ЦВК: на вирішення проблеми з публічними закупівлями лишається день-два

ЦВК: на вирішення проблеми з публічними закупівлями лишається день-два

Укрінформ
Проблему щодо організації тендерних процедур і проведення публічних закупівель на позачергових парламентських виборів необхідно вирішити у найближчі день-два.
Про це заявила секретар Центральної виборчої комісії Наталія Бернацька під час брифінгу у понеділок, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми сьогодні виголошуємо наше спільне сподівання разом із усіма членами Центральної виборчої комісії до парламенту, Президента і Кабінету міністрів: якнайшвидше зробити всі необхідні кроки для вирішення цієї проблеми. Часу залишилося зовсім обмаль. Це питання потрібно вирішити в найближчі день-два, тому що після цього будь-які зміни до законодавства, які будуть прийняті пізніше, вони унеможливлюють і скорочують можливості для проведення цих тендерних процедур", - сказала Бернацька.

Водночас вона підкреслила, що про проблеми, які пов'язані з публічними закупівлями під час виборів, ЦВК заявляє не перший день, а вже декілька років.

Читайте також: На парламентські вибори треба удвічі більше бюлетенів, ніж на президентські - ЦВК

"Таким чином, ми бачимо, що наразі, на жаль, вони не були сприйняті всерйоз. На цих дострокових виборах за скороченим терміном ця проблема стала дійсно критичною не тільки для ЦВК, а й для всієї країни. І особливо у зв'язку з тим, що дуже великі кошти платників податків повинні бути витрачені, а для нас ключовим є те, щоб усі кошти були витрачені тільки чітко відповідно до закону і в передбачені законом строки. Наразі закон "Про публічні закупівлі" не дає можливості закупити всі необхідні товари і послуги для того, щоб відповідати чітко строкам, встановленим у законі "Про вибори народних депутатів". Від сьогодні до дня головування залишилося 55 днів", - пояснила секретар ЦВК.

Фактично, за її словами, найкритичніша ситуація пов'язана з виборчими бюлетенями: комісія матиме лише 17 днів для того, щоб закупити бюлетені.

"Строк закупівлі (визначений законом - ред.) - 48 днів плюс 22 дні на їх виготовлення, - це 70 днів. Як встигнути зробити всі необхідні процедури, на які є тільки 17 днів? Ми задаємо це питання сьогодні публічно. Ми готові виконувати все що необхідно, і працювати в будь-якому режимі для того, щоб тендерні торги відбулися. Але нам потрібні інструменти для того, щоб чітко у відповідності до закону рухатися лише по процедурі", - зауважила вона.

Водночас Бернацька звернула увагу на те, що для виготовлення необхідної кількості бюлетенів потрібно закупити майже 600 тонн паперу.

"Найбільший ризик пов'язаний із можливим блокуванням через Антимонопольний комітет будь-яких закупівель, які будуть виникати. І ми бачимо ці ризики - вони можуть бути пов'язані з усіма закупівлями, їх перевезення і будь-яких інших елементів, необхідних для проведення цього виборчого процесу", - сказала Бернацька.

Як повідомлялося, голова ЦВК Тетяна Сліпачук заявляла, що Центральна виборча комісія не встигає за чинною процедурою провести тендерні процедури до позачергових виборів Верховної Ради 21 липня.

З огляду на це ЦВК звернулася до Верховної Ради та уряду з проханням змінити порядок публічних закупівель, підкресливши, що, зокрема, строки проведення відкритих торгів із закупівлі бюлетенів, послуг їхньої доставки до окружних виборчих комісій та деяких інших послуг перевищують дозволені виборчим законодавством терміни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-