За кого в другому турі голосуватимуть прихильники інших кандидатів

За кого в другому турі голосуватимуть прихильники інших кандидатів

Вибори Президента
Укрінформ
Соціологічні дослідження та заяви політичних лідерів дозволяють пролити світло на перерозподіл електоральних симпатій українців в другому турі президентських виборів

Відповідно до результатів першого туру президентських виборів, майже 54% виборців віддали свої голоси кандидатам, що не вийшли до другого туру. І тепер більшості українців доводиться вирішувати, кого ж фаворитів президентських перегонів в Україні підтримати, і боротьба за голоси прихильників інших кандидатів стала одним з головних завдань команд Володимира Зеленського та Петра Порошенка. А от вплив самих “непрохідних” кандидатів на майбутній результат виборів, як свідчать дослідження, є мінімальним.

Великі виборчі коаліції в другому турі не сформувалися

Зазвичай, кандидати першого туру висловлюють свою підтримку одному з лідерів другого туру, часто в обмін на політичні преференції або кадрові обіцянки. Але поки що друготурових виборчих коаліцій, як було, наприклад, під час президентських виборів 2004 року, в Україні не з’явилося. Більшість основних постатей першого туру виборів – Юлія Тимошенко, Анатолій Гриценко, Ігор Смешко та Олег Ляшко не підтримали ні чинного президента, ні Володимира Зеленського. Хоча варто відзначити, що на початку кампанії другого туру їх позиція щодо лідера 95 кварталу була дещо м’якшою, ніж зараз. Юлії Тимошенко, зокрема приписували наміри вступити в альянс з “Зе-командою”, але її гостра критика позицій та поведінки шоумена спростували такі припущення. Відзначався спробами налагодити діалог із Зеленським і Анатолій Гриценко, але останні його заяви були різко направлені проти Володимира Зеленського. Несподівано успішний в першому турі Ігор Смешко також де-факто виступив проти лідера 95 кварталу, не дивлячись на те, що “Зе-команда” озвучувала його кандидатуру на пост голови СБУ в разі перемоги Володимира Зеленського. Але, критикуючи Зеленського, ніхто з них і Петра Порошенка не підтримав

Вочевидь, причиною цього є те, що, з одного боку, більшість учасників першого туру позиціонували себе як опозиційних кандидатів та будували свої кампанії на гострій критиці чинного президента, а з іншого – “антисистемний” характер політичного образу В. Зеленського та його дуже туманні позиції щодо критично важливих проблем війни, Криму і загалом відносин з Росією, що відвертає від нього “серйозних політичних гравців”. Зате для “прокремлівських” кандидатів – Юрія Бойка та Олександра Вілкула – це не мало б стати перешкодою, але відвертої підтримки Зеленський і від осколків “Партії регіонів” з неозвучених причин не отримав. В підсумку, лише відверті “мінори” та “технічні” кандидати публічно заявили про свою підтримку Зеленського чи Порошенка. Так, віддати голоси за Володимира Зеленського закликали О. Шевченко, В. Купрій, А. Корнацький, М. Габер, за Петра Порошенка – О. Данилюк. Враховуючи просто мізерний результат кандидатів з цього списку, якогось серйозного впливу на перебіг другого туру ці заяви явно мати не будуть. Чи вплине на результати підтримка Петра Порошенка переважною більшістю українських інтелектуалів покаже вечір 21 квітня.

У чому різниця мотивів українців між першим та другим туром

Варто розуміти, що публічно висловлена підтримка одного кандидата іншим не означає, що його електорат в повні мірі дослухається заклику свого фаворита. Адже причини вибору та мотивація голосувати в першому турі сильно відрізняються від туру другого. Голова фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна, зазначає: “Голосування першого і другого туру кардинально відрізняються. У першому турі голосують за того, хто симпатичний, кого підтримують. Якщо взяти моделювання соціологами другого туру, то воно, на диво, збігається з результатами першого. Решта, хто не підтримував Порошенка або Зеленського в першому турі – це ті, кому «важко сказати», або «не визначилися». Як вони визначатимуться у другому турі? Голосуватимуть за Порошенка ті, кому він абсолютно не симпатичний, аби президентом не став Зеленський, і навпаки”.

Таку позицію підтверджують дані досліджень. Свіжі опитування “Рейтингу” демонструють, що 22% тих, хто підтримає в другому турі Петра Порошенка, голосуватимуть радше проти Володимира Зеленського, ніж за чинного президента. 41% “прихильників” Зеленського збирались голосувати не стільки за лідера 95 кварталу, скільки проти Петра Порошенка. А 60% електорату Володимира Зеленського вважають, що своїм голосом висловлюють протест проти існуючої ситуації в країні.

Кому дістанеться більшість прихильників “непрохідних кандидатів”

Соціальні дослідження здатні змоделювати не лише електоральні мотиви українців, а й реальні цифри руху прибічників першотурових кандидатів у політичні табори лідерів президентських перегонів. Соцдослідження показують, що Петра Порошенка готові підтримати 16% прихильників Юлії Тимошенко, 26% прихильників Анатолія Гриценка, 16% – Ігора Смешка, 13% – Олега Ляшка, майже 7% – Олександра Вілкула і лише 1,6% прихильників Юрія Бойка. Володимир Зеленський зумів привернути до себе симпатії набагато більшого кола, за нього готові віддати свої голоси 71% прихильників Юрія Бойка, майже 58% – Олександра Вілкула, 50% – Олега Ляшка, 47% – Юлії Тимошенко, 44% – Ігоря Смешка і 36% – прихильників Анатолія Гриценка.

Цифри опитувань переконливо свідчать, що відсутність підтримки Володимира Зеленського лідерами списку першотурових кандидатів не завадила їх прихильникам в більшості своїй переорієнтуватися на підтримку саме “Зе-команди”. Вочевидь, головною причиною цього є неймовірно високий антирейтинг чинного президента, що й спонукає голосувати не стільки за Зеленського, як проти Порошенка.

Але останні опитування демонструють, що українським виборцям ще далеко до остаточного визначення своїх симпатій на другий тур. Дані опитувань КМІС свідчать, що буквально за декілька днів Петру Порошенку вдалося істотно скоротити розрив із своїм конкурентом, і динаміка скорочення зберігається. Тож результат виборів може сильно відрізнятися від перших опитувань, наповнених дуже оптимістичними перспективами для Володимира Зеленського.

Як бачимо, орієнтація на заяви політичних лідерів не стала серйозною мотивацією під час обрання прихильниками “непрохідних кандидатів” свого фавориту на другий тур президентських виборів. А отже фінальний результат виборів залежатиме виключно від дій та слів Петра Порошенка і Володимира Зеленського хоча б і під час вирішальних дебатів на НСК «Олімпійський» увечері 19 квітня, напередодні «дня тиші»...

Григорій Нестеренко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-