пояснила: "Коли я думала про цю пісню, я думала, що людей привабить простота... простота цієї пісні була ключем (до розуміння Європою - ред.). Це відрізнялося від усього, що було на конкурсі. Все таке наповнене довкола багатьма сенсами, а ми подали щось дуже просте і дуже спрямоване до серця. І це спрацювало в 10 разів сильніше".

А ще спрацювало, сказала вона, манера виконання Сальвадора, те, як він доніс пісню, як він її відчув. "Я бачила в його очах кожне слово, він відчував усе і навіть більше в цій пісні. І він зробив цю пісню особливою", - підкреслила композитор.

Преса відзначає, що 27-річний Сальвадор Собрал - простий і чуттєвий виконавець, що він має бездоганний контроль над голосом та особливий магнетизм, що його дебютний альбом "Excuse Me" вийшов минулого року.

Він вивчав психологію, але пристрасть до музики взяла гору. Він мешкав у США та Барселоні, де навчався в престижному Taller де Musics. Там працював над кількома цікавими музичними проектами, брав участь в проекті Bosa Nova, а також писав музику для себе та організовував зухвалі виступи, черпаючи натхнення у Чета Бейкера. Саме тоді його музика увібрала в себе особливості звучання Латинської Америки.

Португалець вирвався у лідери конкурсу після першого півфіналу Євробачення. А у фіналі переміг з неймовірним результатом - з 758 балами. Вирішальний результат конкурсу став відомий після голосування професійних національних журі та телеглядачів. Оцінки склали рівні частини загального результату. Журі оцінювали виступи конкурсантів під час другої генеральної репетиції фіналу, ввечері 12 травня, а глядачі голосували безпосередньо в ніч фіналу Євробачення-2017.

Португалії найбільшу кількість балів, по 12, поставили глядачі 18 країн. Українці 12 балів віддали Білорусі, 10 - Португалії, 8 - Угорщині.

Як відомо, друге місце дісталося представнику Болгарії Крістіану Костову з піснею "Beautiful Mess", який отримав 615 балів, на третьому - гурт SunStroke Project з Молдови з піснею "Hey Mamma", що мав 374 бали.

Український гурт O.Torvald з піснею "Time" набрав лише 36 балів і посів 24 місце з 26 можливих. Це виявився найневдаліший виступ України на Євробаченні.

У голосуванні журі Україні віддали бали тільки три країни: Азербайджан - 7, Ізраїль - 4, Болгарія - 1. Від журі інших країн-учасників Євробачення-2017 Україна отримала по нулю. Бали Україні дали глядачі Італії - 7, Чехії - 7, Грузії - 4, Португалії - 3, Польщі - 2, Білорусі - 1.

Валентина Пащенко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-