Закарпаття встановило антирекорд за явкою - експерти

Закарпаття встановило антирекорд за явкою - експерти

Укрінформ
Виборці на Закарпатті поставили рекорд найнижчої явки за всю історію виборів часів Незалежності.
29,64% станом на 15 годину - це нижче, ніж за показник явки на Закарпатті у першому турі президентських виборів. Про це в коментарі кореспонденту Укрінформу повідомили закарпатські політологи Михайло Шелемба та Дмитро Тужанський.

Причиною надзвичайно низької явки на Закарпатті експерти називають погану роботу штабів кандидатів із виборцями.

“Ці 29% навіть нижчі за показник по явці на Закарпатті у першому турі, хоча тоді в регіоні був поставлений рекорд низької явки за історію виборів часів Незалежності. На це спрацювали два фактори. Перше — це провальна робота штабів обидвох кандидатів. Вони не організували свого виборця на Закарпатті,” - сказав Михайло Шелемба.

Другий фактор, зазначив політолог, це те, що частина людей, які в першому турі голосували за інших кандидатів — Юлію Тимошенко та Анатолія Гриценка, не пішли підтримати інших кандидатів.

Дмитро Тужанський, політолог, регіональний представник КВУ на Закарпатті, каже, що в другому турі на Закарпатті очікували збільшення явки — через фактор заробітчан, які традиційно повернулися додому на Великдень.

“Але ми бачимо, що цього не відбулося, очевидно, тут спрацював підхід, що все вже вирішено і без закарпатців. А ще наклалися свята — Вербна неділя та католицька Пасха. Відтак, ми отримали явку, яка впала до непристойних показників", - коментує Тужанський.

Утім, Тужанський наголосив, що це тривожний “дзвіночок”, який говорить про низький рівень залучення Закарпаття як регіону до громадського, політичного життя. “З виборів на вибори по країні явка росте, а на Закарпатті — важливому прикордонному регіоні — вона падає, Закарпаття стає електоральним аутсайдером. Це проблема, бо насправді цілий регіон залишається збоку від життя країни. З точки зору цілісності країни — це серйозні виклики”, - наголосив експерт.

Читайте також: На Закарпатті розсилають СМС про "зміну системи голосування" — ОПОРА

Як повідомляв Укрінформ, відповідно до даних ЦВК станом на 15:00 на Закарпатті проголосували 29,64% виборців - найнижча в Україні явка.

За даними 199 виборчих округів явка виборців станом на 15.00 склала 45,26%.

Найактивніші виборці у Дніпропетровській - 50,90%, Запорізькій - 50,80% та Полтавській - 50,37% областях. У Києві станом на 15.00 проголосували 46, 14% виборців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-