Зміна місця голосування. Другий тур: черги є, але «прийнятні»

Зміна місця голосування. Другий тур: черги є, але «прийнятні»

Фоторепортаж
Укрінформ
Враховуючи ажіотаж перед першим туром президентських виборів, чи встигнуть українці за 9 днів змінити місце голосування?

У період із 2 січня по 25 березня — перед першим туром президентських виборів — правом зміни місця голосування без зміни адреси скористалися 315 725 українців. При цьому найбільше заяв відділи ведення Державного реєстру виборців отримали саме в останній тиждень — понад 210 тисяч. А за попередні майже три місяці – близько 100 тисяч. Можна тільки уявити, скільки людей не встигли скористатися цим правом — це як мінімум, десятки, а може, й сотні тисяч виборців... На жаль, точної статистики на сайті ЦВК немає (ну, ми таки не знайшли).

А що перед другим туром? Адже тепер громадянам треба, як і попереднього разу, знову подати звернення про зміну місця голосування. І часу вже на це не три місяці, як перед першим туром, а всього лише півтора тижні: дедлайн — 15 квітня. Тож, що сьогодні коїться у відділеннях ДРВ, чи встигнуть прийняти всіх охочих?

Кореспонденти Укрінформу вирішили дослідити цю ситуацію, завітавши 8 квітня до одного з таких відділень (ДРВ Шевченківської райдержадміністрації), яке розташоване неподалік станції метро “Нивки”.

Перед входом до відділу ведення ДРВ Шевченківської райдержадміністрації (ст. м. Нивки)
Перед входом до відділу ведення ДРВ Шевченківської райдержадміністрації (ст. м. "Нивки")

Лише другий день, а під відділенням ДРВ людей — по зав’язку

Уже за кілька десятків метрів відділу ведення ДРВ Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації (не плутати з Шевченківською райдержадміністрацією біля метро "Театральна"), що по вулиці Щербаківського, 49 (метро "Нивки"), видніється натовп із тих, хто поспішає змінити місце голосування. “Ого... нічогенька черга (десь 15-20 метрів), - подумки промовив автор. - Уявляю, що тут робитиметься в останні дні”.

Серед охочих проголосувати 21 квітня — люди різних вікових категорій. Деякі приходять сім'ями з дітьми.

Підходимо ближче. І одразу напрошуємося на розмову.

- Давно стоїте? Як просувається черга?

- Тільки-но прийшла, тож наразі важко оцінити швидкість. Ну, точно не блискавична, як ото біля “Київської перепічки”. Краще спитайте тих, що попереду, - жартує молода дівчина, яка назвалася Аліною.

Просуваємося ближче до входу. Минаючи натовп, спостерігаємо, як хтось солодко позіхає, хтось читає книгу, а хтось - набиває щоки яблуком.

- Хто крайній?

- Мабуть, я, - відповідає вагітна жіночка років 30-ти.

- Скільки часу витратили, щоб із самісінького кінця дійти до самих дверей?

- Десь з годинку. Я прийшла об 11-й. Переді мною стояло десь 30-35 чоловік.

- Тобто, три десятки за годину.

- Якось так.

- Ви тут вперше?

- Ага. 31 березня не голосувала. Коли побачила результат — вирішили виконати свій обов’язок.

- А за кого, якщо не секрет?

- Скажу так, без жодних імен та прізвищ, що коней на переправі не міняють. Думаю, ви зрозуміли.

- Дякую. А як вас звуть?

- Катерина.

Оля тут удруге. Перед першим туром не могла вистояти чергу. Зараз - стоятиме до кінця
Оля тут удруге. Перед першим туром не могла вистояти чергу. Зараз - стоятиме до кінця

- А мене звуть Оля. Стою, щоб вписатися за місцем проживання і проголосувати в другому турі. В першому мені не вдалося, - устряває до розмови дівчина, на вигляд 20-25 років.

- Власне, чому не вдалося?

- Не могла вистояти чергу. Але зараз доб’ю це діло до кінця. Не піду звідси поки не зареєструюся.

- Визначилися з кандидатом?

- Вже давно, але хто — не скажу.

Змінювати місце голосування перед другим туром виборів люди приходять вже підготовленими - при собі скан-копія паспортів
Змінювати місце голосування перед другим туром виборів люди приходять вже підготовленими - при собі скан-копія паспортів

Протискаємося крізь людей углибину черги, шукаючи когось іще до розмови.

- Добридень! Не проти дати невеличкий коментар?

- Та ні, не проти... - і читає на бейджі назву агентства.

Хлопцю, який назвався Данилом, ми поставили ті ж самі питання. Каже, що сюди прийшов вдруге. Перед першим туром реєстрацію змінював в останній день подачі документів, тобто у понеділок, 25-го березня. А зараз, щоб уникнути довжелезних черг, вирішив прийти раніше.

- Насправді, це можна було зробити ще з 31 грудня, але ж, як зазвичай, усе відкладається “на потім”. Перед другим туром я вирішив врахувати свою помилку. Маючи все необхідне, прийшов сюди у перший же день. Але, бляха, знову те саме. Добре, що зараз черга рухається набагато швидше. Тут вже повірте мені на слово, бо знаю, - сміється хлопець.

Стосовно Фейсбук-баталій між прихильниками Зеленського та Порошенка, а також, кому б дав свій голос, Данило відповів, що у першому турі голосував за іншого кандидата. За кого – говорити відмовився. Утім додав, що наразі у глибоких роздумах.

– Друзі переконують мене голосувати за Зеленського. Батьки – за Порошенка. В голові – каша. У Фейсбуці – срач. Тож я ще думаю з поміж кого буду вибирати 21 квітня.

