14 квітня: Що треба знати про дебати по-українськи

14 квітня: Що треба знати про дебати по-українськи

Вибори Президента
Укрінформ
Як буде організовано передвиборчу акцію (у дебатах беруть участь щонайменше дві сторони) кандидата в президенти Петра Порошенка на "Олімпійському"?

Прес-служба НСК "Олімпійський" підтверджує, що Президент Порошенко 14 квітня о 14 годині проведе «зустріч з журналістами». Можливо, вона почнеться саме о 14.14, коли кандидат Зеленський, як і обіцяла його команда, на дебати не з’явиться. Тож і буде "зустріч", а не дебати, на які так чекає Україна. Судячи з повідомлення, де саме на "Олімпійському" відбудеться це дійство, досі не відомо. Вочевидь, це залежить від кількості людей, які туди прийдуть. Поки що видається так: це не буде центральна арена "Олімпійського", яка вміщує 80 тис. глядачів. Це без урахування зеленого поля, але, як відомо, його треба берегти для футболу.

Власне, Укрінформ, ще напередодні, у п’ятницю, 12-го, цікавився цим, а також іншими питаннями: як все буде організовано, чи збиратимуть (і за яким принципом) аудиторію, хто модеруватиме захід, як добиратимуться питання, що відомо про акредитацію журналістів, як буде організовано безпеку, адже на "Олімпійському", через специфіку, про це добре знають, мають для цього відповідні технічні засоби і спеціально навчених людей…

Утім, з дебатами цей захід пов'язує те, що акредитації для журналістів не вимагають. Принаймні станом на 12.00 суботи, 13 квітня.

Ми поспілкувалися з нашим джерелом в Адміністрації Президента і от про що дізналися.

ЗЕЛЕНСЬКОГО ЧЕКАТИМУТЬ ДО ОСТАННЬОГО

"Звичайно, план може змінитися в останню хвилину. Але зберуться люди. Вони будуть не на стадіоні. Наскільки я розумію, "Олімпійський" не орендується. Однак там є багато приміщень. І щоб не витоптувати поле. А може, й на самій арені організують місце для ЗМІ. Буде встановлено три мікрофони – для модератора, для президента і для кандидата Зеленського. Утім, ви знаєте, що останній вже дав зрозуміти, що він не прийде. Але його чекатимуть до останнього".

МОДЕРАТОР – НЕ З "ПРЕЗИДЕНТСЬКИХ", ЗАПИТАННЯ НЕ ПОГОДЖУЮТЬСЯ

"Модератором виступить незалежний журналіст одного із суспільних телеканалів. Хто – не скажу, але це особа чоловічої статі, точно не з президентського телеканалу, точно не лояльний до влади, і точно з ним не погоджуються запитання. Може, він поставить частину тих запитань, які збирав Зеленський через Інтернет. Може, він якісь із них скомпілює із тими запитаннями, які він, як журналіст, хотів би поставити кандидатам у президенти, виходячи з їхніх програм. Тобто, в нього буде блок питань і до Зеленського, і до Порошенка. Якщо Володимир Олександрович не прийде – запитуватиме тільки Петра Олексійовича".

ЗВОЗИТИ НА НСК "ОЛІМПІЙСЬКИЙ" ЛЮДЕЙ В АП НЕ ПЛАНУЮТЬ

"Скільки прийде людей – невідомо. Будемо раді всім охочим. До партійних організацій не було доведено жодного плану, згідно з яким вони мають посадити людей в автобуси і звезти на "Олімпійський". У суспільстві існує величезне очікування дебатів. Якби люди знали, що дебати справді відбудуться, якби Зеленський не уникав їх і сказав, що 100% прийде, – думаю, стадіон би тріщав від напливу людей. А так – побачити черговий виступ президента… Не знаю, скільки прийде насправді. Мабуть, це цікавить людей, але значно менше, аніж полеміка між кандидатами".

ПОГЛЯДИ ПОРОШЕНКА ВІДОМІ ВСІМ, РЕАЛЬНІ ПОГЛЯДИ ЗЕЛЕНСЬКОГО - ЗАГАДКА

"Інтерес до події, звісно, буде нижчий. Адже погляди Порошенка давно всім відомі. Він же ж не вчора став політиком. Натомість є питання до Зеленського. Адже його програма дуже розмита. Ніхто не знає, наприклад, чому там жодної коми про Крим. Або чому в програмі запропонований референдум про приєднання не просто до НАТО, а до якогось іншого безпекового об’єднання, як ото – Ташкентський договір, який очолює Росія. Інших просто немає. Це ж не йдеться про військовий договір між США і Філіппінами, правда? Тобто до нього є маса питань. Більше того, ще цікавіше, коли кандидати полемізують. А Порошенко це якраз вміє прекрасно. Це надзвичайно цікаве видовище. Але буде як буде".

ПРО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ГРОМАДСЬКОГО ПОРЯДКУ ТА… З ЧИМ НЕ ПУСКАТИМУТЬ НА СТАДІОН?

Нацполіція України готується забезпечувати публічний порядок та безпеку на НСК "Олімпійський", зокрема з дирекцією стадіону відбулася координаційна нарада. Про це напередодні повідомила заступник директора департаменту комунікації Нацполіції Ольга Атаманова у Facebook.

«Поліція готується до забезпечення публічного порядку та безпеки на "Олімпійському". Голова Нацполіції Сергій Князєв, перший заступник міністра внутрішніх справ Сергій Яровий, голова ДСНС Микола Чечоткін, керівництво Нацгвардії, начальник поліції Києва Андрей Крищенко та дирекція стадіону провели координаційну нараду на стадіоні, де, можливо, відбудуться дебати кандидатів у президенти. Зокрема, правоохоронці обговорили кількість особового складу, яку необхідно буде залучити до забезпечення безпеки. Також йшлося про взаємодію та координацію дій всіх підрозділів системи МВС, які братимуть участь в охороні громадського порядку", - написала Атаманова.

У свою чергу речник Національної поліції Ярослав Тракало заявив, що у разі проведення дебатів поруч зі стадіоном встановлять металошукачі і, за його словами, «проводитимуться фільтраційні заходи». Підготовка заходів безпеки проходитиме за участю Управління держохорони та СБУ.

«Безперечно, будуть задіяні усі служби, зокрема кінологи та вибухотехніки. Глядачі зможуть пронести на стадіон усе, що не заборонено законом. Однак, якщо це будуть банери, плакати чи розтяжки образливого змісту – такі речі вилучатимуться», – пояснив Тракало.

І ще. З пивом, не кажучи вже про щось міцніше, на стадіон і футбольних вболівальників не допускають.

Мирослав Ліскович, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-