ЦВК закликає кандидатів у президенти не порушувати закон в “день тиші”

ЦВК закликає кандидатів у президенти не порушувати закон в “день тиші”

Укрінформ
Центральна виборча комісія закликала кандидатів на пост Президента у суботу, 30 березня не допускати порушень так званого “дня тиші”.

Про це йдеться у заяві, опублікованій на сайті ЦВК.

“У суботу, 30 березня 2019 року, наступає "день тиші", коли забороняються будь-які агітаційні заходи і розміщення рекламних матеріалів. Шановні кандидати на пост Президента України! Не допускайте порушень і дійте в межах чинного законодавства. Кожен з вас повинен відчувати свою відповідальність перед виборцями, які йому довіряють”, - йдеться у повідомленні.

У Центрвиборчкомі також наголосили, що якими б різними кандидати не були, але ведення виборчої кампанії має проходити законно.

“Це перший показник чесної політики і надійного майбутнього країни. І якщо ви хочете порядку в країні, почніть з порядку у своїх виборчих кампаніях”, - закликали в ЦВК.

Водночас зазначається, що все частіше поширюється інформація про можливі порушення і фальсифікації на виборах, а подібні звинувачення здебільшого надходять на адресу ЦВК з боку штабних структур і наближених до них експертів.

“Уже час зменшити напругу і зрозуміти, що ЦВК – це організація, яка найбільше зацікавлена в проведенні справедливих виборів. Ми будемо стояти на захисті кожного голосу і рішуче припиняти будь-які маніпуляції та провокації. У цій виборчій кампанії багато речей трапилося вперше за історію виборів в Україні. Робота Комісії організована за високими європейськими стандартами, і ми маємо намір зберегти та примножити цю тенденцію”, - відзначили у комісії.

Водночас ЦВК запевнила, що жодного втручання в роботу Центральної виборчої комісії не буде, проте недопустимим має стати і тиск на членів окружних та дільничних виборчих комісій.

Голова Центральної виборчої комісії Тетяна Сліпачук нагадала членам окружних і дільничних виборчих комісій про необхідність бути стійкими, виваженими, ретельно стежити за процесом голосування і припиняти всі можливі порушення та провокації.

“Градус заполітизованості виборчого процесу породжує значні виклики для нас, зобов’язує бути виваженими та стійкими. Ми забезпечуємо проведення виборів, які визначають долю країни, а не окремих політичних сил чи їх лідерів”, - зазначила Сліпачук.

Вона нагадала, що на нинішніх президентських виборах буде рекордна кількість представників виборчих комісій від кандидатів у президенти, а також спостерігачів від громадських та міжнародних організацій.

На її думку, це значить, що буде і високий рівень контролю за ходом голосування на всіх етапах, що є важливим елементом забезпечення прозорості та легітимності виборчого процесу.

“Закликаю всіх ретельно стежити за процесом волевиявлення і припиняти всі можливі порушення та провокації. Закон повинен бути понад усе. Тільки так!” - наголосила голова ЦВК.

Вона також попередила, що будь-яке порушення виборчого процесу з боку людей, які його забезпечують, в тому числі фальсифікації з підрахунком голосів, – це злочин.

Так, Сліпачук розповіла, що ухилення від виконання членами ОВК й ДВК своїх повноважень, самовільне і необґрунтоване відлучення з виборчої дільниці також тягнуть за собою кримінальну відповідальність.

Голова Центрвиборчкому наголосила, що кожен член виборчкому склав присягу, що буде незалежним і сумлінно працюватиме заради забезпечення волевиявлення народу, виходячи з принципів верховенства права, законності, об’єктивності та неупередженості.

“Ви маєте керуватися саме цими переконаннями і спиратися лише на букву закону. А тому ніхто – ні кандидати, за квотою яких вас було призначено, ні керівники комісій, ні правоохоронці чи будь-які інші особи – не має права тиснути на вас чи змушувати вас на дії, які можуть стати порушенням вашої присяги”, - підкреслила Сліпачук.

Читайте також: Вибори Президента: у бюлетені залишаються 39 кандидатів

Водночас вона закликала членів виборчих комісій у разі тиску на себе чи інших членів комісії інформувати керівництво відповідно дільничної, окружної чи Центральної виборчої комісії.

Як повідомлялося, О 24-ій годині п’ятниці закінчується перевиборна агітація кандидатів на пост Президента на чергових виборах 31 березня.

31 грудня 2018 року в Україні стартувала кампанія чергових виборів Президента, призначених на 31 березня 2019 року.

ЦВК 8 лютого завершила процес реєстрації на пост глави держави - усього було зареєстровано 44 кандидатів. Пізніше п’ять кандидатів відмовилися від балотування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-