Вибори президента: правила поведінки виборця

Вибори президента: правила поведінки виборця

Укрінформ
Нагадуємо про те, що можна і не можна робити на виборчих дільницях під час голосування

З огляду на суспільний ажіотаж, яким супроводжується виборча кампанія на посаду президента України, Укрінформ вважає за необхідне нагадати кілька норм виборчого законодавства, від дотримання яких залежатиме успіх виборів, їх якість та “чистота”. Слідувати цим правилам має кожен законослухняний громадянин, якщо він хоче, щоб його голос було “почуто” і правильно враховано. А також, щоб не дати політичним маніпуляторам можливість зловживати волевиявленням.

Отже, відповідаємо на основні виборчі питання.

1. Як скористатися правом голосу?

Участь громадян України у виборах Президента України є добровільною. Ніхто не може бути примушений до участі чи неучасті у виборах.

Голосування проводиться з 8:00 до 20:00 без перерви.

Виборець може використати право голосу тільки на одній виборчій дільниці, де він внесений до списку виборців. Громадяни України, які проживають або перебувають у період проведення виборів за межами України, голосують на відповідній закордонній виборчій дільниці, де їх внесено до переліку виборців.

2. Хто може голосувати?

Відповідно до статті 70 Конституції України, право голосу на виборах і референдумах мають громадяни України, які досягли на день їх проведення 18 років. Не мають права голосу громадяни, яких визнано судом недієздатними.

3. Які документи необхідно мати?

Для того, щоб проголосувати, виборцю необхідно надати члену дільничої виборчої комісії один із документів, який підтверджує особу та громадянство України. Зокрема: паспорт громадянина України; тимчасове посвідчення громадянина України (для осіб, недавно прийнятих до громадянства України); військовий квиток (виключно для військовослужбовців строкової служби).

Виборцям, які перебувають на закордонній виборчій дільниці, а також на спеціальній виборчій дільниці, утвореній на суднах, що перебувають у плаванні під Державним Прапором України, та на полярній станції України необхідно пред’явити на вибір: паспорт громадянина України для виїзду за кордон; дипломатичний паспорт; службовий паспорт.

Зверніть увагу: вам не мають права відмовити у реалізації права голосу через відсутність у паспорті громадянина України у вигляді книжечки фотокартки, яка вклеюється при досягненні 25-річного або 45-річного віку або через розбіжності у виборчій адресі виборця та відсутність відомостей щодо реєстрації місця проживання в ID-картці.

4. Як правильно голосувати?

Після надання документа, що підтверджує його особу, громадянин ставить підпис за отримання виборчого бюлетеня у списку виборців та у визначеному місці на контрольному талоні виборчого бюлетеня, після чого член дільничної виборчої комісії видає виборцю виборчий бюлетень. Виборчий бюлетень не передається іншим особам.

Отримавши на руки виборчий бюлетень, виборець прямує до кабіни для таємного голосування. Голосування має відбуватися без присутності інших осіб, заборонено також здійснювати в кабіні фото- та відеофіксацію.

Виборець може голосувати лише за одного кандидата. У квадраті навпроти прізвища кандидата на пост президента України, за якого він голосує, виборець робить позначку "плюс" ("+") або іншу, що засвідчує його волевиявлення.

Виборчий бюлетень вважається недійсним, якщо в ньому зроблено більше однієї позначки або не поставлено жодної позначки. Виборець особисто опускає до виборчої скриньки заповнений виборчий бюлетень, забезпечуючи тим самим таємницю голосування.

5. Що робити, якщо зіпсував бюлетень?

У разі якщо виборець, заповнюючи виборчий бюлетень, припустився помилки, він має право невідкладно звернутися з письмовою заявою до члена дільничної виборчої комісії, який видав цей бюлетень, із проханням видати інший виборчий бюлетень.

Інший виборчий бюлетень видається тільки в обмін на зіпсований і тільки один раз. Повторна видача виборчого бюлетеня замість невірно заповненого не допускається.

6. Чи можна голосувати “проти всіх”?

Відповідно до Закону України "Про вибори Президента України", виборці не мають можливості проголосувати проти всіх і можуть проголосувати лише за ОДНОГО кандидата. В інших випадках, бюлетень буде вважатися недійсним.

Прикметно, що графа "Не підтримую жодного кандидата на пост Президента України" була присутня у бюлетенях до 2014 року.

7. Як проголосувати людині, яка за станом здоров’я не може прийти до виборчої дільниці?

Перше, що треба зробити — це подати заяву, написану від руки, до місцевої виборчої комісії та додати до неї довідку з медичної установи, яка підтверджує постійну або тимчасову нездатність до пересування. Вказані документи можна надіслати поштою або передати через інших осіб не пізніше 20:00 останньої п'ятниці перед днем голосування (тобто, сьогодні, 29 березня).

У виборчих списках виборець буде значитися таким, хто голосує за місцем свого перебування, і його бюлетень відправлять з виборчою комісією за вказаною адресою.

У день виборів, 31 березня, додому до виборця мають прийти члени дільничної виборчої комісії з бюлетенями та опечатаною або опломбованою виборчою урною. З ними можуть також перебувати офіційні спостерігачі, довірені особи кандидатів у президенти.

8. Що заборонено робити на виборчій дільниці?

На виборчій дільниці категорично заборонено:

- фотографувати (в кабінці для голосування не можна фотографувати ні себе, ні бюлетень),

- агітувати,

- голосувати за іншу особу,

- виносити бюлетень за межі виборчої дільниці.

Окрім того, порушенням виборчого процесу може вважатися: надання або отримання виборчого бюлетеня особою, яка не має права його надавати чи отримувати; надання виборцю заповненого виборчого бюлетеня; голосування виборцем більше, ніж один раз; пошкодження скриньки для голосування.

9. Хто, крім виборців, має право перебувати на виборчій дільниці?

У виборчому процесі можуть брати участь офіційні спостерігачі від кандидатів на пост Президента України, від партій, які висунули кандидатів на пост Президента України, від громадських організацій, які зареєстровані у порядку, встановленому законом; не більше двох представників ЗМІ; офіційні спостерігачі від іноземних держав та міжнародних організацій.

10. Як діяти виборцю в разі помічених правопорушень на виборчій дільниці?

Якщо під час голосування ви помітили порушення виборчого процесу слід звернутися у письмовій формі до голови виборчої комісії (скарга щодо порушення під час голосування може бути подана до відповідної виборчої комісії не пізніше закінчення голосування, тобто 20.00). Окрім того, виборець може звернутися до працівників Національної поліції із заявою про вчинення злочину або до суду із позовною заявою.

Порушеннями вважаються:

- надання виборцю заповненого виборчого бюлетеня;

- голосування виборцем більше ніж один раз;

- отримання виборчого бюлетеня від інших осіб, окрім члена комісії, який видає бюлетень.

Результати виборів буде оголошено до 10 квітня 2019 року. Також до цієї дати Центральна виборча комісія має оголосити про необхідність другого туру голосування - у разі, якщо жоден із кандидатів не набере на виборах 50% + 1 голос. У цьому випадку, відповідно до статті 85 Закону України "Про вибори Президента України", на третю неділю після дня виборів призначається повторне голосування (другий тур) — тобто на 21 квітня 2019 року.

Підготувала Світлана Шевцова. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-