Євродепутат Гармс назвала вибори президента перемогою українців

Євродепутат Гармс назвала вибори президента перемогою українців

Укрінформ
Депутат Європейського парламенту, німецький політик Ребекка Гармс привітала українців з тим, що вони мали можливість демократично та вільно здійснити свій вибір.

Про це йдеться в заяві Гармс від імені ЄП, переданій Укрінформу.

«Перш за все, ми хочемо привітати громадян України за їх глибоку прихильність до демократії, продемонстровану в конкурентній боротьбі, у якій вони мали вільний вибір», - заявила депутат.

Гармс також віддала належне «державній майстерності», продемонстрованій чинним Президентом України у сприйнятті демократичного вибору українців у ніч виборів, навіть після «розпеченої кампанії».

«Вчорашнє голосування - це, передусім, перемога українців», - заявила політик.

Вона оцінила перебіг голосування як мирний і впорядкований, без фактів насильства, а також такий, котрий проклав шлях для демократичного переходу влади. Це, на переконання Гармс, дуже важливо, враховуючи дуже «специфічну ситуацію», в якій відбулися ці вибори.

Гармс щиро шкодує, що багато українців не могли проголосувати, тому що Росія незаконно анексувала Крим, а агресія на сході триває.

«Вибори відбулися на тлі війни, що руйнує Східну Україну, війни, яка була розпочата російським президентом Путіним і має на меті дестабілізувати Україну», - йдеться у заяві, у якій нагадується про кількість жертв, поранених і внутрішньо переміщених осіб і біженців.

Читайте також: Міжнародні спостерігачі зробили заяву щодо виборів Президента України

Гармс також звертає увагу на вплив «корозійної антиукраїнської пропаганди», яку Росія активізувала під час передвиборчої кампанії.

Європейський парламент, йдеться далі у заяві, заохочує та підтримує нового Президента у продовженні та посиленні реформ, зокрема, у сфері боротьби з корупцією та бідністю. Євродепутати-спостерігачі впевнені, що обраний Президент повністю усвідомлює свої обов'язки. Європейський Союз зі свого боку обіцяє йому повну підтримку у проведенні цих реформ.

Програму реформ слід проводити в тісній співпраці з усіма іншими державними установами, зокрема з Верховною Радою, особливо наголошується у заяві. Українські громадяни надали лідеру президентських перегонів сильний мандат з великою перевагою голосів, цей результат «також можна вважати як серйозну заявку на реформування до Верховної Ради».

Вона також нагадала, що європейський шлях України закріплений в українській Конституції. Це шлях, намічений Революцією гідності. Євросоюз та Європарламент твердо підтримуватимуть Україну в цьому процесі, йдеться у заяві.

Як повідомлялося, депутат Європарламенту від партії Зелених Ребекка Гармс очолювала групу спостерігачів Європарламенту на виборах Президента України.

21 квітня в Україні пройшов другий тур президентських виборів. За даними опрацювання Центральною виборчою комісією 99,3% електронних протоколів, лідирує Володимир Зеленський, за якого свої голоси віддали 73,23% виборців. За Петра Порошенка проголосували 24,44% виборців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-