Люди по черзі заповнюють на загальному столі заяви про зміну виборчої адреси
Люди по черзі заповнюють на загальному столі заяви про зміну виборчої адреси

Всередині людей багато, але обслуговують їх швидко

Відділення ДРВ на Нивках розмістилося в цокольному поверсі житлового будинку (звичайна п’ятиповерхова «хрущовка»). У міні-фойє – п’ятеро людей по черзі заповнюють на загальному столі заяви про зміну виборчої адреси (бланків – добряча пачка), де треба вказати прізвище, свою адресу і дільницю, на якій хочеш голосувати. Дещо більше людей туляться біля кабінетів реєстру, – подати документи можна лише у двох, – підпираючи стіну вузенького коридору.

“Шановні виборці, до заяви слід додати копію паспорта та довідки з місця роботи або іншого документу, що підтверджує перебування у столиці в день виборів – білет, довідку від лікаря, – наче в гучномовець, вигукнула співробітниця відділу ДРВ, що аж у вухах задзвеніло, – Якщо нема копії – йдіть у 106 кабінет. Там є принтер”.

З натовпу долинають зітхання.

– От же... бюрократія, – стомлено промовила жіночка у світло-рожевому пальто.

– Ну, від неї не втечеш. Але прийняти мусять усіх. Тож нехай до 24:00 сидять на роботі, – ледь розбірливо пробурчав дідусь у сірій кепці з логотипом Volkswagen.

– Отож! Чому виборці не можуть самостійно зареєструватися, занести всі свої дані, додати необхідний документ для підтвердження в такій же системі онлайн? – долучився до розмови хлопчина на вигляд 20-25 років.

Запитую в людей, де кабінет начальника.

– Наступні двері, – показує рукою вже згаданий дідусь у кепці.

Ніхто не любить стояти в черзі, але наші люди звикли відкладати все “на потім”

Неодноразово спілкуючись з високопосадовцями, образ начальника ДРВ в уяві журналіста намалювався сам собою: це обов’язково повинна бути людина прискіплива і занудна. Про Світлану Вікторівну Алєксєєву нічого такого не скажеш. Вона виявилася напрочуд милою жіночкою.

Світлана Алєксєєва, начальниця ДРВ
Світлана Алєксєєва, начальниця ДРВ

– Проходьте, будь ласка. Чим можу допомогти? – ввічливо звернулася начальниця ДРВ.

– Я журналіст. Хочу поставити вам декілька запитань. Не проти?

– Ну, хіба можна пресі відмовити? Питайте, але недовго, бо робочий процес.

– Пані Світлано, скажіть, які організаційні проблеми виникають у ДРВ Шевченківської райдержадміністрації? Як і що потрібно, аби допомогти, аби якось покращити роботу? Чи врахували ви досвід першого туру, тобто, чи не виникнуть проблеми з довжелезними чергами?

– Думаю, ми добре справилися перед першим туром. Проблем не було. З 1-го січня ми спокійно приймали заяви про зміну місця голосування. Протягом двох з половиною місяців до нас щодня приходили по 1-5 осіб. За 10-15 хвилин і без черг все спокійно вирішували. Але потім... всі раптово спохопилися, ринули, і в останні дні – тут ажіотаж. До речі, у 2014 році та й, власне, раніше відбувалося те саме. Цей рік не став для нас особливим. Тобто, скільки б часу не виділялося – наші люди завжди відкладають усе “на потім”.

– Багато хто скаржиться на графік роботи з 9:00 по 18:00. Чому б не продовжити тривалість на цей час вашого робочого дня? Або ж – кількість працівників збільшити в рази? До речі, на вулиці зараз черга. І це при тому, що нині лише другий день...

– Чому зараз черги? Ну, просто час для перереєстрації скорочено – лише 9 днів. Усі хочуть встигнути. Ми це прекрасно розуміємо, але кількість працівників збільшити не можемо. Адже постановою Кабміну визначено, що кількість працівників-операторів відділу ведення визначається пропорційно до кількості виборців району. У нас – це 7 осіб. Більше не можна, як і, власне, менше... Однак ми викладатимемося на повну. Сьогодні, приміром, я без обіду працюю. У наступні дні якось врегулюємо цей момент, щоби працювати безперервно: спочатку обідати йде одна частина співробітників, потім – інша, а не всі одразу, як раніше. Крім того, будемо працювати у вихідні.

Завершуючи розмову, Світлана Алєксєєва порадила всім охочим змінити місце голосування не зволікати й швидше подавати заяву, а також приходити до відділень ДРВ підготовленими, з усіма необхідними документами, тобто. А це – паспорт громадянина України (у вигляді книжечки чи картки), копії перших двох розворотів паспорта та сторінки з реєстрацією.

З детальнішим переліком необхідних документів можна ознайомитися на сайті реєстру виборців. Де тимчасово змінити місце голосування в областях України? – читай ТУТ.

Мирослав Ліскович. Київ

Фото: Юлія Овсянникова

Відео: Євген Любімов 

P.S. На момент публікації матеріалу уже 47 тисяч виборців уже змінили місце голосування перед другим туром виборів Президента України, який відбудеться 21 квітня. Про це йдеться на сайті реєстру виборців. Так, 7 квітня по всій Україні місце голосування змінили 9 046 виборців, а вже 8 квітня - 37 964 осіб. Наразі найбільша кількість з тих, хто змінив місце голосування, обрали для другого туру виборів дільниці у Києві – 8022 виборців. Також багато українців обрали місцем голосування Київську область – 4886, Харківську область - 4539, Одеську область – 3349. Закордонний виборчий округ обрали місцем голосування 745 українців. Місце голосування змінили 963 виборців з Криму, 11 965 виборців з Донецької, 6 612 виборців з Луганської області.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-